5 minutter å lese

Her er nyhetene i iOS 10

Mandag kveld presenterte Apple iOS 10, den kommende oppdateringen av operativsystemet til iPhone og iPad.

Her er de ti største nyhetene:

1: Flere valg helt fra start

Gjennom en dag kommer det mange notifikasjoner på hjemskjermen. Disse vil du nå kunne sjekke ut bare ved å løfte opp telefonen – skjermen vil da vekkes og vise fram aktiviteten uten at du må trykke inn en eneste knapp.

Du kan også forvente deg langt flere avanserte funksjoner, snarveier og kontekster direkte fra notifikasjoner og widgets, spesielt lett tilgjengelig via 3D Touch om du har iPhone 6s. Mange av disse hurtigtilgangene vil kunne gi deg såpass mye av det du trenger, at du ikke vil behøve å åpne selve appen.

Også hurtigmenyen du får om du drar opp bra bunn av skjermen blir mer avansert. For eksempel kan du sveipe til høyre for et større kontrollområde for styring av musikk og podcaster.

2: Siri åpnes opp for utviklere

Dette er stort for bruken av stemmestyring på iPhone, som hittil har vært begrenset til Apples egne apper.

Nå kan hvem som helst som utvikler apper til iOS la deg styre dem med stemmen din. For eksempel kan du be Siri sende en melding med WeChat eller Slack, bestille en Uber, søke etter bilder på Pinterest, pause en løpetur med RunKeeper og så videre.

3: Quicktype blir mye bedre

Takket være utviklingen innen kunstig intelligens og dyplæring (deep learning) basert på bruken din, vil den innebygde funksjonen for forhåndsutfylling av ord nå oppleves litt smartere enn den som har gitt grobunn for utallige damn you autocorrect-vitser.

Om noen for eksempel spør deg hvor du er i en melding, vil Siri nå kunne automatisk foreslå at du kan dele posisjonen din. Eller om du blir spurt om du vil være med på lunsj i en melding, kan Siri lage klart et svar – og lagre avtalen i kalenderen din.

Og ikke minst: Endelig forstår iPhone at du for eksempel bruker et engelsk begrep oppi alt det norske, og ikke prøve å bytte ut de engelske ordene med norske – den skjønner rett og slett at du hopper mellom to språk.

4: Bilder sorteres smartere

Med dyplæring kan iOS 10 kjenne igjen forskjellige ansikter og steder basert på motivene du har tatt bilde på, og sorterer disse så det er mye lettere å søke og se nøyaktig de bildene du er ute etter.

Dette gjør det også mulig for telefonen å samle en rekke bilder og videoer i mer tiltalende samlinger, som lydlegges i tråd med motivene du har valgt. Dette kalles «Minner», og er ikke helt ulikt de autogenererte minnene som Google tilbyr i sin foto-app.

bilder

5: Apple Maps åpnes opp

Apple har hatt en litt trøblete start for sin innebygde kart-app i iOS, som lenge havnet i skyggen fra Google Maps. Med en rekke nye funksjoner, blant annet integrering med smart-biler, ønsker Apple nå å hente kart-appen ut av skyggene.

Dette vil blant annet skje ved at kartfunksjonen nå åpnes opp for tredjepartsutviklere. Der kan for eksempel restauranter integrere bordbestilling direkte i kartsøket ditt – og tjenester som Uber kan samtidig la deg bestille en bil for turen dit. Alt sammen skjer altså direkte inne i kartappen.

6. Helt ny Apple Music

Også Apples musikktjeneste Apple Music har hatt en trang fødsel, med blant annet kritikk for lite brukervennlig design. Dette gjør nå Apple noe med, og har redesignet musikktjenesten helt fra bunn av.

Blant annet kan du forvente innebygget støtte for sangtekster, så du kan synge med på favorittene dine – eller helt nye sanger du har funnet via en lang rekke kuraterte spillelister og andre personifiserte måter å oppdage ny musikk.

7. Apple News utvider kraftigere

Det er allerede 60 millioner brukere av Apple News – men svært få av dem er her i Norge, der tjenesten ennå ikke er tilgjengelig.

At tjenesten nå får langt flere publikasjoner, et helt nytt design og støtte for både abonnementer og breaking news-oppdateringer, er helt sikkert fint. Men ennå ikke for oss her på berget, dessverre.

8. Smartere hjem med bedre HomeKit

Stadig flere utviklere og produsenter av smarte dingser til hjemmet støtter nå HomeKit, Apples program for styring av smarte hjem.

Nå tas dette et stort steg videre, med en egen HomeKit-app som vil dukke opp på hjemskjermen på alle iOS 10-dingser. Her kan du enkelt styre alle de smarte enhetene i hjemmet ditt, godt hjulpet av Siri. Sier du for eksempel «God morgen, Siri», kan hun trekke for gardinene og slå på lyset – dersom disse er smarte, vel å vite.

Du kan også programmere en rekke funksjoner basert på hendelser, som at garasjedøra automatisk åpner, lysene slår seg på og boblekare fylles opp idet du kjører inn i oppkjørselen …

homekit

9. Flere funksjoner knyttet til det å ringe

Du kan blant annet få transskribert telefonsvarerbeskjedene dine, og iOS kan nå samarbeide med eksterne aktører for identifisere potensielle spam-oppringninger i deler av verden der dette er et problem.

Om du bruker andre programmer til å ringe med over internett, vil disse også integreres bedre med operativsystemet, blant annet ved at det ringer over hele skjermen i stedet for via små notifikasjoner.

10. Full overhaling for iMessage

Forvent en lang rekke nye funksjoner for iMessage, som blant annet får en rekke nye animasjoner, effekter og funksjoner – også fra tredjepartsutviklere, som nå får tilgang på meldingssystemet. Dette betyr at du for eksempel kan leke deg med «klistremerker» og effekter i meldinger eller på bilder du sender. Dermed gjør Apple sin meldingstjeneste mer relevant i kampen med Facebooks Messenger, som allerede har fått mange slike funksjoner.

mess1

Om du får en lenke tilsendt via en tekstmelding, vil du også i presentert med metainformasjonen til lenken, også noe du vil kjenne igjen fra Facebook. Da er det lettere å se hva som skjuler seg bak lenken – og om det er en video vil denne kunne spilles av direkte i meldingsutvekslingen.

Elsker du emojis, vil du sikkert bli glad for å høre at disse vil presenteres i en større størrelse. Og for å dra emojibruken enda et par skritt lengre, vil iOS automatisk kunne foreslå å sette inn emojier i stedet for ord du allerede har skrevet. Som det ble spøkt med fra scenen: Fremtidige generasjoner vil ikke skjønne noen ting av det engelske språket …

iOS 10 kommer som en gratis oppdatering til høsten (men om du er utvikler kan du laste ned og teste operativsystemet allerede i dag).

imess3