3 minutter å lese

Nå slippes FIFA 18 – i tre versjoner. Her er alt du trenger å vite

Et like tydelig høsttegn som at trærne blir gule, er at et nytt FIFA lander i butikkhyllene. Nå på fredag er årets eksemplar ute, til PlayStation 4, Xbox One og PC.

Er du usikker på hva du kan vente deg i år – eller hvilken versjon du skal kjøpe? Les videre!

1. Velg mellom tre versjoner

FIFA 18 slippes i tre utgaver: Standard edition, Ronaldo edition og Icon edition.

Forskjellen handler først og fremst om FIFA Ultimate Team-modusen (FUT), altså der du tjener opp til- eller kjøper kortpakker, og bygger et eget lag – som du konkurrerer med, mot maskinen og på nett.

I Ronaldo-utgaven får du med inntil 20 Jumbo Premium Gold-kortpakker, rettere sagt én i uka de første 20 ukene. I Icon-utgaven får du det dobbelte: To pakker i uka de første 20 ukene, samt en ukentlig, 3-kampers FUT Ukens lag-lånespiller. Her er det en annen Ronaldo enn Christiano som pryder coveret, nemlig Ronaldo Luís Nazário de Lima – det brasilianske ikonet.

Mens standard-utgaven slippes i dag, har det vært mulig for de som forhåndsbestilte en Ronaldo- eller Icon-versjon å tjuvstarte allerede på tirsdag.

(NB: Det finnes også en «legacy edition» – som bare betyr FIFA 18 til de eldre konsollene PS3 og Xbox 360.)

2. Alex Hunter er tilbake …

Det er Christiano Ronaldo som er ansiktet til FIFA 18, og han har også vært i «motion capture»-studio for å bli gjenskapt så troverdig som overhodet mulig i spillet. Men du får også møte ham utenfor banen, i historie-modusen «The Journey: Hunter Returns».

Her spiller du som den fiktive, fremadstormende stjernen Alex Hunter, som vi møtte første gang i fjorårets spill. Nå er kan klar for en ny sesong, i en ny klubb – og den videre karrieren hans er selvsagt i dine hender.

I løpet av reisen vil du møte nye og gamle fotballstjerner, og få oppleve alt fra gatefotball i Brasil til de største stadionene i verden.

3. … men mye av moroa skjer online

Selv om karrieremodus, The Journey og selvsagt spillkvelder med kompiser er en viktig del av FIFA-opplevelsen, er det kanskje FIFA Ultimate Team vi gleder oss aller mest til. Det er noe eget ved å bygge laget sitt og ta det med ut på banen mot andre spillere over nettet – og klatre i divisjonene.

Uansett hvilken FIFA-versjon du går for, får du Christiano Ronaldo FUT-lånekort i fem kamper, og åtte FUT-drakter som er designet av soundtrackartistene bak spillet.

4. Bedre flyt og animasjoner

FIFA kjører på Frostbite-motoren utviklet av svenske DICE, opprinnelig brukt i «Battlefield»-spillene. Grafikken er pusset opp siden i fjor, blant annet med bedre lyssetting, som gir en mer livaktig fremstilling av spillerne, banen og stadion rundt. Lyset tilpasses hvor du er, så du ser forskjell mellom en kamp i tropiske Sør-Amerika og kjølige Nord-Europa.

Men de viktigste endringene er skjedd i selve gameplayet. Spiller-animasjonene er nemlig bygget opp fra scratch. Tidligere har spillet føltes litt seigt, idet spillerne møtte fullføre en bestemt animasjon før de kunne respondere og begynne på den neste.

Nå har du mer kontroll, idet animasjonene kan avbrytes og forandre seg fra bilde til bilde. Det er altså opp til din og spillernes ferdigheter hvor raskt du kan endre retning og gjøre finter, i stedet for at du må vente på selve spillet.

Så det er bare å se frem til regntunge høstdager foran TV-en med FIFA – i år også.

FIFA 18 slippes fredag 29. september, til PlayStation 4, Xbox One og PC.