2 minutter å lese

Følg julenissen på mobilen din!

Er du usikker på om du har vært snill nok gjennom året som gikk?

Svarer du ja, kan du jo lene deg tilfreds tilbake og slappe av, i visshet om at julenissen kommer på besøk uansett.

giphy

Om du derimot må trekke litt på svaret, kan det kanskje være greit å skaffe seg litt mer kontroll over nissens bevegelser. Sånn for sikkerhets skyld?

Heldigvis er du ikke alene om å ville vite hvor nissen befinner seg til enhver tid. Vi er sikre på at overvåkingstjenestene i flere land har full kontroll på fyrens bevegelser – men vi kan som vanlig ikke regne med at de er spesielt villige til å dele opplysningene sine med allmuen.

Det ønsker derimot Google, som i år – for 11. år på rad – har satt igang litt av et apparat for å spore opp nissen med tjenesten som passende nok heter «Følg julenissen».

santa-tracker-village-with-santa

Selve hovedfunksjonen åpner naturlig nok ikke før nissen legger ut på sin omfattende budrunde (men også før den tid kan nissesporingen ha en viss nytte for stressede alver).

Fram til julefreden senker seg, kan vi imidlertid forkorte ventetiden med en ny, daglig overraskelse på Googles hjemmeside – eller i appen, om du har en Android-enhet. I sann adventskalendertradisjon åpnes hver dag nemlig en ny luke med en video, et spill eller lignende, helt fram til julaften.

Og da er det bare å følge med, krysse fingrene … og håpe på at noen pakker også finner veien i din retning?

santa-tracker-tracker-map

Selv om Google har et imponerende rigg for nissesporing, er de langt fra først ute – eller mest effektive?

I år er det nemlig 60 år siden den nordamerikanske forsvarsorganisasjonen NORAD, som jobber for å beskytte landets luftrom, begynte sin årlige tradisjon med å spore opp julenissen – som der i gården går under kodenavnet «Big Red One».

Også i år vil NORAD sveive i gang sitt etterhvert svært avanserte forsvarsapparat for å holde øye med julenissens på hans ferd over det ganske land.

Hvordan det foregår, kan du følge med på via den offisielle hjemmesiden – eller i mobilappene til iPhone, Android og Windows-mobiler. Der finner du også artige småspill som kan forkorte ventetiden til julaften.

Mens du venter, kan du også se denne reportasjen om hvordan NORADs nissesporing egentlig kom i stand … mye takket være en femåring som slo feil nummer i forsøket på å ringe nissen: