5 minutter å lese

Slik får du mer ut av Google-appene – og kanskje en litt enklere hverdag

Du gnir søvnen ut av øynene. Det er fire timer til flyet går.

Uroen over ikke å ha full kontroll kommer kanskje krypende? Du kan heldigvis få god hjelp av mobilen: Den foreslår et utvalg reiseruter som får deg til flyplassen i god tid, enten du foretrekker offentlig transport eller tar bilen. Informasjonen du måtte trenge der har den alt samlet i en enkel oversikt: referansenummer, terminal, gate og tid for boarding.

Når kart-appen vet hvor du bor og kan lese trafikken i sanntid; når innboksen din gjenkjenner en reisebekreftelse og kan hente ut den viktigste informasjonen; når operativsystemet på telefonen kan gi deg et varsel om dette på låseskjermen … da får du en mer knirkefri hverdag. Rett og slett.

 

Én innlogging for alt

Samler du e-post, notater, kalender, chat, kart, foto, skylagring og produktivitet bak én og samme innlogging, kan hver av disse nemlig fungere som brikker i et større puslespill. Dette er noe som flere av tech-gigantene nå jobber for å tilby, inklusive Google.

Her er noen eksempler fra Google-universet av apper, og hvordan du kan bruke dem sammen – slik at hver av tjenestene kan spille hverandre gode.

NB: Google-innloggingen gjør det også lekende lett å overføre all infoen din fra din gamle Android-telefon til en ny. Pass bare på for eksempel å ha samlet alle kontaktene dine der.

 

Google Nå

Skjermbilde 2016-04-07 kl. 11.04.4727 minutter til jobb med kollektiv transport. 6°C og regn i Oslo. Et møte klokka 14.00. Siste nyheter.

Google Nå – eller simpelthen «Google» som appen nå heter på Android – gir dagen en god start … skjerm. Informasjon som i eksemplene ovenfor ligger klare som en strøm av «kort», som du bare kan sveipe vekk dersom de ikke er relevante.

Basert på avtalene dine i Kalender, søkene i Chrome, adressene fra Maps og info du legger inn direkte i Nå (slik som favorittlag, aksjer, og hvorvidt du foretrekker bil, kollektivt, gange eller sykkel), vil appen oppdatere deg med informasjon du kan trenge, eller være interessert i.

Du kan søke fra appen, eller stille den spørsmål, slik du ville gjort med Siri eller Cortana. Men Google-versjonen er mer som et tradisjonelt talesøk, og den svarer dessverre ikke muntlig. Norsk forstår den i alle fall helt fint.

g1

Er du fortapt på en togstasjon i en fremmed by, er det forresten dette kortet du vil ha: «17 minutter til hotellet». Ett tog og et par minutters gange, sånn og sånn. Null stress.

Google Nå «snakker med» blant andre Kalender, Chrome, Inbox, Gmail og Maps. Bruk (og vær logget inn) i disse for å få mest ut av appen. Mat også inn relevant informasjon og preferanser under «Tilpass» fra menyen. 

NB: De fleste Android-telefoner har enkle snarveier til denne appen, for eksempel å holde inn hjem-knappen.

 

Inbox by Gmail

Skjermbilde 2016-04-07 kl. 11.05.51Mens resten av nettet er i stadig utvikling eller migrerer over i apper, synes akkurat e-post-teknologien å klore seg fast i fortiden. En tidsreisende fra 1995 ville antageligvis henge greit med på notene i dagens Outlook eller Mail.

Derfor vil vi klappe Google på skulderen for å tenke nytt rundt e-post. Deres Inbox-app til mobil og nettlesere er arvtageren til Gmail, og den er definitivt … uvant. Den vil blant annet gruppere og sortere e-post automatisk, og hente ut informasjon for å gi Google Nå-aktige kort.

Det betyr at bestillinger havner under «Kjøp», oppdateringer fra Facebook og LinkedIn under «Sosialt», varsler om fakturaer og studielån under «Finans», og reklame under – ja, du gjettet det. Grupper kan opprettes og tilpasses, men er du en kontrollfreak kan dette sikkert også være irriterende, inntil du finner en ordning som passer deg.

Det er hvordan Inbox henter ut informasjon som er dens største styrke. Kjøper du en konsertbillett, får du et kort som viser artisten, tidspunkt, kart – og vedlegget med billetten. Har du bestilt (eller bare fått videresendt bekreftelsen på) fly og hotell, setter den det opp som en fullstendig reiseplan.

g3

Nå for tiden lærer den seg attpåtil å faktisk svare(!) på e-post for deg. Eller i alle fall gi deg noen forslag til svar som passer. Det er sci-fi. 

Inbox by Gmail snakker med blant andre Nå, Kalender, Keep, Kontakter og Hangouts.

I web-versjonen av Inbox er Hangouts integrert. Denne chat-tjenesten finnes også som en separat app både til pc og mobil.

 

Keep

Skjermbilde 2016-04-07 kl. 11.01.08Prinsippet bak Keep er det samme som en god, gammeldags korktavle. Men en du kan ha med deg i lomma – og i nettskyen.

Det går lynkjapt å opprette et notat, en liste, et bildenotat eller ta opp et lydklipp du trenger på farten. Du så kan gi det en tittel, bakgrunnsfarge og merkelapper, dele med andre, eller gjøre notatet til et varsel.

Slike «påminnelser» vil dukke opp på tvers av Google-universet: som varsler på mobil og pc, i Inbox og Kalender. Du får varselet på en tid du spesifiserer – eller på et bestemt sted. Så glemmer du det neppe.

«Post-it-lappene» i Keep kan dras rundt og stokkes om som du ønsker, eller du kan sveipe dem til siden for å arkivere dem. Fra menyen kan du også kopiere dem til et Google-dokument, og jobbe videre med teksten der – med alle de verktøyene som følger med.

Keep snakker med blant andre Inbox, Kalender og Dokumenter. 


 

Dokumenter og disk

Skjermbilde 2016-04-07 kl. 11.06.15

Er det noen som husker Google Wave? Vi var grundig fascinerte da vi deltok i en beta-test fra høsten 2009, og opplevde en krysning av e-post og chatterom – der en kunne skrive og redigere tekst med hverandre nærmest i sanntid.

Wave ble aldri noe av, men funksjonen med å jobbe i de samme dokumentene på nett er nå utbredt. Et av de beste, gratis samarbeidsverktøyene på nettet er Googles Dokumenter og dets søster-tjenester, Regneark, Presentasjoner og Skjemaer.

Hver av disse tilsvarer mer eller mindre et program i Office-pakken fra Microsoft. Men det de kanskje mangler i dybden til Word eller Excel, tar de igjen i hvor enkelt og praktisk det er. Ikke minst hvor lett det er å dele og samarbeide med andre i de samme dokumentene – samtidig. Du kan se de andre deltagernes musepekere og se endringene deres i sanntid.

docs

Dokumenter er integrert i Googles skylagringstjeneste, Disk.