5 minutter å lese

Han er Norges beste i e-sport – og spiller over 4G

– 4G har fungert over all forventning, sier Jens «Snute» Aasgaard.

– Det har med jobbsikkerhet å gjøre. For meg som proffspiller er det en fordel å ha flere måter å komme på nett, forteller Aasgaard like etter hjemkomst fra en stor «StarCraft 2»-turnering i Shenzhen, Kina.

Når du spiller mot de beste i verden, kan nettlinjen din gjøre forskjellen mellom seier og tap. I kampens hete stilles det skyhøye krav til at du har så lav ping som overhodet mulig, og en fjellstabil kobling.

Normalt betyr det at du må ha et godt, kablet bredbånd. Derfor overrasket det oss da vi fikk høre at Norges desidert beste e-sport-utøver, Jens «Snute» Aasgaard, av og til bruker 4G-nettet når han spiller viktige kamper.

– Det har vært tilfeller der andre proffspillere som har vært mindre forberedt, og har måttet gi opp viktige turneringskamper fordi de kun hadde én forbindelse, sier Aasgaard.

Mobil- og fastnettet er av natur veldig forskjellige. Mens mobilnettet primært tar unna trafikken fra mobiler, må fastnettet håndtere alt fra små PC-er til massive serverrigger.

4G-teknologien har imidlertid gitt mobilnettet et solid løft, noe som gjør det i stand til å håndtere stadig flere krevende oppgaver.

– Vi ser at endel velger 4G til å spille. Mobilnettet i dag er et godt alternativ for mange, forteller Telenors dekningsdirektør, Bjørn Amundsen.

Når du spiller er det ikke nok å ha høy båndbredde, målt i Megabit per sekund. Så lenge båndbredden er god nok for det aktuelle spillet, er det andre faktorer som begynner å telle inn. Det viktigste er ping, hvor mange millisekunder det tar før signalet fra din maskin er synkronisert opp med motstanderen sin maskin.

SJEKK PINGEN: Favorittspillet ditt kan fortelle deg hvor god ping du har på det faste bredbåndet, og hvor god ping du får over 4G-nettet. Foto: Tek Story Labs
SJEKK PINGEN: Favorittspillet ditt kan fortelle deg hvor god ping du har på det faste bredbåndet, og hvor god ping du får over 4G-nettet. Foto: Tek Story Labs

Stabilitet er også sentralt. Dette innebærer at internettkoblingen er konsistent, altså at ytelsen ikke svinger opp og ned i et dramatisk tempo:

– Noe av det verste som kan skje i «StarCraft 2» er såkalte «network spikes», hvor spillet stopper opp som et hakk i plata. I verste fall kan motstanderen styre hæren sin samtidig som jeg ikke kan gjøre det samme. Med en litt uheldig timing kan det bli veldig urettferdig, forteller Aasgaard.

Første gang Snute tok i bruk 4G-nettet til spilling var i en periode hvor han ennå ikke hadde fått installert fast bredbånd. Det fungerte godt – og siden har det vært en foretrukket backupløsning.

I perioder har han nå konfigurert oppsettet sitt slik at «StarCraft 2»-trafikken fra PC-en rutes over telefonen og 4G-nettet, mens fastlinjen brukes til alt annet.

– I Oslo-området har det fungert veldig bra og over all forventning, sier Aasgaard.

LES OGSÅ: Telenorligaen blir enda større i høst – slik blir du med på moroa!

Snute er en del av Team Liquid, en av verdens største e-sportsklubber. Han regnes som den beste vestlige «StarCraft»-spilleren, og kanskje den eneste som kan hevde seg mot sør-koreanerne som dominerer sporten.

Det betyr at han reiser mye, og over hele verden.

– Når jeg er ute og reiser er det alltid nyttig å ha en ekstra internett-kobling, slik at jeg kan følge med på turneringer og se kamper i opptak, sier han.

Dekningsdirektøren i Telenor ser at flere velger å bruke mobilnettet til tyngre oppgaver, men erkjenner samtidig at nettet ikke akkurat tar brorparten av denne trafikken.

– Per i dag er nok det faste bredbåndet mest egnet, ikke minst på grunn av datamengden over tid. Omtrent 98 prosent av all internett-trafikk i Norge går fortsatt over faste bredbåndet, ikke mobil, forteller Amundsen.

De kommende årene kan imidlertid mobilene ta en større del av kaka. Da 4G-utrullingen startet så man at databruken mangedoblet seg i de områdene som fikk oppgraderingen til 4G. Straks koblingen ble raskere, endte vi rett og slett opp med å bruke mobilen mye mer.

DEKNINGSDIREKTØREN: Bjørn Amundsen tilbringer personlig rundt 200 dager på reisefot rundt i landet, for å se teste og oppleve hvordan Telenor-nettet fungerer i alle Norges kriker og kroner. Foto: Telenor
DEKNINGSDIREKTØREN: Bjørn Amundsen tilbringer personlig rundt 200 dager på reisefot rundt i landet, for å se teste og oppleve hvordan Telenor-nettet fungerer i alle Norges kriker og kroner. Foto: Telenor

Allerede nå er Amundsen i full sving med å oppgradere 4G til en helt ny versjon, kalt 4G+.

– Dette vil gi hastigheter på opptil 225-300 Mb/s, noe som er mye raskere enn i dag, forteller han.

For å nå disse hastighetene tar 4G+ rett og slett i bruk flere frekvenser. Frekvenser er det som transporterer dataene dine. Det blir som at motorveien får flere felt som dataene kan kjøres på, og resultatet er at mer data kommer frem mye raskere enn før.

– Frekvenser er særdeles viktig, men det er også evnen og viljen til å bygge dekning alle steder. Derfor vil vi over tid gi alle kunder 4G der de i dag har 2G (GSM), forteller Amundsen.

Det stopper imidlertid ikke der. Dekningsdirektøren kan fortelle at «plussen» de nå gir mobilnettet er bare en av flere oppgraderinger vi vil se, før vi en gang i fremtiden kommer til den neste generasjonen mobilnett – foreløpig kalt 5G.

– Det skal fortsatt investeres enorme beløp i 4G, slår Amundsen fast.

 

[toggles]
[toggle title=»SLIK SPILLER DU SELV OVER 4G-NETTET:»]Ønsker du å ta i bruk 4G-nettet til spilling kan du enkelt teste hvordan det fungerer ved å dele Internett-koblingen til mobilen din. Her er noen tips for å få den den beste opplevelsen:

1) Sjekk dekningen: Dekningskartet viser hvor god dekning du kan forvente rundt om i hele Norge, for både 2G, 3G og ikke minst 4G. Kanskje du får litt bedre dekning et annet sted i huset?

Sjekk hvor god dekningen er hos deg

2) Sjekk pingen: Pingen er viktig for hvor god spillopplevelsen blir. Du kan sjekke hvor god denne er direkte i favorittspillet ditt, og sammenligne verdien du får mellom fastnettet, via mobilen din eller via en dedikert bredbåndsruter.

I denne guiden viser vi deg hvordan du måler ping

3) Bruk dedikert 4G-modem: Belager du deg på 4G som en fast backupforbindelse, kan det være praktisk å ordne en mobil bredbåndsruter. Da blir det enklere å koble seg til, samtidig som disse ruterne gjerne har bedre ytelse.

Sjekk for eksempel denne 4G-ruteren[/toggle]
[/toggles]