5 minutter å lese

HTC U11 er en toppmobil som fortjener en klem

Koselig er et fristende ord å bruke for å beskrive nye HTC U11. Ikke det at mobilen ikke er et råskinn (det er den, dette er en toppmodell av ypperste klasse); ordvalget handler mer om noen av mobilens karakteristiske trekk og funksjoner.

Designen er veldig organisk – og skifter farge etter omgivelsene. Samtidig oppfordrer den deg til å klemme på den (skvis litt ekstra hardt på sidekantene for å aktivere kameraet og ta bilder), og den skjermer deg fra ståk og støy (du får med øreplugger med aktiv støydemping). Skjønner hva vi mener? Koselig.

Men, i fullt alvor: Dette er den beste mobilen HTC har laget. Vi har fått teste mobilen en stund, og hadde ikke hatt noe imot å ikke bytte den tilbake.

Bestill HTC U11 med SWAP

U11 er taiwanerne sin nye toppmodell. Selskapet har kanskje havnet litt i skyggen av Samsung de siste par årene. I alle fall har de tatt grep, og dette er et sterkt comeback. U11 er faktisk allerede den andre nye high-end telefonen de slipper i år under det nye U-navnet (som i You, altså «du»).

Selv om navnene kan være forvirrende, er det U11 – og ikke den forrige mobilen, U Ultra – som er den klart kraftigste mobilen deres i år. I tillegg til funksjonene vi allerede har vært inne på, kommer U11 blant annet med markedets trolig kraftigste prosessor (Snapdragon 835), HTC sin kunstig intelligens-drevne assistent (Sense Companion), og det første kameraet vi vet om som kan utfordre Samsung i dunkel belysning.

Kurver

I design, om du sammenligner med de tidligere One-mobilene, har HTC skiftet stil. Metallkonstruksjonen er droppet til fordel for slitesterkt og speilblankt Gorilla Glass 5.

Hele framsiden er kullsvart, med en finish som gjør det vanskelig å se hvor rammen slutter og skjermen starter. Alle hjørner og sider er samtidig markant avrundet – mobilen har ikke kanter så mye som den har kurver – og sammen gir dette inntrykk av at skjermen nærmest kommer deg i møte, ut av mobilen. Skjermen måler 5,5 tommer, og er veldig god og behagelig, med fremragende kontrast og fargegjengivelse. Den er ikke kurvet i seg selv.

Bestill HTC U11 med SWAP

På baksiden fortsetter den sømløse og organiske designen, men her har du blankpolert glass som synes å skifte farge i ulikt lys. Vi vet ikke helt om vår testmodell skal kalles sølvfarget, lilla, turkis eller lyseblå. Den er alle disse, og ingen av dem.

Gi den en klem

 Med HTC U11 kan du starte kameraet og knipse bilder simpelthen ved å klemme litt hardere enn vanlig på sidekantene av mobilen. Selve sidekantene på nedre del av mobilen er nemlig berøringssensitive. De kaller det Edge Sense.

Dette fungerer overraskende bra. Du kan plukke opp mobilen og aktivere kameraet i én og samme bevegelse, uten å måtte tenke på å treffe noen knapp. Du trenger ikke holde mobilen på noen rar måte, heller – og som en bonus opplever vi at det er mye vanskeligere for fingrene å forville seg inn foran linsen.

Når du aktiverer Edge Sense, vil den som standard aktivere kameraet, og kan ta bilder eller ta opp film. Men du kan enkelt endre formålet i innstillingene, slik at du heller kan skvise mobilen i håndflaten for å starte Google-taleassistenten, ta skjermbilde, starte et taleopptak (og stanse det igjen), opprette en Wi-FI-hotspot eller åpne en bestemt app – for å nevne noe.

For øvrig er de fysiske knappene på mobilen få og diskrete. Foruten volum og standby (begge på høyresiden) har du riktignok nå fått en fysisk hjem-knapp med fingeravtrykkskanner, nederst på framsiden av mobilen. På hver side av denne er det berøringssensitive flater, som erstatter de virtuelle knappene som er standard på Android.

Kamera som matcher Samsung

Vi var inne på kameraet. Dette er det første mobilkameraet vi har testet som kan matche Samsung S7 og S8 i lav belysning. Der har Samsung inntil nå, som kjent, vært i en klasse for seg selv. Sammenlignet med det meste annet på markedet er kontrasten bokstavelig talt stor:

Noen rør inne i et kott – fotografert med iPhone 6s (til venstre) og HTC U11 (til høyre).

Mobilen tar dermed bedre bilder om kvelden. En mindre åpenbar, men kanskje enda større fordel med et mobilkamera som tar gode bilder i halvmørket, er imidlertid at den tar gode innendørs-bilder. Selv om ingenting kan erstatte godt, naturlig lys, kan du her slippe unna med å knipse et familiebilde i dunkel belysning, og få et godt resultat.

Og når dette er sagt, tar mobilen selvsagt også glimrende bilder i dagslys – det er nærmest en selvfølge for en toppmobil i dag. Bla nedover for noen eksempler (artikkelen fortsetter under bildene).

God lyd

God lyd er et annet område som har vært viktig for HTC med denne mobilen. Den har kraftig ekstern lyd fra innebygde stereo-høyttalere, men det er de medfølgende øreproppene du kommer til å bruke.

Disse har nemlig ikke bare aktiv støydemping, men en slags sonar som måler opp det indre øret ditt(!), og tilpasser lyden deretter. Vi har ikke testet dette lenge nok til å slå fast hvor stor effekt det har. Men at du får bedre lyd her enn med de aller fleste andre «ut-av-boksen»-løsninger, det er det ingen tvil om.

Disse øreproppene, forresten, går rett i USB-C-porten. 3,5mm jack-utgangen for hodetelefoner/ørepropper er borte, akkurat som på siste iPhone. Du får riktignok med en adapter, så du også får brukt ditt gamle favoritt-headset dersom du foretrekker det. 

Bestill HTC U11 med SWAP

Andre spesifikasjoner

De tekniske spesifikasjonene og byggekvaliteten på HTC U11 holder nivå med andre nye Android-toppmodeller, som Samsung Galaxy S8 eller Sony Xperia XZ Premium. U11 er konstruert med hardføre Gorilla Glass 5, og er IP67-sertifisert (vannbestandig ned til 1 meter i 30 minutter).

På innsiden sitter den kraftige Snapdragon 835-prosessoren, samt 4 eller 6 GB RAM, og 64 eller 128 GB internminne – som kan utvides med eksternt microSD-minnekort. Batteriet er på 3000 mAh.

HTC U11 kjører på nyeste Android-versjon, nemlig 7.1 (Nougat).

Bestill HTC U11 med SWAP