4 minutter å lese

Helt på kanten? Her er Samsungs nye mobilflaggskip Galaxy S6

(Barcelona): Verdens største mobilmesse World Mobile Congress er godt i gang i Barcelona, og her skal noen av verdens største mobilprodusenter kappes om å vise fram hva de har å by på i månedene som kommer.

Først (og størst) var Samsung, som vi allerede hadde en god idé om hva skulle vise frem: Flaggskipmodellen Galaxy S6.

• Sett deg på vår interesseliste her!

Som ryktet, så gjort. Men det var ikke bare én S6-modeller som ble avduket søndag kveld, men to. Den ene med en «vanlig» 5,1 tommers QHD-skjerm, den andre med en tilsvarende god skjerm bare med buede kanter på begge sidene.

Vi har allerede sett hva en slik buet skjerm kan ha å si etter å ha prøvd Samsungs Galaxy Note Edge, og på Galaxy S6 edge tar det det hele altså ett hakk – eller kant – videre.

Til venstre den «vanlige» Galaxy S6, til høyre Galaxy S6 edge med buede kanter på begge sider av skjermen. Foto: Samsung
Til venstre den «vanlige» Galaxy S6, til høyre Galaxy S6 edge med buede kanter på begge sider av skjermen. Foto: Samsung

En av de aller første som fikk ta og føle på de nye Samsung-telefonene etter avdukingen søndag kveld i Barcelona, var Digi.no-journalist Thomas Marynowski.

– Samsung hadde behov for en overhaling av designet, og spesielt Edge-versjonen med den buede skjermen fremstår som veldig tynn og lett, men samtidig solid. Kvalitetsfølelsen er mer merkbar. Den vanlige utgaven er mer tradisjonell, men føles også mer solid, sier Marynowski til Link.no.

Etter litt syting fra brukerne av Galaxy S5 har Samsung også tatt hintet og gått bort fra det litt «billige» plastdekselet, og gitt begge de nye S6-modellene en utførlig og fin metallramme rundt gorilla-glasset som dekker for- og baksiden.

– De nye modellene er på mange måter en videreføring av det Samsung kan godt: Bedre skjermer, bedre prosessorer, bedre kamera. Samtidig har de tydeligvis lyttet til de som klagde på bruken av plast og som syntes telefonene føltes lite eksklusive, sier Marynowski.

liggende
Den nye Galaxy S6 føles mer eksklusiv enn forgjengerne. Foto: Samsung

Under dekselet lurer det også mange hissige godsaker. Den kraftige 64-bitersprosessoren har åtte kjerner, og arbeidsminnet er på solide 3 GB. Det skulle være nok kraft til det meste du kan bruke en mobiltelefon til å utføre.

Kameraet er også blitt oppgradert, også på hurtighet. Nå kan du på 0,7 sekunder få opp kameraet fra hvor som helst i menyene ved å dobbelttappe på hjemknappen (som forøvrig også rommer en langt bedre fingeravtrykksleser). Og apropos hastighet: Med bare ti minutters lading kan du få fire timers batteritid.

sams

Når det gjelder lagringsplass kan du velge mellom 32, 64 eller 128 GB. Til enkeltes fortvilelse har Samsung med nye Galaxy S6 gått bort fra muligheten til å enkelt bytte ut batteri og øke lagringsplassen med eksterne SD-kort. Dette er ifølge Marynowski en naturlig utvikling for mobilprodusenten:

– Personlig synes jeg at det er fremgang å gjøre batteriet og minnekortet fastmontert. Hvis det er prisen for bedre levetid, ytelse og slankere design, synes jeg det er en riktig prioritering. Jeg forstår at det noen blir misfornøyd, men jeg har personlig sansen for den økte kvalitetsfølelsen.

– Hvilken av de to modellene tror du vil slå best an?

– Den «vanlige» S6 blir nok hyggeligere priset, så det er god grunn til å tro at den vil selge bedre. Men luksus er populært, og vi kommer nok til å se mange med Edge-versjonen også, sier Marynowski.

Mange ble også begeistret over nyheten om at du kan lade Galaxy S6 trådløst – begge modellene støtter nemlig trådløs lading via induksjon. Samsung har gått for den såkalte qi-standarden, en av to eksisterende standarder for trådløs lading.

Samtidig annonserte Samsung at de inngår et partnerskap med IKEA, som skal produsere møbler med innebyggede trådløse ladestasjoner. Dermed trenger du ikke tenke på ladeledninger, men kan enkelt gi telefonen påfyll av strøm ved å legge den fra deg på ladepunktet (som gjerne rommer flere telefoner av gangen).

Om du ikke vil kjøpe et helt nytt IKEA-møbel for å lade telefonen, skjønner vi det veldig godt. Fint er det derfor at IKEA også skal begynne å selge gjør-det-selv-sett som lar deg lage ladestasjoner på møbler du allerede eier.

IKEA vil lansere flere møbelprodukter med innebyggede ladestasjoner for telefoner som støtter qi-standarden. Foto: IKEA
IKEA vil lansere flere møbelprodukter med innebyggede ladestasjoner for telefoner som støtter qi-standarden. Foto: IKEA

I tillegg lanserer Samsung sin egen standard for mobilbetaling i Samsung Pay, som vil støtte flere andre løsninger som eksisterer i markedet.

Samsung Pay vil fungere med både Near Field Communication (NFC) og Magnetic Secure Transmission (MST), noe som sikrer at både mobiltelefonen, utsalgsstedet og kortutstederen ikke trenger å ha bundet seg opp til én spesiell standard.

Allerede er Visa, Mastercard og flere andre kortutstedere og banker som American Express, Bank of America, Citi, JPMorgan Chase og U.S. Bank med på løsningen, som lanseres i USA i sommer.

Samsung Galaxy S6 og S6 Edge slippes i Norge 11. april.