3 minutter å lese

Grønn, genial og gnistrende: Dette er årets Greenovation-vinner

– Dette er utrolig stort. Endelig får vi markert at strømteknologien vår kan gjøre en forskjell for miljøet, sier Brage Johansen, leder av Zaptec og vinner av Greenovation 2016.

I høst etterlyste ZERO, Kjeller innovasjon og Telenor grønne og geniale teknologer til gründerkonkurransen Greenovation.

Her ble grønne teknologer lokket med Zeros miljøkompetanse og Telenors store nettverk og støtteapparat, i tillegg til Kjeller Innovasjons akseleratorprogram Techmakers Green.

Tente gnisten hos dommerne

De ni finalistene i Greenovation har presentert alt i fra klimavennlige droner, drivhus og plastikk til maling og finanstjenester. Men det var altså strømløsningene til Stavanger-baserte Zaptec som tente gnisten hos dommerne.

I sin redegjørelse legger juryen spesielt vekt på at det finnes et internasjonalt marked for ideen, og at løsningen er realistisk.

– I dag behandles strøm stort sett analogt, men vi behandler strøm digitalt – som om det var informasjon, forklarer Johansen i Zaptec.

–   Våre strømløsninger er ti ganger mindre i volum og vekt enn dem vi ser i dag. Det gjør at vår distribusjon av elektrisitet er langt mer kostnadseffektiv, bærekraftig og har bedre sikkerhetsstandard. Samtidig får du mer kraft gjennom linja, sier Johansen.

Systemet til Zaptec vil også hjelpe elbilene opp og frem i byene:

–  I dag har man gjerne et ladepunkt her, og et ladepunkt der. Men med vårt system kan vi få titusenvis av ladepunkter i byene, uten at det overbelaster nettet, forklarer Philip Nag, som pitchet Zaptec til seier under Greenovation.

13116123_1748024762085926_8987896585491598673_o
Zaptecs lader til elbiler i sitt rette element. Foto: Zaptec

Selv om Zaptec er en start-up, forteller Johansen at de allerede er langt forbi «Power Point-stadiet».

– Det som gjør Zaptec unikt, er at vi har en revolusjonerende teknologi hvor de første produktene allerede er på markedet. Det tror jeg er veldig interessant for Telenor.

Det kan Berit Svendsen, administrerende direktør for Telenor Norge bekrefte at de er:

– De har et produkt som kan revolusjonere måten verden utnytter elektrisitet på, sier hun.

Ny strøm for elbiler

Tross at det var mange sterke kandidater som knivet om gründerhjelp, er Ulrika Leikvang, leder for bærekraft og miljø i Telenor, også svært fornøyd med vinneren.

–  Zaptec har et sterkt team. De tilbyr en spennende, teknisk løsning som har potensiale til å sikre både reduksjon av CO2 og lønnsomhet. Dette kan på sikt gi en stor miljøgevinst, sier Leikvang, som var en dommerne i Greenovation-juryen.

ulrika_leikvang

Marius Holm, leder for ZERO og dommer i Greenovation har troen på Zaptecs miljøbidrag:

– Vi trenger nye øyne og nye allianser for å løse klimautfordringene fremover. Greenovation er vårt initiativ for å løfte frem de nye ildsjelene som ønsker å bidra inn i det grønne skiftet, sier Holm.

Ellen Hambro, miljødirektør i Miljødirektoratet og jurymedlem i Greenovation, vil følge spent med på Zaptec fremover:

– Smarte energiløsninger og overgang til elbiler er to av nøklene i omstillingen til lavutslippssamfunnet. Vi håper Zaptec lykkes med ambisjonene, sier hun.

Stor gründerpremie

Nå venter et kinderegg av en premie det unge og lovende selskapet. Den består blant annet av en arbeidsplass, mobilt bredband, telekommunikasjon, grønt akseleratorprogram hos Kjeller Innovasjon, tilgang på en mentor og kontaktpersoner hos arrangørene samt markedsføring gjennom Telenor og ZEROs kanaler.

– Men vi ønsker også å jobbe konkret opp mot Zaptec. Nå skal vi starte en dialog om hva vi kan gjøre for å hjelpe dem med å lykkes. Forhåpentligvis kan vi åpne nye dører for dem, sier Agnes Aanderaa, prosjektleder for Greenovation i Telenor.

Toppilde: Illustrasjon av Zaptec-leder Brage Johansen. Lisensiert av Zaptec