4 minutter å lese

Ferdig med «Serial»? Her er ti podcaster du kan høre på videre

Du har sikkert hørt ferdig true crime-fenomenet «Serial», og nå vil du ha godt påfyll til din nye avhengighet: Podcastene.

Heldigvis er det enormt mye bra der ute – også for de av oss som er nysgjerrige på teknologi, vitenskap – eller bare den gode samtale. Her er noe av det vi har hørt mest på og likt aller best av podcastene der ute.

 

The Web Ahead

twaHer får du en god og dyp samtale om det siste fra teknologiverden. Programleder Jen Simmons får ukentlig med seg noen av verdens ledende eksperter på teknologi i forandring og nettets framtidsutsikter – det er mye godt å ta av i de snart 100 episodene som er ute.

 

Reply All

raDenne beskriver seg selv som en «podcast om internett», og det er egentlig den beste måten å beskrive den på: Her får du alt fra inngående reportasjer om nye apper og fenomener, til historien om Frankrikes fascinerende pre-internettsatsing Minitel på 80-tallet.

 

This Week in Tech

twitHolder nøyaktig det tittelen lover – her får du ukas store nyheter og snakkiser innen teknoverden, servert av et panel som vet godt hva de snakker om. Fokus er på internett og nye dingser for hjemmet, og panelet tør både å være entusiastiske og sarkastiske om temaene de tar opp.

 

Invisiblia

invHver dag blir du, enten du vil eller ei, påvirket av en lang rekke usynlige krefter. I denne enormt engasjerende podcasten får du høre om hvordan ting som frykt, forventninger … og datamaskiner (!) kan være med på å forme deg til den du er. Det høres kanskje litt søkt ut, men takket være programledernes evne til å finne fram til unike intervjuobjekter som kan personifiserte ukas tema på fascinerende vis, blir du raskt hekta.

 

How To Do Everything

htdaVi har alle en liten MacGyver i oss, men av og til kan det være greit med en liten bruksanvisning. Som tittelen antyder tar denne podcasten oss ukentlig gjennom smarte løsninger på problemer du godt kan tenkes å møte på i virkeligheten, som hvordan bygge en enorm LEGO-konstruksjon (eller ikke, som hvordan du skal parkere et luftskip).

 

The Wired UK Podcast

wiredAlle som har en viss interesse for ting som trenger strøm kjenner til Wired – månedsbladet og etterhvert nettsiden som i mange år har underholdt oss med smått og stort fra teknologiverden. Denne podcasten er akkurat hva du forventer fra den kanten – og blander du de ukentlige 30-minutters podcastene med fem saker hver med den tørrvittige snerten fra bladets britiske avdeling, blir du oppdatert på temmelig underholdende vis.

 

Radiolab

cover170x170De som først begynner å høre på dette supersmarte programmet fra den amerikanske radiostasjonen WNYC, slutter ikke bare å høre på det – men heller ikke å snakke om det til andre. Podcasten tar for seg filosofiske eller vitenskapelige emner på sjeldent underholdende vis – det hele så velkomponert at det nesten er som musikk for øret.

 

Freakonomics

fradHelt siden vi leste den første boka har vi vært fan av journalist/forfatter Stephen J. Dubner og økonomen Steven D. Lewitt. Det å bruke økonomisk teori til å forklare stort sett ALT i denne verden er både morsomt og lærerikt. For eksempel blir vi glade når noen faktisk dedikerer en hel episode til hvorfor folk sier «Det var et bra spørsmål» …

 

This American Life

talDen store veteranen (de har laget podcasts i snart ti år) er fremdeles en av de aller, aller beste. Ira Glass og hans team forteller historier (for eksempel i form av reportasjer eller noveller) rundt et spesifikt tema. I én episode følger de en bilselger i en måned, den neste handler om hvordan barn ser verden. Poenget er at de forteller så fordømt godt – alltid innsiktsfullt, ofte morsomt.

 

WTF

wtfVi er litt usikre på hvor sympatisk Marc Maron egentlig er, men at komikeren er drivende dyktig på å utlevere seg selv mens han intervjuer alt fra musikere til kjente komikere er det ingen tvil om. For hvis noen lurte, selvutlevering er åpenbart smittsomt. Resultatet er noen av de beste og beste intervjuene med kjente folk vi noengang har hørt.

 

Dette er bare noen av de svært mange gode podcastene som er ute på nett om dagen – på Online.no kan du også finne flere godsaker for øret.

Dersom du – som oss – er glad i dataspill, finnes det også mange bra podcaster innen den sjangeren … noe vi skal komme tilbake til i en kommende sak.

Om vi har glemt noen av dine favoritter, må du gjerne tipse oss og alle andre i kommentarfeltet!