6 minutter å lese

Glad i pappaen din? Da er dette gavene du gir ham på farsdagen

En god klem og noen fine ord.

Mer skal det gjerne ikke til for å gjøre en pappa ekstra glad på farsdagen, som vi nordmenn feirer førstkommende søndag 8. november.

Men … hadde det ikke også vært moro å gjøre litt ekstra stas på pappa – som kanskje er en fyr som blir litt ekstra blid hvis han får leke seg med en ny dings? Undertegnede, som selv er pappa, hadde i hvert fall blitt glad om noen av de følgende tingene brått kom i hus på farsdagen:

Nye Apple TV

atv4

I mange år allerede har vi lagt våre tv-vaner pent i hendene på Apple TV, som har mer enn levert – til tross for at enkelte apper (vi ser på deg, HBO Nordic) har manglet. Mye har heldigvis vært løst med AirPlay via iPhone.

Når fjerde generasjon av Apple TV rulles ut i disse dager, innbærer det mye mer enn bare et liten ansiktsløft. Her er hele operativsystemet bygget opp fra bånn, noe som endelig gjør det mulig for oss å installere en lang rekke tredjepartsapper … inkludert HBO Nordic! I tillegg støtter den vesle tv-dingsen nå også spill, som kan styres med den nye fjernkontrollen som ikke bare truer med å utkonkurrere Wii med veivesensorer, men også lar deg styre tv-en ved å snakke til Siri.

Nye Apple TV (4. gen) kommer med lagringsplass på enten 32 GB (fra 1690,-) og 64 GB (fra 2249,-).

Nye Chromecast

chromecast

Ålreit, vi kan vel ikke nevne nye Apple TV uten også å tipse om den største konkurrenten fra Google, nemlig Chromecast.

Som ikke bare har kommet i en helt ny tv-versjon, men også en egen versjon som kan brukes til trådløs overføring av lyd fra mobilen til stereoanlegget.

Akkurat som før styrer du Chromecast utelukkende ved hjelp av mobilen – og om far har en Android kan kanskje dette være et like godt (om ikke bedre?) alternativ enn Apple TV? Billigere er det også …

Chromecast TV koster fra 379,- og Chromecast Audio fra 379,- – de kan også kjøpes direkte fra Google.

En Kindle

kindle

Vi snakker av erfaring her: straks du begynner å venne deg til å lese bøker digitalt, er det vanskelig å slutte med det.

Så lenge du er komfortabel med å lese bøker på engelsk, er det knapt grenser på hvilke bøker du kan kjøpe – levert direkte fra Amazon på få sekunder til en Kindle-enhet. Det trenger heller ikke være et Kindle-lesebrett, men kan også gå til en Kindle-app på iPhone, Android-telefon og så videre.

Ettersom boka du leser automatisk synkroniserer seg til det siste stedet du har lest, er det lett å fortsette å lese på boka uansett hvor du er – uavhengig om det er et Kindle-nettbrett eller en mobil du holder i hånda.

Og om bøkene helst leses på norsk, er det heldigvis stadig flere norske e-bokhandler som også sender til Kindle.

Amazons toppmodell Kindle Voyage, som er litt nettere og har bedre skjermkvalitet, koster fra 2100,-. Litt billigere, men for mange mer enn godt nok, er Kindle Paperwhite 3-modellen som koster fra 1099,-.

Boka «Future Crimes»

Om faren din er over gjennomsnittet opptatt av dingser, og du har lyst til å sparke igang e-boklesing med et skikkelig digitalt slag i magen, kan vi anbefale denne thrilleren fra virkeligheten. «Future Crimes» er en uhyrlig spennende og interessant fagbok skrevet av Marc Goodman, tidligere digital-etterforsker og en av verdens mest anerkjente sikkerhetseksperter.

I denne boka tar han for seg hvor stadig mer utsatte vi er i en digital tidsalder, der folk flest overlater store deler av livene sine i hendene på digitale tjenester vi ikke aner om er sikre nok til å holde på hemmelighetene. Noe Goodman, ved å fortelle om hvordan dagens cyberkriminelle arbeider, tydelig viser at de ikke er.

«Future Crimes» koster snaue 160 kroner på Amazon (til Kindle).

Cocoon Gridit

cocoon

Ikke bare skal mobilen med i veska eller sekken til far, men gjerne også opptil flere ladere, kabler, høretelefoner, ekstrabatterier, eksterne harddisker og mye annet dingerelatert rot som gjerne medfører høyt blodtrykk når ting skal pakkes opp.

Siden ingen vil ha en irritert far, kanskje det kanskje være en god idé å gi en gave som kan bidra til å organisere alle tingene som gjerne må med i løpet av en dag. Cocoon Gridit kommer i flere størrelser, alle sammen basert på et smart strikkesystem som holder ting på plass.

Cocoon Gridit koster mellom 149 og 299 kroner, avhengig av størrelse.

Parrot MiniDrone Rolling Spider

rolling_hand

Livet er en lek, som det heter seg. Og da må man jo ha noe å leke med – for eksempel en minidrone?

The Parrot Rolling Spider er en relativt liten og billig sak som likevel kan gi stor glede i korte stunder – til og med innendørs. Du styrer den vesle krabaten med en smarttelefon eller et nettbrett via Bluetooth og FreeFlight 3-appen … og om du setter på de medfølgende «støttehjulene» går det ikke bare mer sikkert for seg, men du får også litt flere triks på hånda.

The Parrot Rolling Spider koster fra 930 kroner og oppover.

GoPro-actionkamera

gopro

Du gjør deg selv kanskje en bjørnetjeneste ved å gi far et GoPro-kamera. Om han virkelig blir bitt av basillen, må du nemlig belage deg på å se gjennom timesvis av gørr kjedelige videoer fra sykkel- og fisketurer.

Men er det ikke nettopp det som er litt av dealen med å ha et godt forhold til far – vi kan nemlig love deg at det ikke alltid bare har vært fryd og gammen og spenning hver eneste dag gjennom din egen oppvekst.

Den billigste modellen heter GoPro Hero og koster fra 978 kroner, mens toppmodellen GoPro Hero4 Black Edition – med blant annet 4K-støtte – koster fra 3990 kroner.

Trådløse ørepropper med pulsmåler

jabra

De fleste fedre er glade i musikk, og mange har nok etterhvert også skjønt verdien av trening. Kanskje er det legen som har kremtet litt under en nylig undersøkelse?

Uansett om faren din har pappakropp eller ei, kan det å ha gode dingser knyttet til treningen gi et ekstra dytt i ryggen.

Disse trådløse øreproppene fra Jabra sitter både godt i ørene og spiller bra – med musikk sendt fra mobilen via Bluetooth. Men den ekstra lille hemmeligheten finner du i den innebygde pulsmåleren, som også snakker trådløst med diverse treningsapper for full kontroll på hjertetakten.

Jabra Sport Pulse Wireless koster fra 1540 kroner og oppover.

Aeropress-kaffebrygger

Alle fedre fortjener en god kopp kaffe. Og når ikke du er der for å lage den til ham, kan en Aeropress sørge for at han alltid har en knallkopp klar innen et par minutter.

Selv starter vi hver dag med denne, og kaffen blir like god hver gang.

Aeropress koster fra 395 kroner – husk også å kjøpe med litt god kaffe!

Her må vi nesten slenge på en bonusvideo (inspirert av denne plakaten) som viser hvor viktig det kan være med god kaffe …

… noe som elegant tar oss å ta oss over til det siste tipset:

Kinobilletter til «Star Wars Episode VII: The Force Awakens»

En gang, for lenge lenge siden, var faren din også en ung lovende mann. Da gikk han kanskje selv på kino og så, for første gang, de fantastiske historiene som utspilte seg i den første «Star Wars»-trilogien.

Lite visste han den gang at han, over 30 år senere, skulle bli invitert med på en helt ny «Star Wars»-film av sitt eget avkom. Dét er en fin gave, det.

Om du ikke har ligget i kø for billetter, er det heldigvis fortsatt mange å få kjøpt på din nærmeste kino.

 

God farsdag!