4 minutter å lese

Glem skjermen – Sony vil at du skal ha mobilen i lomma

(BARCELONA): Stadig oftere hører vi folk snakke klage over all tiden som går med på å stirre inn i en smarttelefonskjerm.

Nettopp dette er noe Sony Mobiles ingeniører har tenkt mye i det siste. Og nå kan de ha kommet opp med opptil flere løsninger, i form av fire svært spennende dingser som ble vist fram på messegulvet på MWC i Barcelona.

Tre av disse er såkalte konsept-produkter, som det ikke er helt sikkert at Sony faktisk skal produsere. Etter å ha sett dem i bruk, håper vi imidlertid at det skjer.

– Men vi jobber hardt med å få disse til å bli noe av. Dette er noe vi virkelig har tro at kan ha en verdi i folks liv, sier Sony-representanten vi snakket med på standen.

En av de mest imponerende produktene var Xperia Projector, en liten projektor som kan stå på bordet.

sonyconcept-3

Den reagerer på stemmekommandoer … men kanskje enda mer imponerende også ved at du rører ved bildet som blir projisert. Dermed blir for eksempel kjøkkenbordet ditt en touchskjerm – eller du kan kjøre en videosamtale med bestemor med bildet projisert opp på veggen.

Vi fikk selv teste ut projektorens «touch»-egenskap på Sony-standen, og ble mildt sagt imponerte. Vi sveipet, trykket og tegnet på bordflaten, og bildet responderte kjapt som fy.

sony1

Miniprojektoren er portabel og kan drives på batteri, slik at du kan bære den rundt omkring i hjemmet. Sony ser for seg at den kan overta noen av bruksområdene for mobilen i hjemmet, uten at du trenger å ha den framme.

Dette er altså mobilbruk som skal «stimulere familielivet», mer enn det motsatte.

Den andre dingsen som vakte oppsikt er Xperia Agent, som bygger på litt av det samme som miniprojektoren … bare at den er mye søtere. Legg merke til de to øynene øverst, som titter rundt i rommet.

sony4

Dette er en også en liten dings som kan stå på bordet, men som kan hjelpe deg med å styre de stadig flere smartproduktene i hjemmet via stemmekommandoer og gestikuleringer.

«Agenten» har også innebygget kamera og projektor, slik at den kan vise fram hva den (eller du) har på hjertet på bordplaten den står på.

sonyconcept-1

Det tredje konseptproduktet går foreløpig bare går under navnet Xperia Eye Concept. Dette er som navnet antyder et kamera, men det skal på «magisk» vis klare å ta de beste bildene uten at du må følge med på skjermen.

– Alle som har barn kjenner igjen den moderne utfordringen. Du skal bære inn bursdagskaken, være tilstede i situasjonen, og samtidig klare å fikle fram mobilkameraet for å ta knipse bildet i nøyaktig rett øyeblikk. Det er ikke alltid det går så greit, sier Sony Mobile-ingeniøren vi snakker med på selskapets stand under MWC i Barcelona.

Ved første øyekast virker prototypen som et nøkkelknippevennlig actionkamera, noe som strengt tatt ikke hadde vært så revolusjonerende i seg selv.

sonyx-3

Hemmeligheten ligger imidlertid i den innebygde kunstige intelligensen, som automatisk kan analysere en situasjon og ta det beste bildet, eller video om ønskelig.

I eksempelet med barnebursdagen kan du for eksempel henge kameraet rundt halsen før du bærer inn kaken, og så vil det automatisk klare å finne ansiktene i rommet, fokusere på disse – og ta bildet idet smilene er som størst. For eksempel.

– Vi tester nå forskjellige bruksområder for kameraet, som også kan brukes manuelt med en utløserknapp, som et hvilket som helst annet kamera. Bildene overføres så trådløst til telefonen din, som kan forbli trygt liggende i lomma.

sonyx-2

Ikke nok med at konseptkameraet er påtenkt en oppløsning som er godt oppe i 4K-land – det kan muligens også ha en «sfærisk» linse som gjør at det kan ta 360-bilder når det ligger flatt på bordet.

– Du kan da legge kameraet midt på middagsbordet, så vil det automatisk kjenne igjen ansiktene på de som sitter rundt bordet og ta de bildene den mener blir best.

Den fjerde dingsen vi fikk se på, Sony Xperia Ear, var det eneste som var forbi konseptstadiet og klar for lansering nærmere sommeren.

Dette er en Bluetooth-øreplugg som skiller seg kraftig fra alle andre dongler busy folk har gått rundt med i mange år allerede.

sonyx-4

Ikke bare vil den vesle dingsen kunne lese opp ting du måtte lure på av informasjon fra telefonen mens den fortsatt ligger i lomma.

– Den er stemmestyrt, og kan fortelle deg hvordan været er, hvilke avtaler du snart har, hvilken vei du skal kjøre, og så videre. Alt du trenger å gjøre er å si høyt hva du er ute etter, så svarer den etter beste evne, forteller Sony-representanten på standen.

ear

Ørepluggen kommuniserer altså direkte med en egen app på telefonen din via Bluetooth. Og om du ikke har en Sony-telefon, er det ingen krise – denne funker med alle nyere Android-telefoner.