4 minutter å lese

Det største siden internett? Derfor er grønn business god business

– På en time treffer det nok solenergi på jordas overflate til å dekke det globale energibehovet i ett år, sier Andreas Thorsheim til Link.no.

Fra å ha direktørstillinger i Schibsted og Opera har Thorsheim byttet bransje for å satse nettopp på solenergi. Nærmere bestemt har han startet solstrømselskapet Otovo.

Og her skjer ting fort. Det grønne skiftet handler ikke bare om politikk og klimamål, men også om god business og spennende, nye muligheter. Potensialet er av astronomiske proporsjoner.

– Vi står oppe i en enorm endring. Det ligner jo på overgangen til internett. Innovasjonen kommer ikke til å stoppe opp på 100 år, sier Thorsheim.

Forholdene kommer aldri til å ligge bedre til rette enn akkurat nå, tror han, for å slå til på en grønn businessidé.

Andreas Thorsheim. Foto: Otovo
Andreas Thorsheim. Foto: Otovo

Greenovation

Hvis du er et enkeltindivid eller en start-up som ruger på nettopp en slik idé, bør du jobbe med å formulere denne frem mot 15. september.

Da er det nemlig deadline for å søke om å delta i Greenovation. Deltagerne vil få pitche sin grønne idé for en jury under Oslo Innovation Week i oktober. Det er Telenor som står bak, i samarbeid med miljøorganisasjonen ZERO.

– Vi ønsker å sette søkelys på hvordan ny teknologi kan bidra til å løse klimautfordringene. Vi mener IKT spiller en viktig rolle i transformasjonen mot et mer bærekraftig samfunn, sier Ulrika Leikvang, leder for bærekraft og miljø i Telenor.

Utover at du må være basert i Norge, og ha en gjennomførbar idé som direkte eller indirekte bidrar til å redusere utslippet av klimagasser, er det ingen strenge føringer for hva slags bidrag de ser etter.

Vinneren vil få drahjelp med å realisere drømmen – blant annet i form av kompetanse, kontorplasser og rådgiving.

– Vi har også et samarbeid med Kjeller Innovasjon, som har startet et grønt akseleratorprogram. Tanken er at vinneren får få det programmet i tre måneder, sier Leikvang.

  • Mer informasjon og søknadsskjema finnes her.

Men hvor skal en begynne? Hvor finner du den gode ideen?

 

Lønnsomt med sol

Ideen til Otovo kom idet Andreas Thorsheim selv skulle ordne solceller på taket.

– Det var så vanskelig. Jeg skulle vite hva slags strømnett det var i gata og vinkelen på taket, og måtte forholde meg til en masse tekniske termer og begreper som jeg ikke var kjent med, sier han.

Han savnet det han nå har skapt med Otovo:

– Vi er et solstrømselskap som prøver å gjøre det enkelt for folk å få solceller på taket og produsere sin egen, kortreiste, billige strøm, forklarer han.

Norge har allerede ren energi fra vannkraft. Men på en solrik tomt med dyr nettleie mener Thorsheim du allerede kan tjene på å satse på sola.

– Vårt syn er samtidig at Norge ikke pleier gi seg når vi er selvforsynte. Vi bør fortsatt øke kapasiteten og heller eksportere. Hver husholdning som får solceller på taket gjør at vi som nasjon får mer tilgjengelig, ren vannkraft å selge til kontinentet, sier han.

Otovo er forresten aktuelle med å demonstrere solkraft på Øyafestivalen i Oslo denne uka.

 

Se framover

Energisystemet vårt kommer til å endre seg. Men endringene handler om mye mer enn hvor strømmen i støpslene våre kommer fra.

– Folk kommer til å ha mer produksjon av strøm hjemme. Vi kommer til å lagre strøm i el-biler og i batterier i huset. Hele transportsystemet skal legges om, der biler og båter og tungtransport skal elektrifiseres, sier Thorsheim, som tror framtida ligger i å koble sammen nye energiformer og data.

Hans stalltips til gründere er å fokusere på hva som kommer til å få det til å skje.

– Hva er det som gjør at du kommer til å realisere det du står og snakker om?

Og så bør du kanskje ikke høre for mye på de som ikke er innovatører selv.

– De vil ofte si at ting ikke er mulig, eller at det er for tidlig, eller for vanskelig, eller at teknologien ikke er moden. Det er fordi de leser rapporter som ble laget i fjor basert på data som er fra i forfjor, basert på kundebeslutninger som er fra tre år siden, sier Thorsheim, og fortsetter:

– Når du ser i bakspeilet kan de se vanskelig ut, men det grønne skiftet kommer til å være formet av de som ser fremover. Som ser at når det ikke fungerer, må vi gjøre sånn og sånn.

Og så står du der plutselig med framtidas løsninger.

 

Les mer og finn søknadsskjema for Greenovation på disse sidene.

Toppbilde: NASA