4 minutter å lese

Vi har fått et kall – Fang Pokémon i den «virkelige» verden

Alle som ikke bodde under en stein på 90-tallet kjenner nok godt til spill- og animeserien Pokémon. Monstrene som må fanges og trenes til å slåss med hverandre så trenerne kan bekjempe gymledere og til slutt bli en Pokemon-mester.

Det er nok også en trygg antagelse å si at de fleste med en barndom fra det glade 90-tall mang en gang har drømt om å være en Pokémon-trener med sine egne krabater, akkurat som Ash Ketchum i tegneserien.

Den drømmen er i ferd med å gå i oppfyllelse! Nylig slapp nemlig Nintendo sin andre app til både iOS og Android; Pokémon Go. Dette er et spill som foregår både i den virkelige og virtuelle verden samtidig. Foreløpig er spillet kun tilgjengelig i Australia, New Zealand og USA, men det jobbes med å få spillet ut i Europa også.

I Pokémon Go vil lommemonstrene dukke opp i den virkelige verden. Spillet, som er utviklet av den samme gjengen som lagde Ingress, bruker GPS-teknologi og AR (utvidet virkelighet) for å sømløst vise deg Pokémonene som om de befinner seg rett foran deg i den virkelige verden.

Første gangen du fyrer opp appen får du lage din egen avatar som representerer deg på mobilkartet i appen. Deretter vil du se avataren din på samme sted på kartet som du befinner deg i virkeligheten.

Midt på Karl Johan møtte vi en Drowzee
Midt på Karl Johan møtte vi en Drowzee

Når du så er ute og spaserer i nabolaget vil det dukke opp Pokémons rundt deg på kartet. Når du kommer nære nok vil du få muligheten til å fange den ved å kaste en pokéball på den. Når Pokémonen er trygt plassert i en pokéball kan du trene den opp til å bli sterkere, gå opp i nivå, eller til og med utvikle seg til et nytt stadie (Dette bør være kjent for de fleste).

I tillegg til Pokémon, finner man også såkalte PokéStops rundt omkring. Dette er som regel landemerker av typen fontener, kirker og skulpturer. Stikker du innom disse kan du fylle på med Pokéballer, finne Pokémon-egg eller andre nyttige gjenstander til eventyret ditt.

IMG_20160711_141400[1]
Utenfor Østbanehallen i Oslo er det en gym som i skrivende stund er kontrollert av den blå fraksjonen.
Når du når nivå fem kan du velge å bli del av én av tre fraksjoner; gul, blå og rød, etter de tre originale GameBoy-spillene fra 1996. Når du har valgt en gjeng kan du også begynne å kjempe mot mot andre spilleres Pokémon. Disse bor i en gym som kontrolleres av en av de tre fraksjonene. Hver gym har et prestisjenivå som går opp og ned ettersom fraksjonen i kontroll vinner eller taper dueller. Hvis du klarer å redusere en gyms prestisje-poeng til 0 blir du den nye gym-lederen. Kampene er ganske simple, og fungerer ved at du trykker på motstanderens Pokémon for å angripe, og sveiper for å dukke unna angrep. Du vil ofte finne en gym på plasser som parker og torg.

Forskjellige Pokemon hører ofte til bestemte områder, så det er større sjanse for å treffe på en vann-Pokémon om du er i nærheten av ved en bekk eller en sjø for eksempel. Noen Pokémon dukker også opp bare etter skumring.

Ekstremt populært

Spillet er lansert i en rekke land, og har på kort tid eksplodert i popularitet. Spillere brukte nesten dobbelt så lang tid på Pokémon Go som på både Instagram og Snapchat i helgen, og Nintendo-aksjen har steget med over 23 prosent siden lanseringen i forrige uke.

Spillere brukte dobbelt så lang tid på Pokemon Go som på Instagram og Snapchat i helgen.

Spillet er svært engasjerende og altoppslukende og de aspirerende Pokémon-trenerne lar ingenting komme i veien for å fange en Pokémon de ikke har i samlingen fra før. Politiet i Darwin City i Australia fikk så mange folk innom stasjonen i helgen at de måtte be Pokémon Go-spillere slutte å komme innom for å fange en Pokémon som bor der.

I Wyoming, USA, fikk 19 år gamle Shayla Wiggins seg litt av en overraskelse da hun var ute på jakt etter digitale lommemonstre og fant en død person i elva. På Reddit deler brukerne sine historier, og enkelte har faktisk havnet på legevakten som følge av et øyeblikks uoppmerksomhet.

Men flere spillere har også tatt til sosiale medier for å fortelle hvordan spillet har vært til hjelp og påvirket deres mentale helse i en positiv retning.

Pokémon Go er et gratis å laste ned og spille, men krever tilkobling til mobilnett og bruk av GPS. Det kan med andre ord lønne seg å ha en ekstra batteripakke, og et abonnement med mye inkludert data før du gyver løs. Med FRIHET fra Telenor er du i hvert fall dekket med mobildataen. Dessverre kan det se ut som lansering i Europa er et stykke fram i tid.