4 minutter å lese

Face swap tar over verden – nå gjør «Obama» reklame for «Mr. Robot»

«Du kan være akkurat den du ønsker å være» er motiverende ord ytret av foreldre gjennom mange generasjoner.

Aldri før har det vært så sant som i disse dager … takket være de stadig flere appene som tilbyr såkalt face swap, som lar deg «bytte ansikt» med venner, familie eller mer kjente fjes.

obama_gif

Selv om det ganske sikkert ikke er denne teknologien våre foreldre hadde i baktankene med sine oppløftende ord, er det umulig å ikke ha det gøy med mulighetene den nye teknologien gir oss.

Animasjonen med Obama ovenfor er laget ved hjelp av appen Face Swap Live, som finnes til både iPhone og Android. Men funksjonaliteten finnes også i en annen app du kanskje allerede har på telefonen din, nemlig Snapchat.

For å bytte ut ansiktet ditt med noen andre, må du først ha bilde av vedkommende i kamerarullen din. Deretter åpner du Snapchat og trykker på ansiktet ditt slik at kameraet får «scannet» hvordan du ser ut. Scroll deretter helt ytterst til høyre på filtrene som dukker opp, velg bildet fra kamerarullen – og slå deg løs.

snap_gif

Uskyldig moro, absolutt – og fortsatt ganske lett å se at det hele bare er tøys.

Men hvor uskyldig er det når teknologien ganske snart er såpass bra at vi ikke lenger kan se forskjell på ekte og etterlignede personer?

Se for eksempel bare på den kløktige reklamekampanjen for sesong to av den svært spennende og populære tv-serien «Mr. Robot». I videoen, som du kan se på denne nettsiden, er det ingen tvil om hvem som snakker: USAs president Barack Obama.

obama_mrrobot

Eller er det virkelig ham? Om du hører nærmere etter, vil du høre at presidenten snakker om hvordan landets myndigheter vil slå hardt tilbake etter påstått angrep fra Tyrell Wellick og hackerne i Fsociety.

Kjente navn for deg som har sett første sesong av «Mr. Robot». En tv-serie vi er temmelig sikre på at Obama ikke hadde stilt opp i en reklame for, uansett hvor kul den er.

Så hvordan har så serieskaperne gått frem for å lage dette filmklippet? På Reddit diskuteres reklameklippet flittig, blant annet påpekes det at det åpenbart er brukt en stemmeskuespiller som har et bittelitt annet toneleie enn Obama. Når det er sagt, hadde vi selv blitt lurt et sekund eller tre om vedkommende hadde snakket om noe litt mer jordnært på direktesendt tv.

Uansett hvor mye vi kikker på Obamas ansikt, mimikk, håndbevegelser og generell fremtoning, virker det hele slående ekte. Hvordan akkurat denne videoen er laget, er foreløpig ikke kjent, men mange Reddit-brukere mener vi høyst trolig kan takke den stadig mer treffsikre face swap-teknologien. Som for eksempel Face2Face-prosjektet til Stanford-professor Matthias Nießner.

I denne videoen, som har fått svært mye oppmerksomhet de siste månedene, kan du se hvor forbløffende enkelt det kan gjøres å lage en tilsynelatende ekte video med falske premisser:

Etterhvert som teknologien modnes, og nivået på det vi selv kan gjøre med egne telefoner og datamaskiner nærmer seg det Stanford-forskerne klarer i videoen ovenfor, vil det garantert dukke opp situasjoner der folk kan – og vil – bli lurt.

Forhåpentligvis mest i form av practical jokes. Men vi blir ikke forundret om vi får se svindlere omfavne mulighetene og boltreplassen teknologien gir. Forestill deg en nær fremtid der du ikke bare får falske spam-mailer fra noen som ber om hjelp, men også Facetime-anrop fra «vakre beilere» eller til og med «venner» i nød?

Nettopp det store omfanget av nettbasert svindel er en av grunnene til at Mastercard i disse dager innfører muligheten for å ta en selfie for å identifisere deg – en metode de selv mener er sikrere enn å taste inn tradisjonelle passord.

– Det å ha en eller flere måter påkrevde måter for autorisasjon som er knyttet til hvem du er i stedet for hva du vet vil bare bli viktigere og viktigere, sa teknologikonsulent Windsor Holden i Juniper Research til BBC i den anledning.

Men hvor vanntett er egentlig denne sikkerhetsmekanismen når det også kan sås tvil om hvem som faktisk befinner seg på andre siden av et webcam?

Kanskje må vi også ty til identifisering via stemme og iris. Men, skal vi tro filmer som «Face/Off» og «Mission Impossible», kan vi vel selv da ikke være helt trygge.

imf