4 minutter å lese

Foreldre: Oppfør dere e-sportslig nå da!

Foreldre … dette er en beskjed til dere!

Jeg er 14 år, gutt og datainteressert. Høres det kjent ut? Hvis ja så er ikke det veldig rart, i dag er det nemlig mer eller mindre en standard at gutter på min alder deler denne interessen. Hver dag så kan jeg lese i en avis om usosiale «datanerder», eller overhøre en samtale på bussen om at «guttungen min sitter bare og sløver foran den dataskjermen sin, han». På meg så virker det som om mange av dere foreldre er en anelse kritiske til denne interessen jeg og mine jevnaldrende er så opptatt av. Det er urettferdig, så nå er det på tide vi har en alvorsprat!

Jeg er lei av voksne som snakker om hvor skadelig e-sport er for unge, og alle de (i mine øyne) idiotiske grunnene til hvorfor dere er så kritiske til timene vi liker å bruke foran skjermen.

Men, jeg vet dette er nytt for dere, så la meg begynne med å forklare begrepene «gaming» og «e-sport» slik at vi i det minste kan diskutere samme tema.

«Gaming» er en hobby. Når du har lest en artikkel om en gutt i Kina som sultet seg ihjel mens han spilte World of Warcraft … så er dette en gutt med en særdeles dårlig og usunn hobby. En misbruker, i mangel av andre ord. De fleste har så klart et sunt forhold til gaming, men ja, misbruk forekommer.

«E-sport» er en idrett! En ferdighetsbasert idrett som bygger på de dataspillene som har de rette forutsetningene for konkurranse. De fleste e-sportspill er enten refleksbaserte, eller bygd omkring strategiske og taktiske utfordringer. All konkurreringen omkring dette gjør at vi hver gang styrker de mentale evnene våre. Det finnes en haug med undersøkelser som påviser sammenhengen med økt hjernekapasitet og e-sport. Og akkurat som Magnus Carlsen har skjønt, så har også de profesjonelle e-sportutøverne skjønt at fysisk aktivitet og sunn livstil gjør hjernen deres skarpere og gjør dem til bedre utøvere.

Med andre ord: E-sport gjør datainteressen til en sunn interesse! Dette er noe dere burde oppfordre til, ikke motarbeide!

For all del. Jeg vet dere tar valgene deres fordi dere ønsker vårt beste. Vi er i fokus, og vi elsker dere for det! Jeg vil bare at dere skal skjønne hvorfor vårt beste, deres ønsker og e-sport faktisk passer veldig bra sammen!

Foreldre er opptatt av å knytte bånd til oss barna. Gjøre ting med oss. Lære å forstå oss. Ta del i livene våre. Derfor inviterer pappa meg med på landskamper og alpeturer for oss gutta. Herlig, jeg elsker dette! Men kanskje vi kan gjøre noe sammen som har med mine interesser å gjøre en dag også? (Ikke på bekostning av turene med pappa, de vil jeg fortsatt ha så mange som mulig av. Jeg vil bare gjøre mer med deg, pappa! )

Alt dere foreldre trenger er å bruke noen timer i uka på å sette dere inn i min hobby, sammen med meg. Det er ikke så vanskelig, og dere lærer det fort! Har du klart å lære deg hvordan du bruker en smarttelefon, så burde dette være bare barnemat for deg å lære etter noen ganger! 😉  Det er lett å finne tid. Det er lett å lære. Det er noe jeg og mange andre ungdommer er opptatt av, og vil at dere skal forstå. Hva venter dere på?

Hvorfor insisterer dere på å lære om dette i kronikker fra andre redde foreldre, i stedet for å sette dere sammen med oss å se hva det egentlig er selv?!?

Sannheten er at dere ikke kommer unna dette. Ingenting i verden tyder på at data, spill og e-sport vil bli noe mindre, tvert i mot så vokser det i et enormt tempo. I dag er det de som snakker om spill og e-sport som er de største YouTube-stjernene (Ikke glem, vi ser ikke på TV… Vi syns det er fordummende! ) Selv store, seriøse konserner som Telenor, som er sykelig opptatt av positive verdier og sånt, har nå gått inn som hovedsponsor i Norges største e-sportliga. Den er til og med blitt kalt Telenorligaen!! De jobber for å gjøre e-sport stuerent, blant annet ved å rydde opp i kommentarfeltene og bruker dette som en måte til å lære bort sunt nettvett og gode holdninger online.

La meg oppsummere: E-sport er en bra ting, ikke la fordommer ødelegge denne interessen for oss. Foreldre, det er på tide at dere oppfører dere litt mer e-sportslig mot oss!