3 minutter å lese

Er mobilen en tidstyv på skolen? Appen Hold kan hjelpe

Forelesningen er i full gang, og både tankene og blikket vandrer … mot mobilskjermen. Høres det kjent ut?

Med alt som skjer på Facebook, Snapchat, Instagram og nettet ellers, blir mobilen for mange raskt både en tids- og konsentrasjonstyv.

Dette var noe de to tidligere BI-studentene Vinoth Vinaya og Maths Mathisen selv merket på kroppen underveis i studiene på Copenhagen Business School, der fokuset ofte var like mye på mobilen som på det som foregikk på tavlen.

– Vi søkte litt rundt for å se om vi fant noen verktøy som kunne hjelpe oss med dette «problemet», men felles for de applikasjonene vi fant var at de alle straffet studenten gjennom å gjøre telefonen «utilgjengelig», fortalte Mathisen til Inside 24 i fjor.

Løsningen? De utviklet like godt en egen app, Hold. Denne straffer deg ikke ved å «stenge» internett, men belønner deg heller med småpremier fra samarbeidspartnere om du klarer å holde henda unna mobilen i en gitt tidsperiode.

Prøv Hold-appen gratis:

• Last ned til iPhone
• Last ned til Android

hold_tid

De to fikk med seg den østerrikske medstudenten Florian Winder, og sammen utviklet de appen ved siden av studiene sine. Dermed fikk de også en ekstra god mulighet til å stressteste konseptet.

Selve appen er enkel i bruk. Ved første gangs bruk angir du hvilken skole du går på, av en ganske smart grunn: Takket være GPS-posisjonering er det da bare på skoleområdet at appen virker. Dermed kan du ikke «jukse» ved å starte opp appen før du tar en høneblund hjemme …

Når du er på plass i klasserommet, på lesesalen eller på forelesningen, sveiper du rundt på den store pauseknappen – og legger mobilen pent fra deg. For hvert 20. minutt du klarer å holde fingrene unna det digitale fatet, belønnes du med ett poeng.

Disse poengene kan du igjen bruke på markedsplassen i appen, der stadig flere samarbeidsaktører bidrar med produkter og tjenester. Dette kan være gratis eller rabatterte kioskvarer eller Flax-lodd – disse løses ut med en QR-kode.

Du kan også bruke poengene for å delta i forskjellige konkurranser. Nylig delte for eksempel Danske Bank ut flere hundre tusen kroner i stipender til studenter som hadde spart opp nok poeng, og MovieMask er nå også inne med en egen konkurranse.

• MovieMask gir deg full kino-opplevelse på mobilen

belonning_hold

– Det mange ikke tenker på, er at det tar cirka 20 minutter å komme tilbake i læringsmodus når man har sjekket mobilen. Når man da sjekker telefonen mellom 200 og 300 ganger daglig, kan man selv regne ut hvor stor innvirkning mobilen har på konsentrasjonen, fortalte nylig Vinoth Vinaya til Dagsavisen.

Der kommer det også frem at appen nå er lastet ned og brukes av rundt 40.000 norske studenter.

– Det er blitt vanskeligere å disiplinere seg fra hyppig telefonsjekk. Det skjer i alle kontekster, men vi har valgt å fokusere på studentmålgruppen. Tilbakemeldingen har vært over alle forventninger. Vi får ofte ros, men også ris når noe ikke fungerer 100 prosent, sier Vinaya til avisen.

Prøv Hold-appen gratis:

• Last ned til iPhone
• Last ned til Android

PS: Gutta bak Hold sitter ikke stille i båten. Nå planlegger de i å videreutvikle Hold-konseptet til å hjelpe folk som sliter med å legge fra seg mobilen på sengekanten, og lager appen «Hold Sleep» sammen med foreningen Mental Helse. Ideen til konseptet gikk nylig til topps i konkurransen Friske ideer, noe som også ga 100.000 kroner i støtte fra Extrastiftelsen.