2 minutter å lese

Fargelegging blir aldri det samme – nå kommer figurene til live!

Det siste året har fargelegging gått fra å være noe stort sett bare barn holder på med, til noe svært mange voksne, stressede sjeler kan sone ut med.

Selv har vi ikke hoppet på den trenden. Men skal vi tro det siste påfunnet fra Disneys forskerteam, er det ikke lenge før også vi nå finner fram fargesakene fra skuffen.

fargelegging

Ifølge Disneys forskerteam, basert i Sveits, medfører dagens digitale hverdag – med drøssevis av skjermer som kjemper om vår oppmerksomhet – at tradisjonelle aktiviteter som god, gammeldags fargelegging kan føles utdatert og lite spennende for dagens barn.

Dette er synd, ettersom fargelegging gjerne er en av de aller tidligste måtene et barn kan utfolde seg kreativt og samtidig fange opp noe av det utrolige fantasimangfoldet som utfolder seg i et lite hode.

Løsningen, ifølge forskerne, er å la barna fargelegge figurer som kommer til live via AR – augmented reality, eller utvidet virkelighet på godt norsk.

LES OGSÅ: Er utvidet virkelighet «sivilisasjonens neste store utvikling»?

– Utvidet virkelighet byr på et unikt potensiale til å påvirke denne situasjonen ved å bygge en bro mellom aktiviteter i den virkelige verden og de potensielle forbedringene i den digitale verden, uttaler forskerne i sin rapport.

For å demonstrere hvordan det hele kan arte seg, har forskerne laget en fargeleggingsbok og en medfølgende app, der barn (og voksne!) kan fargelegge figurer som «står» ut av siden – i sanntid.

Det hele foregår ved at kameraet på enheten fanger opp tegningen som fargelegges, for deretter å la en animert 3D-versjon av figuren bli fargelagt samtidig (og på samme måte) som den blir fargelagt på papiret.

LES OGSÅ: Dette er fremtidens måte å tegne på – og fremtiden er heldigvis nå

Ettersom en papirtegning per definisjon er todimensjonal, oppstår litt av «magien» i appen ved at den automatisk fargelegger for eksempel baksiden av en figur i samme farge som forsidefargen på papiret.

Foreløpig er det hele fortsatt på forskningsstadiet, men vi ser ingen grunner til hvorfor dette ikke kan bli en stor hit om det slippes løs til massene. Og med Disney bak spakene, er det bare fantasien som setter grenser: Hva, for eksempel, med å la barn fargelegge sine favorittfigurer – for så å se dem opptre i sine respektive filmer i sine nye drakter?

Vi ser heller ikke bort fra at teknologien kan gjøre det langt enklere å 3D-printe figurer fra barnetegningene – noe flere firmaer (som Crayon Creature) allerede tilbyr i dag, bare basert på langt mer manuelle og kronglete prosesser.

CrayonCreatures-022