6 minutter å lese

AI, tidenes mobilkamera og VR – her er alle Google-nyhetene

To ting ble raskt klart under Google store lanseringsevent i San Francisco tirsdag kveld.

Først: Selskapet kommer til satse beinhardt på egen maskinvare. At den aktuelle emneknaggen var #madebygoogle, levnet ingen tvil om det.

Samtidig handlet dette om mye mer enn bare noen nye dingser: I den fremtiden Google skisserte, er det en kunstig intelligens (AI) – og ikke en telefon – som vil stå i sentrum av i ditt digitale liv.

I kjernen for alt de lanserte, står nemlig «Google-assistenten» – deres nye kunstige intelligens. De som har prøvd den nye meldingsappen Google Allo de siste ukene, har allerede fått en smakebit av denne.

Nå viser det seg altså at den appen er del av et mye større puslespill.

– Vi har jobbet lenge for dette, sa Googles administrerende direktør, Sundar Pichai, fra scenen.

Det er med utgangspunkt i Google-assistenten at selskapet lanserer sine splitter nye telefoner: Pixel, og Pixel XL.

Foruten telefonene, fikk vi se mer til høyttaler- og altmulig-dingsen Google Home, en ny Chromecast, en snerten router kalt Google WiFi, samt deres nye virtuell virkelighet-plattform, Daydream.

• Les alt om Pixel-telefonen!
• Les mer om Daydream VR

Her er resten av kveldens nyheter, samlet på ett brett.

NB: Det er foreløpig ikke avklart hva av dette som kommer til Norge, eller når.

 

Google-assistenten, og Pixel

– Dette er det beste av programvare og maskinvare, laget av Google, sa hardware-ansvarlig Rick Osterloh under presentasjonen.

Foruten å være laget rundt den personlige assistenten, hevder Google at den har det aller beste kameraet som noensinne er plassert i en smarttelefon.

Det kan du lese mer om i vår langt mer dyptgående Pixel-artikkel.

ga3

Før vi fikk se de to nye telefon-modellene (en liten og en stor), ble vi kjent med den personlige assistenten de er bygget rundt.

– Å lage maskinvaren og programvaren sammen, lar oss utnytte fremskritt som Google-assistenten til fulle, sa Rick Osterloh.

Google-assistenten baserer seg på Googles «kunnskapsgraf», med over 70 milliarder datapunkter om folk, steder og ting. Og den benytter selskapets ressurser i oversettelse, stemme- og bildegjenkjenning.

Dette danner grunnlaget for en AI som er intelligent, som fungerer sømløst og kan hjelpe deg på meningsfylte måter, bare du snakker til den.

Målet er at du skal kunne ha en toveis samtale med assistenten – en naturlig dialog. Den skal være tilgjengelig der og når brukeren trenger den, på tvers av ulike programmer og enheter.

Jo mer du bruker den, jo mer brukbar blir den – si fra hva sykkellås-koden din er, så husker den det.

På sikt skal den også integreres med alle tenkelige andre applikasjoner og enheter. Si for eksempel til assistenten at du trenger en Uber. Så spør Uber hvor du vil, og tar over samtalen – innenfor samme system.

Pixel er også den første telefonen som er «Daydream ready» – altså laget for Googles helt nye virtuell virkelighet-system. Det kan du lese mer om i en egen artikkel.

 

Google WiFi og ny Chromecast

En god nettopplevelse begynner med en god tilkobling, påpekte Googles Mario Queiroz.

Derfor har de laget sitt eget, modulære router-system, kalt Google WiFi. Prinsippet er at du har flere tilkoblingspunkter som kan kobles sammen, og overlappe – og dermed passe formen og fasongen til ditt hus, for å sikre godt signal i alle kriker og kroker.

Og uten at det skal se forferdelig ut, som routere ofte gjør – snarere er det en snerten liten sak. Den tilpasser også signalstyrken etter hvor du er, og styrer deg inn på den frekvensen med mest ledig kapasitet.

Gjennom en medfølgende app kan du styre enheter hvor som helst på nettverket – for eksempel pause en film i et annet rom når det er på tide å samle familien til middag.

Routeren selges i USA fra desember, for 129 dollar stykket – eller i en 3-pack for 299.

En av tingene du kan koble på, er en helt ny Chromecast. Nemlig Chromecast Ultra.

chromecast-ultra

Etter å ha solgt mer enn 30 millioner Chromecast-enheter, lanserer de nå enda en ny versjon, som støtter 4K, HDR og Dolby Vision.

– Den har alt du elsker, med enda skarpere bilde og bedre ytelse, sa Queiroz.

Samtidig som den lanseres i november, begynner de å rulle ut 4K-innhold i Play Filmer, så du har noe å bruke den til.

Ultra-versjonen får også en vesentlig oppgradering i ytelse. Den skal laste innhold 1,8 ganger raskere, og har egen ethernet-port. I USA vil den ligge på 69 dollar.

 

Google Home

Amazon har gjort stor suksess i USA med dingsen Echo – en stemmestyrt trådløs høyttaler og personlig assistent. Den kan for eksempel svare på spørsmål og gi deg nyhetene, eller kontrollere smartenheter i huset.

Allerede på utviklerkonferansen Google I/O i mai fikk vi en sniktitt på Googles Echo-konkurrent, som i promovideoen ble framstilt nærmest som et nytt medlem i familien: Google Home.

Som ventet fikk vi se mer til denne i dag.

Den kan spille musikk. Gi deg svar. Hjelpe med daglige oppgaver. Styre smartenheter i hjemmet.

– Designet er inspirert av vinglass og lys – altså er det nøytralt, og passer inn i hjemmet, sa Queiroz.

home

Den har Google-assistenten innebygget, og styres med stemmen. Den har teknologi som skal skille stemmer fra annen støy, så den forstår deg uten at du må dempe musikken.

Og musikken, den loves det at låter knallbra, med stor og rik lyd:

– Høyttaleren setter en ny standard.

Googles Rishi Chandra forklarte i dybden fra scenen:

– Du må aldri mer ta frem mobilen eller lete etter en fjernkontroll. Bare spør!

Spør etter sang eller spilleliste, for eksempel – eller «den sangen fra den filmen». Selv om du ikke husker tittelen, skal Google-assistenten kunne forstå hva du vil ha basert på konteksten, som hvilken film det var snakk om.

Systemet støtter blant annet YouTube Music, Spotify og Google Play Music. Og du må ikke spesifisere at låta di skal spilles på Spotify – den lærer seg hva du foretrekker.

Ikke minst skal Home være en hjelp i det daglige.

– Målet til Google har alltid vært å organisere verdens informasjon, sa Chandra.

Som sagt, sitter selskapet på 70 milliarder datapunkter. For å få tilgang til den, kan du spørre i naturlig språk (foreløpig bare på engelsk, riktignok). Og hvis ikke finner et direkte svar, vil den hente ut et relevant utdrag fra en webside, med mulighet for å lese mer.

Spør hvordan du får bort en vinflekk fra teppet, eller om hunder kan spise sjokolade – og den finner en relevant kilde å sitere.

– Dette er utrolig vanskelig, og noe bare Google kan gjøre, sier Chandra.

Når du står opp kan du hilse Google Home god morgen, og få høre klokkeslettet og dagens værvarsel, tiden det tar å kjøre til jobb på ruta som du pleier å ta, og hvilke avtaler som venter.

Vel hjemme igjen kan den ha flere separate timere når du lager mat, eller du kan be den sette noe på handlelista. Når så står på butikken, be assistenten vise handlelista for eksempel på Pixel-telefonen.

– Det er én assistent på tvers av alle dine enheter.

Foruten dette kan Home kontrollere smart-lysbrytere og termostater, og selvsagt Chromecast. Be den spille Katy Perrys siste musikkvideo eller Netflix-serien «Stranger Things», så slår tv-en seg på og starter avspillingen.

Hvis du er så heldig å ordne deg en Google Home i hvert rom, er det kun den som hører deg best, som vil svare.

Enheten vil koste 129 dollar, og kommer i salg i USA fra 4. november.

• Les alt om Pixel-telefonen!
• Les mer om Daydream VR