2 minutter å lese

Facebook satser tungt på AI – nå skal deres «M» banke Siri ned i støvlene

I disse dager går en gruppe unge tech-savy mennesker rundt i San Fransiscos gater og tester ut Facebooks nyeste funksjon:

Den mystiske «M»…

Nyheten er omtalt på facebookmedarbeidernes sider. Ifølge nettmagasinet Wired vil «M» være en slags personlig assistent, omtrent som Siri for iPhone og Cortana for Android.

«M» dukker opp som et symbol i Messenger-appen, og du kan stille spørsmål som «hvor kjøper jeg Imodium i Drammen» og raskt få svar.

Men «M» er også noe mye, mye mer avansert …

m-getting-started-526x1024

Mens Apples Siri utelukkende er drevet av automatisert programvare, vil Facebooks «M» også inkludere mennesker.

Hvis du stiller intrikate eller kronglete spørsmål til «M», vil et ekte menneske ta over og sørge for at spørsmålet blir besvart.

200

Det samme skjer hvis oppgave krever menneskelig interaksjon. For eksempel, hvis du ber «M» om å ringe forsikringsselskapet og skaffe ny forsikring på bilen, vil en servicemedarbeider som sitter i Facebooks praktbygg i Menlo Park, gjøre den jobben for deg. Helt sant…

m-example-02-press-526x1024

Det høres kanskje baklengs ut å putte mennesker i den «andre enden av linja», men brainiac-folka som styrer i facebook har selvfølgelig en interessant, og litt spooky, plan med det hele …

giphy

Den kunstige intelligensen som driver «M» skal nemlig suge til seg, og lære av å observere adferden til menneskene som jobber der. Dette påstår i hvertfall Wired.

Metoden kalles «Deep Learning» og er spådd til å bli det som eventuelt tar oss nærmere en kunstig intelligens som likner vår egen.

200 (1)

I skjermdumpen under kan du se hvordan «M» analyserer en forespørsel skrevet inn i Messenger-appen:

m-ai-understanding-intent-(1)
Foto: FACEBOOK/Wired

Facebook har planer om at alle som bruker Messenger-appen på sikt skal få tilgang til «M», men dette byr på flere utfordringer. Den største er faktisk Messengers utbredelse.

I dag har appen over 700 millioner brukere. Å ansette personlige assistenter for å sikre gode svar på alle spørsmål fra en slik stor gruppe ville bety tusenvis av ansatte, med spesialiteter i alle spåk og kjennskap til alle byer, skikker og land.

«Dette er ikke lett» forteller Alex Lebrun til Wired. Lebrun var selv med å starte et selskap som jobbet med kunstig intelligens, som senere ble kjøpt opp av Facebook for å utvikle «M».

Facebook regnes for å være blant verdens fremste i skjæringspunktet mellom kunstig intelligens og brukerinvolvering, og selskapet har kontinuerlig fokus på at sine produkter skal lære for å tilpasse seg den individuelle brukeren.

Et eksempel er Facebooks arbeid med å gjenkjenne ansikter på brukere over hele verden – selv når de ikke kan se ansiktene deres.

I tillegg er AI og deep learning dypt inne i Facebook-feeden din, og AI-teknlogien er spådd til å påvirke alle områder i livene våre hvor teknologi spiller inn.

giphy (1)

Kilder: Wired, Wikipedia, facebook