3 minutter å lese

Har du en briljant idé for en «smart» dings – eller en plan for å redde verden?

Tingenes internett er en av de fremste og mest spennende teknologiske trendene i dag. De innvidde kaller det allerede bare IoT (av «the Internet of Things»).

– Det handler om at du kobler opp alt på nettet. For å kunne gjøre ting litt smartere, litt bedre og litt enklere, sier Per Simonsen, sjef for IoT i Telenor, til Link.no.

I stadig større grad ser vi at fysiske objekter i våre omgivelser samler inn data og bruker av den kollektive kunnskapen i nettskyen. Her skjer ting fort, og i disse dager pågår en konkurranse for dem som ønsker å klekke ut det neste store. Skulle det være en IoT-løsning for bymiljøer, helse, energi, bedrifter, hjem eller noe annet.

Nordic IoT Challenge (NIC2015) er arrangert av Telenor Connexion, og tar imot både ideer og konsepter, like fullt som ferdig utviklede produkter.

Det kan være alt fra å snu på hodet hvordan vi leter etter parkering – til å redde verden.

– For eksempel vet vi at 30 prosent av alle biler i bymiljøer leter etter parkeringsplass. Hvis en har data på både hvor bilen er og hvor det finnes parkering, så kan en koble dem sammen. Det handler om å samle og bruke data på smartere måte, sier Simonsen, som mener det finnes utallige eksempler.

– Eller ved å koble opp låsen hjemme, kan du både ha kontroll på når barna kommer hjem fra skolen og slippe inn håndverkere eller andre fra en app på din telefon, sier han.

giflaaas
Lockitron

Har du en idé, selv om den er aldri så lite utviklet, er det fritt fram for å søke.

– Vi tror at det finnes et stort antall gode ideer der ute, og terskelen for å levere inn et forslag er egentlig ikke så veldig høy. Vi kommer til å se på alt fra ideer på et tidlig stadium, til mer etablerte ting, sier IoT-sjefen.

Foruten løsninger for bil og hjem, tror han IoT kan bidra til å løse større samfunnsproblemer.

– 70 prosent av alt ferskvann går til landbruk og halvparten av dette sløses bort. Med data fra ny sensorteknologi kan en finne bedre løsninger.

En av de få restriksjonene er at konkurransen er forbeholdt nordiske deltagere. Det er ifølge Simonsen for å gi et løft til miljøene her.

– Det er sterke innovasjonsmiljøer i Norden, og Telenor har et nordisk utspring, så vi holder oss i første omgang til denne regionen. Det var nylig en rapport fra Gartner som viste at halvparten av alle IoT-baserte ting som vil være viktige om tre år, ennå ikke er på markedet i dag. Vi ønsker å gi trenden et dytt i riktig retning.

Hovedvinneren mottar 25 000 Euro, som med dagens gunstige kurs tilsvarer cirka 230 000 norske kroner. Samtidig beholder deltagerne selv alt eierskap over egne ideer og produkter.

– Det vi er ute etter er å sette fart på utviklingen, få flere ideer ut i livet, og gi IoT et større nedslagsfelt, sier Simonsen.

Per Simonsen, Head of IoT hos Telenor.
Per Simonsen, Head of IoT hos Telenor.

Foruten pengepremien vil vinnerne få profesjonell oppfølging fra Connexion-teamet, samt plattformer for å vise frem og få oppmerksomhet for sine produkter.

Fristen for å sende inn forslag er 25. september. Da skal juryen kaste seg over materialet, før de annonserer finalistene et par uker senere, den 12. oktober.

Til sammen tre vinnere vil få sine prosjekter presentert den 21. oktober på Digital Winners-konferansen i Oslo.

For å sende inn ditt forslag og delta i konkurransen kan du gå til Nordic IoT Challenge sine nettsider, der du også finner mer informasjon, og svar på ofte stilte spørsmål.

 

PS: Du kan lære mer om tingenes internett her.

Toppbildet: Den smarte lyspæren LIFX.