3 minutter å lese

Forvent et hav av trøbbel om alt kobles til nettet uten sikkerhet

(BARCELONA): Et av de største buzz-ordene på årets mobilmesse MWC i Barcelona, er IoT – kort for Internet of Things, eller tingenes internett på godt norsk.

Overalt kunne man få demonstrert hvordan alt mulig rart, fra biler til brusautomater, skal kunne kobles direkte til nettet for å gjøre en enda bedre jobb.

Det anslås at vi i løpet av de neste få årene vil få flere milliarder nye dingser knyttet direkte til nettet, så det er åpenbart mange som vil være med på moroa.

iot-1

Men skal vi tro Simon Segars, toppsjef i brikkeprodusenten ARM, er det én ting mange ikke tenker nok på når vi når tar steget inn i en hyperoppkoblet verden: Sikkerheten.

– Hvis ikke vi får sikkerheten til å fungere, tror jeg ikke at tingenes internett kan oppnå sitt sanne potensial, sa Segars fra scenen under en seanse på messens åpningsdag.

– Når du begynner å koble alt mulig opp mot internett, må du nødvendigvis også tenke på hvordan du skal sikre disse … vi har ikke ennå sett starten på alle problemene som kommer til å oppstå straks alt, bokstavelig talt, er koblet til nettet.

Foto: ARM
Foto: ARM

Segars fortalte videre at sikkerhet i dag er noe som er på alles lepper, men at dette gjerne er knyttet til mer konvensjonell bruk av nett fra etablerte dingser som pc-er og mobiltelefoner.

– Vi må nå tenke sikkerhet på forskjellige måter, for med tingenes internett snus alt på hodet.

Mange av problemene som kan oppstå når mange milliarder nye dingser knyttes til nettet er ifølge Segars ennå ikke identifisert. En av bekymringene er at ondsinnede hackere kan finne nye måter å infiltrere IoT-verdenen på, med metoder som skiller seg fra den typiske cyberkriminaliteten vi ser i dag.

Les også: Internett er overalt – og i alt

Dette er hovedgrunnen til at de mange IoT-produsentene nå må unngå å gjøre sikkerhet «til en ettertanke» – men derimot å gjøre det til en av hovedprioriteringene under utviklingen, advarer ARM-sjefen.

giflaaas

Samtidig ser han utfordringen i at dingsene som nå knyttes til internett må være enkle i bruk for at folk faktisk skal gidde å bruke dem – og da kan ikke sikkerheten oppleves som et forstyrrende hinder.

– Medaljens bakside ved sikkerhetsløsningene som finnes i dag, er at de er vanskelige å bruke, og folk liker ikke hindringer. Stort sett tenker folk at de ikke kommer til å bli hacket. Derfor må de løsningene vi lager nå i dag være både robuste og lette å ta i bruk.

Noe av løsningen kan ifølge Segars ligge i åpne standarder og fellesplattformer på tvers av alle dingsene. Men det er heller ikke dumt å gå til sengs med potensielle fiender:

– IoT-selskaper bør faktisk starte med å hyre inn eksterne hackere, for å se om de kan cracke nye produkter og nettverk. Å sikre tingenes internett er en tøff nøtt å knekke, selv for oss – og vi trenger hjelp til å klare det.

Les også: Ekspertene spår: Slik blir samfunnet vårt i 2045