5 minutter å lese

Her er iPhone 7 – og alle de andre Apple-nyhetene!

Apple har til nå solgt over én milliard iPhone-enheter, og har ikke tenkt å gi seg med det.

I tillegg til de mange nyhetene i iOS 10, avduket Apple nylig helt nye iPhone 7, samt den noe større iPhone 7 Plus.

• Bestill din iPhone 7 her!

Takket være en ny tilvirkelsesprosess, har telefonen en helt sømløs overgang mellom den avrundede aluminiumskroppen og glassfronten – som deretter dekkes fullstendig av et vanntett lag.

Jepp, endelig er iPhone vann- og støvtett!

iphone_gif

iPhone 7 kommer i en helt ny og blankere svartfarge, gagatsvart (oppkalt etter smykkesteinen gagat) i tillegg til rosegull, gull, sølv og den mattere svartfargen vi kjenner fra før.

Selv om hjemknappen ser tilnærmet lik ut som hos forgjengeren, har den fått en solid overhaling: Via haptiske tilbakemeldinger kan du nå kjenne forskjellige typer vibrering i fingertuppen når du trykker på knappen, alt avhengig av hva telefonen ønsker å kommunisere til deg.

Borte vekk er 16GB-modellen (og godt er det, sier nå vi) – de forskjellige størrelsene er nå 32, 128 eller 256 GB. Og om du vil ha den nye, blanke gagatsvartfargen, må du kjøpe en av de to største modellene.

Allerede 16. september ble iPhone 7 lansert i Norge.

iphone_samling

Helt nytt kamera

Et helt nytt kamera slipper inn mer lys til sensoren med 12MP, som takket være økt pikselstørrelse også vil gi en bedre bildekvalitet. Godt hjulpet av den optiske bildestabiliseringen, som denne gangen kommer på både den minste og største telefonmodellen.

Inne i telefonen vil også prosessorkraften behandle bildet du tar, med intet mindre enn 100 milliarder operasjoner, gjennomført på utrolige 25 millisekunder. Det er kjapt, ass.

Om du går for iPhone 7 Plus, vil du på baksiden se ikke bare én kameralinse, men to. Begge linsene har 12MP, men den ene tillater en 2x optisk zoom, noe som gjør at du kommer deg tettere på det du vil ta bilde av enn med tradisjonelle mobilkameraer. Bruken av to linser gir også en rekke andre fordeler, blant annet en svært imponerende dybdeskarphet vi ikke er vant til å se i mobilbilder.

Bedre lyd – i stereo

Før første gang har Apple (endelig!) gitt oss stereo-høyttalere på en iPhone, disse yter også 50 prosent høyere lydvolum enn på iPhone 6s-høyttalerne.

Apple bekreftet også, som ryktet, at de kvitter seg med den gamle, analoge 3,5mm-lydutgangen, til fordel for Apples egen lightning-utgang. Dette vil gi bedre styring over moderne lydtilbehør, sier Apple – som med dette store steget også slår et slag for trådløs lyd.

airpods_2

Dette gjør de i stor grad med AirPods, en naturlig videreføring av de klassiske EarPods (si begge navnene ut høyt). De trådløse hodetelefonene skal gi god lyd, og vil ved hjelp av en infrarød sensor bare spille av lyd når du faktisk har dem i øret. Batteriet varer i fem timer, men i den lille bæreesken kan du gi dem en ytterligere hurtigladning.

AirPods følger ikke med iPhone 7, men må kjøpes separat. Med i telefonesken følger imidlertid et par lightning-øreplugger, samt en overgang til 3,5mm-øretelefoner du allerede måtte eie.

airpods

Kraftigere innmat

Ikke en ny iPhone uten kraftigere innmat, og i iPhone 7 får vi derfor en kraftig 64-bits firekjerneprosessor kalt A10 Fusion – som ifølge Apple er den kraftigste innmaten noensinne i en smarttelefon. Samtidig er to av de fire kjernene i stand til å kjøre med langt lavere kraft når telefonen ikke trenger det, noe som sikkert er godt nytt for oss som også er opptatt av batteritid.

Den nye chipen gir også en 50 økning i grafikkytelsen i forhold til iPhone 6s, og tre ganger så mye grafikkraft som i A8-chipen. Med støtte for LTE Advanced kan du også surfe lynkjapt på Telenors mobilnett med 4G++, som gir en teoretisk maksfart på imponerende 450 Mbit/s.

Og apropos batteri: Gjennomsnittlige to timer økt batterilevetid over iPhone 6s er noe vi takker og bukker dypt for.

Ny Apple Watch

Som mange forventet, annonserte Apple andre generasjon av sin smartklokke, kalt Apple Watch Series 2. Denne er bygget opp helt fra bunn av, og er nå vanntett ned til 50 meter. Aktive svømmere vil ikke bare kunne stole på at klokka holder vannet ute, den kan også måle effekten av treningsøktene med klokkens nye trackingfunksjon for svømmeaktiviteter.

Av utseende er klokken temmelig lik forgjengeren, men kommer nå også i en hvit, keramisk kropp. Under det vanntette topplokket er imidlertid en svært velkommen økning i ytelsen: Den nye prosessoren er 50 prosent raskere, med dobbelt så kraftig grafikkytelse som forgjengeren.

apwatch

Apple har også hørt på det mange klaget over ved forgjengeren, nemlig at den ikke hadde innebygget GPS – du måtte dermed ha med en iPhone på gå- eller løpeturer for å spore ferden. I nye Apple Watch er GPS nå innebygget, med tilhørende funksjoner i kart- og aktivitetsapper.

Et helt nytt samarbeid med Nike vil også gi oss en klokkemodell for løpere, Apple Watch Nike+, som av utseende likner litt på Nikes tidligere aktivitetsklokke … bare med langt flere funksjoner.

Om ikke vanntettheten og GPS-funksjonen er viktig for deg, fortsetter Apple salget av den originale Apple Watch til en lavere pris. Bare med en liten oppdatering: Også den får den nye, kraftigere prosessoren, nå under navnet Apple Watch Series 1.

Mario på iPhone!

Ifølge Tim Cook er iPhone nå verdens største spillplattform – sikkert godt hjulpet av sommerens Pokémon-craze (spillet er lastet ned over 500 milloner ganger, og spillerne har til sammen gått 4,6 milliarder kilometer på pokémon-jakt).

Og hvorfor gi seg mens leken er god, har åpenbart både Apple og Nintendo tenkt: Manges hjerter gledet seg garantert da «Super Mario»-skaper Shigeru Miyamoto dukket opp på scenen, og viste frem det aller første Mario-spillet til iPhone, «Super Mario Run».

I spillet vil Mario løpe bortover av seg selv, og du styrer hoppingen etter mynter, sopp og mye mer – perfekt for korte bussturer der du bare har en hånd å spille med. «Super Mario Run» kommer i god tid før jul (også i Norge, håper vi), og vil ha en fast pris uten at du må betale for å låse opp mer innhold.

Mens vi snakker om Pokémon: Nå kommer «Pokémon GO» også til Apple Watch. Appen gjør oppdagelse og fanging av småmonstre litt lettere, ved at klokken både varsler om interessante funn i nærheten, samt hvor langt du må gå til neste egg klekker.

• Bestill din iPhone 7 her!