6 minutter å lese

Fem roboter du (heldigvis?) kommer til å se mer av veldig snart

En av de søteste robotfilmene vi har sett de siste årene, er «Robot & Frank» (toppbildet), der den aldrende innbruddstyven Frank (Frank Langella) får følge av en robot som skal hjelpe ham med hverdagslige gjøremål. Og kanskje litt til, skal det vise seg.

Roboter på film er, som vi alle vet, ikke noe nytt. Men det er ikke helt tilfeldig at vi trekker fram nettopp «Robot & Frank» i denne saken. Ikke bare fordi det er et langt hyggeligere framtidsscenario enn for eksempel han her:

terminator

… men også fordi det er ganske mye mer realistisk, skal vi tro mange av robotene som faktisk er på vei.

Her er seks fascinerende roboter som enten er eller veldig snart blir virkelige.

 

ASIMO

as_bi

Det mest naturlige stedet å starte er inspirasjonskilden til roboten i «Robot & Frank», ASIMO – kort for Advanced Step in Innovative MObility.

Denne vesle fyren, som faktisk har eksistert i stadig mer avanserte versjoner siden år 2000, ble utviklet av den japanske bilfabrikanten Honda for å hjelpe nettopp folk som ikke klarer seg helt på egenhånd.

ASIMO er naturlig nok designet til å fungere i den virkelige verden, ellers hadde han neppe vært til særlig stor hjelp. Derfor kan han ikke bare registrere omgivelsene sine, men også bevegelige gjenstander, kroppsholdninger, tegnspråk, lyder og ansikter – noe som blant annet tillater den å kommunisere med folk, servere drinker og … spille fotball.

Men, som du kan se i denne videoen: Til tross for at ASIMO til en viss grad klarer å forutse bevegelser, er Honda åpenbart ikke helt i mål med å trene opp roboten som målvakt …

 

ATLAS

atlas

Neste måned er det klart for årets finale i den store robotkonkurransen arrangert av DARPA – kort for Pentagon’s Defense Advanced Research Projects Agency.

Som du skjønner av navnet er dette et militært inititativ, men vi forsikres om at formålet med konkurransen er å finne roboter som kan hjelpe oss med å redde menneskeliv i kjølvannet av en natur- eller menneskeskapt katastrofe (og forhåpentlig ikke omvendt).

25 lag deltar i den prestisjefylte konkurransen, der førstepremien er to millioner dollar. For å vinne, må roboten komme seg gjennom en rekke praktiske hindre av mer eller mindre vanskelig karakter.

Heldigvis for alle deltakerne må de ikke nødvendigvis bygge opp en robot helt fra grunnen av. Om ønskelig kan de benytte seg av Atlas, et rimelig avansert «robot-skjelett» fra det Google-eide robotselskapet Boston Dynamics.

Den 1,80 meter høye roboten er designet for å kunne gjennomføre en rekke lete- og redningsoperasjoner, og kan for eksempel stenge ventiler, åpne dører og operere elektrisk utstyr i miljøer der mennesker ikke hadde overlevd.

Da den første versjonen av Atlas ble annonsert i 2013, ble den sammenlignet med en «ettåring som såvidt har lært seg å gå» – men likevel klarte den for eksempel å balansere på ett bein om det andre ble truffet av en kule.

Avdukingen av Atlas fikk forøvrig Gary Bradski, en ekspert i kunstig intelligens, til å erklære at den nye arten «Robo sapiens» nå definitivt var på vei.

Til 2015-finalene i DARPA-konkurransen er Atlas blitt oppgradert på alle områder – den er nå helt unplugged, og krever altså ingen ledninger for å klare seg i felt.

Selv om Pentagon forsikrer at DARPA-inititavet (som ikke må forveksles med DHARMA-initiativet) ikke skal lage roboter som skal brukes i aktiv krigføring, er samarbeidet mellom Boston Dynamics (eid av Google, som har «Don’t be evil» som slagord) og Pentagon på vei inn i sin aller siste fase.

Vi kan jo for så vidt skjønne at Google ikke vil ha flere overskrifter som «What The Heck Will Google Do With These Scary Military Robots?»? Dermed er det bare sju av lagene som får basert robotene sine på Atlas – resten har bygget sine fra bunnen av.

 

Valkyrie

valk

Også denne NASA-utviklede roboten, med det litt mer aggressive navnet Valkyrie, var med i 2013-finalene i DARPA-konkurransen.

Valkyrie, som opprinnelig ble bygget til 2013-finalene i DARPA-konkurransen, er en mer avansert versjon av NASAs tidligere humanoide robot Robonaut – som faktisk gjør sin tjeneste ombord på den internasjonale romstasjonen, uten sjans for noe retur.

Dessverre gjorde ikke Valkyrie det like godt som forventet i konkurransen, noe som i etterkant er blitt forklart med at utviklergjengen i for stor grad var basert på mekaniske ingeniører – og ikke like mange på software-siden.

NASA gir seg som kjent ikke så lett, og utvikler den videre med et rimelig høythengende formål i sikte – bokstavelig talt: Roboten blir forhåpentligvis den aller første som setter sine føtter på Mars’ overflate.

 

 

Chihira Aico

uncanny

Vi kan ikke skrive om roboter uten å sveipe innom androidene – roboter som er laget for å etterligne mennesker, slik vi husker fra «Blade Runner».

Dermed synker vi også dypt inn i den ubehagelige uncanny valley, den uhyggelige følelsen som oppstår når ikke-levende figurer nesten ligner på levende mennesker – men akkurat ikke nok til at det blir troverdig.

For du må vel være enig i at denne Toshiba-roboten, døpt Chihira Aico, har noe ganske creepy over seg? Navnet er en sammensetning av de japanske ordene for ‘idé’ og ‘kommunikasjon’, et passende navn for det som først og fremst er en kommunikasjonsrobot i dag.

Nettopp fordi denne bare hovedsakelig kommuniserer med folk, og ikke utfører komplekse mekaniske oppgaver, er det ytre en viktig faktor – man skal føle at dette er noe(n) det er naturlig å kommunisere med.

Toshiba har imidlertid store planer for Chihira Aico utover å være en pen pratedukke. Målet er at hun på sikt skal kunne «jobbe» med underholdning, service, produksjon eller assistere trengende innen verferds- og helsesektoren. Mon tro hva dette vil gjøre med de allerede pressede sykepleierlønningene?

I mellomtiden er det mulig å oppleve henne veilede besøkende på forskjellige messer og handlesentre verden rundt i tiden fremover.

 

Spot

spot

Men hvem har sagt at alle roboter må ligne på mennesker? Som det blir påpekt i denne svært interessante artikkelen, løper for eksempel ikke mennesket raskest i naturen – kanskje er det mer sentimentale og praktiske grunner til at så mange roboter formes som mennesker.

Om hensikten med en robot er god og rask fremkommelighet, hvorfor ikke lage en robot basert på menneskets beste venn – slik (igjen) Google-eide Boston Dynamics har omfavnet i deres «robothund» Spot?

Boston Dynamics har i en årrekke prøvd ut forskjellige firebente roboter, som kan være ideelle til å frakte tunge ting over vanskelig terreng. Tankene går da lett til militæret, der soldater kan få god bærehjelp fra en robot i felt.

Nå som Google ikke lenger ønsker å samarbeide med militæret, kan man da spørre seg hva denne roboten egentlig skal gjøre når den er ferdig. Kanskje disse blir perfekte turvenner på skogstur? Eller verdens kuleste leketøy om noen få år? Tiden får vise … imens stopper vi ikke å bli imponerte over det robotnerder med mye penger i ryggen klarer å få til.