5 minutter å lese

Fremtidens måte å ta bilder? Vi har testet Samsung Gear 360

Fotografi har alltid handlet om å fryse øyeblikk, og å ta vare på opplevelser. Vi har gått fra stille til levende bilder, fra papir til LED. Nå er vi imidlertid på vei mot noe ganske annet.

Nemlig det å kunne tre inn i øyeblikkene igjen. Gjenoppleve dem – med et nærvær og en umiddelbarhet som før var utenkelig. På et eller annet tidspunkt vil vi nok kunne lage virtuelle verdener og opplevelser som ikke kan skjelnes fra virkeligheten.

Vi er ikke helt der. Men nye verktøy tar oss i den retningen.

For eksempel action-kameraet Samsung Gear 360, som lar deg fange 360-bilder og video. Opptakene kan helt enkelt deles og oppleves på en telefon eller pc … men aller helst i det kompatible Gear VR-headsettet.

Du skjønner at du ikke er der, når du ser opptakene i VR. Men det er nært nok til at du kan skvette litt når du akkurat har filmet en fjelltopp, en solnedgang, eller et fint øyeblikk med familien – og så plutselig fraktes tilbake, fra der du står på stuegulvet.

• Kjøp Samsung Gear 360 i nettbutikken

 

Sømløst

Gear 360 er et lite, håndholdt action-kamera med et stort «fiskeøye-objektiv» på hver side. Hver av dem kan se 180 grader, og til sammen ser de i alle retninger.

Smart programvare sørger for å sy sammen både bilder og film til én eneste, sømløs helhet.

SAMSUNG

I 360-visning eller VR får du se et utsnitt, og kan bla eller se deg rundt i alle retninger for å oppleve helheten.

Som dette, bare dra i bildet. Eller, hvis du leser på mobilen – bare snu den og se deg rundt!

Kameraet kan styres fra en app. Men du kan også legge igjen telefonen hjemme, og bruke det som et rent action-kamera, ikke ulikt en GoPro.

Gear 360-appen fungerer med alle de samme Samsung-telefonene som per i dag også støtter Gear VR, nemlig Galaxy S6, S6 Edge, S6 Edge+, S7, S7 Edge og Note 5.

Du blir spurt om å laste ned appen første gang du kobler telefonen sammen med kameraet. Når enhetene først er paret, kommuniserer de med Wi-Fi Direct. Du trenger derfor ikke ha Bluetooth aktivert.

I appen kan du se det kameraet ser, og selvsagt styre det. Videre kan du se på bildene og opptakene dine, og ikke minst komme i gang med VR.

Når du bruker kameraet via telefonen, har du en del valg på siden av skjermen, som i en hvilken som helst annen foto-app. Du kan justere eksponering, hvitbalanse, timer og oppløsning, og skru HDR av eller på. Eller endre modus: Ved siden av foto og video, har du moduser for tidsforløp («time-lapse») og videolooping.

Her velger du også om du vil ta bilder og filme i 360 grader, eller kun bruke ett av kameraene. Du kan nemlig også ta opp i «bare» 180 grader, hvis du ønsker det.

 

Lett å bruke separat

Gear 360 kan enkelt styres med tre fysiske knapper, i alle fall etter et par minutter med prøving og feiling (hvis du ikke da leser manualen). Et lite display lar deg se hva du gjør.

Helt på toppen, ved displayet, er det en knapp med et rødt merke – det universelle symbolet for «REC» (altså opptak). Det er den samme knappen du bruker til å bekrefte valg i menyen og innstillingene.

En annen knapp, øverst på siden, lar deg bla i den menyen og velge modus.

Til sist, nederst, er det en kombinert tilbake– og av/på knapp.

dsc_6014

På motsatt side er det en luke som skjuler batteriet, en micro-USB-inngang som også lader kameraet, og plass til minnekort. Opptakene lagres i første omgang lokalt på minnekort, men kan enkelt overføres til telefonen gjennom Gear 360-appen.

Kameraet er ikke vanntett, men er IP57-sertifisert, som betyr at det er motstandsdyktig mot støv og sprut. Du kan holde det i hånda, ha det i en lenke rundt håndleddet, eller folde ut den nederste delen som blir en «tripod» – et stativ.

I tillegg kan du ta av hele «foten»/håndtaket, og skru kameraet på en Gorilla pod eller et hvilket som helst annet stativ.

 

Telefon, pc eller VR

Innholdet du fanger, finner du igjen i galleriet i appen. Velg et bilde og klikk på 360-symbolet som dukker opp i midten for å oppleve det best mulig, bortsett fra VR.

Her kan du zoome, sveipe og utforske.

3601

… eller velg «Vis på Gear VR», og så er det bare å sette telefonen i brillene og leke seg.

Det bør nevnes at selv om du får et bilde for hvert øye i VR, er det en begrenset 3D-effekt du opplever. Når du kun ser med ett øye forsvinner dybdesynet, og slik er det også her siden et gitt utsnitt av bildet bare er sett av ett objektiv. Denne utfordringen gjelder selvsagt ikke bare Gear 360, men de aller fleste 360-kameraer. I alle fall i forbruker-segmentet.

 

Del med familien – eller verden

Det er én ting å se i VR det du akkurat var ute og filmet (det er en smått merkelig følelse). Men kanskje enda mer verdifullt, er hvordan dette lar deg gjenoppleve minner senere. Eller ikke minst, hvordan du kan dele opplevelsene med andre.

Tenk deg for eksempel, nå som jula nærmer seg, at du bruker kameraet til å filmene ungene og gleden ved å pakke opp gaver. Har du familie som feirer andre steder, og som har eget Gear VR-headset, kan du sende over filmen til dem – og de kan ta del på en helt annen måte enn det som er mulig med et vanlig bilde eller filmsnutt.

Det fungerer også sammen med Google Street View-appen. Her kan du med bare noen få trykk dele innholdet du har fanget med Gear360. Så kan hele verden se det – og ikke minst får du selv en enkel måte å vise og dele det med venner og kjente.

Se bare her:

Det som kanskje gjør Gear 360 mest attraktivt, er nettopp at det er så tilgjengelig og enkelt at hele familien kan bruke det.

Husk at mange har til gode å se en 360-video, for ikke å si prøve VR. Dette er fortsatt veldig nytt på massemarkedet, og likevel har vi her en fiks ferdig «consumer»-dings.

Det vil komme teknologi som lar oss fange hver detalj rundt oss og oppleve det på ny, men i mellomtiden er det mer enn nok å leke seg med her.

En genial julegave, er det også.

• Kjøp Samsung Gear 360 i nettbutikken