5 minutter å lese

Google satser hardt på AI og VR – her er I/O-nyhetene!

I kveld arrangerte Google sin årlige I/O-konferanse. Felles for de fleste av nyhetene som ble avslørt, var at de virkelig får oss til å føle at nå lever vi i framtida.

Her er alle høydepunktene:

Google + AI = sant

Hva er Google mest kjent for? Søk. Hva er det kunstig intelligens etterhvert skal kunne gjøre for oss? Gi svar på det vi søker om.

Med andre ord er det ganske naturlig at Google nå virkelig omfavner kunstig intelligens. Allerede har de gitt oss små glimt av hvordan en smart Google-assistent kan fungere med sin Google Nå-funksjon … men det er bare starten.

Med Google Assistant tas det hele noen steg videre. Du kan som før starte et stemmestyrt søk ved å si «OK, Google …» etterfulgt av spørsmålet. I motsetning til Google Nå vil du ikke bare få et (forsøksvis) svar tilbake, i stedet startes en toveis «samtale» med assistenten der den like gjerne kan stille et spørsmål i retur for å bedre forstå hva du faktisk lurer på.

Etterhvert som du snakker med din personlige assistent, vil den også lære deg bedre å kjenne.

– Vi tenker på det som at hver bruker bygger sin egen, individuelle Google, fortalte Google-sjef Sundar Pichai fra scenen.

Han kunne videre avsløre at 20 prosent av Google-søkene som i dag foretas via mobil, skjer via stemmesøk.

– Vi har nå virkelig begynt å bli samtalepartnere med våre brukere, sa Pichai videre – før han demonstrerte AI-assistenten ved å spørre om forslag til kinofilmer han kan se førstkommende fredag.

Han fikk som forventet svar med hvilke filmer som går på de forskjellige kinoene i nærheten, og når de starter. Men da han deretter fulgte opp ved å si at han ville ha med barna, ble søkeresultatene redusert ned til barnevennlige filmer. Den naturlige avslutningen? At assistenten spør om du vil bestille fire billetter – og kjøper dem for deg.

‘Allo, ‘Allo!

Når Google etterhvert begynner å få dreisen på kunstig intelligens, er det bare naturlig at de sprer den utover alle tenkelige flater – og ikke bare i Assistent-appen vi beskrev i punktet ovenfor.

Akkurat som Facebook gjør med sin Messenger-app, introduserer Google derfor også sin egen chatte-plattform med det smått geniale navnet «Allo».

Ifølge Google skal appen lære underveis, blant annet vil den kunne kjenne igjen hva som befinner seg på et bilde du mottar fra en venn – og spare deg bryet ved å svare selv. Latskap lenge leve!

Selv sier Google at den AI-styrte «samtaleassistenten» bare skal gjøre hele chatprosessen mer lettvint og enkel – for eksemple at du kan trykke på «Ja, gjerne!»-svaret om noen spør deg om du vil være med på kino.

At det i starten vil kunne være vanskelig å vite om du faktisk snakker med en robot eller en kompis, takket være smågeneriske svar, var kanskje ikke dette Alan Turing så for seg da han utformet sin verdensberømte robottest …

Heldigvis byr «Allo» på mer enn «Smart Reply», som funksjonen ironisk nok kalles. Du kan også chatte med AI-assistenten til Google, som kan svare på spørsmål eller hjelpe deg med å bestille tjenester og varer fra en lang rekke samarbeidspartnere.

Du kan også leke deg med Expressions, som kan beskrives som emoji på høygir, du kan spille spill, chatte i en egen kryptert modus, og sikkert mye mer etterhvert.

For å sikre at flest mulig folk skal kunne bruke appen, krever ikke Google at du har en Google-konto – alt som behøves er et telefonnummer.

Prat til hjemmet – og hjemmet prater tilbake

I en stadig mer tilkoblet og smart hverdag må selvfølgelig Google også ha sitt å si om hvordan du skal styre hjemmet ditt – og selvfølgelig spiller kunstig intelligens en viktig rolle også her.

Amazon får ikke være alene på markedet med sin stemmestyrte hjemmeassistent Echo, drevet av deres egen AI Alexa, nå som Google har annonsert sin «Home».

home

Dette er, som navnet antyder, en dings som kan assistere deg i det daglige styret og stelle hjemmet. Enten du ber den om å sette på musikk, dimme lyset eller bestille en pizza, vil Home-assistenten kunne utføre en lang rekke operasjoner takket være trådløs sammenkobling med andre smartenheter og tjenester – godt hjulpet av Googles assistent-AI under panseret.

Ikke gå glipp av øyeblikket

Når det virkelig haster å få vist fram noe du er begeistret over, er det kjedelig å sitte og vente på at den du prøver å ringe via video-anrop skal svare på sin side.

Med Google nye videochat-app Duo, som lanseres til iPhone og Android til sommeren, er tanken at hvem som helst skal kunne nås med et videoanrop, kjapt og enkelt. Akkurat som Allo, kreves det nemlig ikke at du er logget inn med en Google-konto for at du skal kunne video-ringe med Duo – det eneste som kreves er et telefonnummer.

For at øyeblikket ikke skal bli borte, kan du velge å begynne video-overføringen selv før mottakeren plukker opp. Vedkommende vil da se det du holder på med på anropsskjermen … og velge å svare basert på hvor fristende situasjonen oppleves?

Duo skal ifølge Google justere video- og lydkvalitet basert på tilgjengelig båndbredde, noe som sikrer at den fungerer godt selv på dårlige nettverk. I tillegg er videosamtalene kryptert, så ingen uvedkommende skal få innsyn i de fullstendig uskyldige videosamtalene dine.

Drømmer jeg?

At Google er fascinert av virtuell virkelighet, kommer ikke som noe bombe – de har gitt oss superbillige VR-opplevelser med Google Cardboard, samt lansert 360-videoer på YouTube.

Nå utvider de VR-satsingen sin med Google Daydream, en dedikert plattform for alt som har med VR å gjøre.

På software-siden innebærer Daydream-satsingen at vi vil få en meny som lar deg oppleve alt mulig rart av spill og video i en VR-vennlig ramme.

Men Daydream handler i stor grad også om hardware. Først og fremst vil Googles gi oss «VR-klare» telefoner, blant annet ved at funksjonen blir innebygget i kommende Android N (som de forøvrig trenger hjelp til å navngi). Ved lanseringen i høst en gang vil vi også kunne leke oss med et dedikert Daydream-headsett med en tilhørende Wii-aktig kontroller.

daydream