4 minutter å lese

Fem ting vi digger med nye iPhone 6s

Da var’n endelig her!

Nå som nye iPhone 6s og 6s Plus endelig er til salgs her i Norge, har vi fått lekt oss litt med en av telefonene – nærmere sagt en iPhone 6s.

Her er fem av de tingene vi umiddelbart setter mest pris på etter førsteinntrykket:

3D touch

iPhone-skjermene har lenge vært avanserte greier, men aldri før har framskrittet vært så imponerende som nå.

Det handler ikke lenger om mindre grafikk og mindre piksler, men om funksjonalitet. Nærmere sagt muligheten skjermen nå har til å kjenne hvor hardt du trykker ned, og hva du kan gjøre med det.

Ved å trykke litt hardere ned på skjermen enn det du er vant til, kan du få opp helt nye funksjoner som etter kort tids bruk også føles helt nødvendige og naturlige. Trykk for eksempel litt hardere på et ikon på hjemmeskjermen, og du får opp en meny med flere raske valg for ting du kan gjøre inni appen.

iphone_ny

Den samme funksjonen fungerer også glimrende for å for gi en utvidet sniktitt på innholdet som skjuler seg bak en lenke eller annet tilsvarende innhold. Om du for eksempel får tilsendt et flynummer på sms, kan du trykke litt hardere på dette og med en gang se om flyet er i rute. Genialt.

Joda, det tar en tre-fire forsøk før denne trykkfølsomheten sitter i fingene. Men etter det føles det så naturlig at vi kjapt ble skuffet da vi vendte tilbake til den ganske så raskt «utdaterte» iPhone 6.

 

Smartere vibering

Vi vet alle hvor lite lydløs «lydløs»-modusen faktisk kan være. Ligger telefonen for eksempel på et bord, vil vibreringen nesten dure like høyt som telefonen ringer. Selv irriterer vi oss spesielt mye over hvor mye støy telefonen klarer å lage når vi plugger den inn til lading i et soverom der man prøver å ikke vekke noen …

Med introkusjonen av 3D touch, har Apple også innført en helt ny vibrasjonsteknologi i iPhone 6s. Når du trykker hardt på skjermen får du nemlig en taktil tilbakemelding til fingeren og hånda – en langt mer behagelig «vibrasjon» enn vi er vant til fra telefonen, som ikke lenger rister hele telefonen fysisk.

Når telefonen nå ringer i stillemodus, vil du derfor fortsatt kjenne det godt i bukselomma. Men ligger telefonen flatt på et bord, vil du ikke lenger høre den høylydte BZZZ BZZZ BZZZ-lyden av telefonen som rister løs. I stedet er det faktisk helt lydløst.

 

Kjappere Touch ID

Ett trykk er som regel nok for å låse opp telefonen, og det trenger ikke være av det lange slaget.

Det betyr at telefonsikkerheten din nå er ivaretatt, samtidig som det aldri har vært enklere å låse opp telefonen. Det kan vi like.

gifslukk

 

Levende bilder!

Hurra, et 4K videokamera!

En annen kamera-oppdatering som kanskje ikke er av det mest livsnødvendige slaget, men som rakst kan vise seg å bli svært kjærkommen når du blar gjennom gamle bilder (om en stund), er muligheten til å trykke hardt inn på skjermen – og se at bildene kommer til live i form av en liten videosnutt.

Dette skjer fordi (det visstnok mye bedre) kameraet automatisk fanger opp noen sekunder med film før og etter at bildet blir tatt, uten at det skal ta opp så veldig mye mer av plassen på telefonen din.

taste

 

Mer kraft!

Uten at vi helt har fått testet det ut i praksis, er det alltid deilig å vite at telefonen man nå holder i hånden er kraftig nok til å takle det meste av det du kaster mot den.

Spesielt for oss som liker å spille spill, er det fint å vite at den nye A9-chipen kan by på 70 prosent mer prosessorkraft, og et ytelsesløft på grafikkfronten på hele 90 prosent.

Kombinerer vi det med spill som benytter seg av 3D Touch, åpner det for eksempel for slående spillopplevelser der kraften man bruker mot skjermen blir en viktig del av det hele. Noe som for så vidt kan bli interessant for de av oss med evner av det artistiske slaget …