7 minutter å lese

Test: Huawei Mate 10 Pro

Gi en datamaskin en matematisk nøtt, og den vil utklasse deg – lett. Men utfordrer du den i å gjenkjenne en stemme eller et objekt, eller å forstå noe i kontekst, da er det du som har overtaket.

Slikt er datamaskiner tradisjonelt sett svært dårlige på. Men det er i ferd med å forandre seg, takket være «nevrale nettverk». Kort sagt er dette en form for kunstig intelligens som handler om å få datamaskiner til å etterape menneskehjernen – ikke bare i hva de finner ut, men hvordan de tenker.

Derfor er det spennende at Huawei Mate 10 Pro har en egen nevroprosesseringsenhet – en Neural Processing Unit (NPU) – på systembrikken, visstnok som første mobil noensinne.

Det er snakk om Huaweis egen Kirin 970-brikke, som ble avduket tidligere i høst. Brikken har selvsagt fortsatt også en «normal» prosessor (CPU), samt grafikkort, bildeprosesseringsenheter og ellers det du forventer å finne der. NPU-en kommer i tillegg, ikke som en erstatning.

Dette åpner opp muligheter for nye funksjoner, bedre ytelse og batterilevetid – og er med på å gjøre Mate 10 Pro til en av de mest spennende mobilene vi har testet på lang tid.

Skårer høyt på skjerm og design

Mate 10 Pro er den nye toppmodellen i Huaweis Mate-serie. Dette er tradisjonelt sett «phablets», og vektlegger god batterilevetid, stor skjerm og flust med muskler. Vi sier tradisjonelt sett fordi «alle» mobiler nå er blitt like store, og svært mange har god ytelse å vise til.

Mate 10 Pro har likevel noe ved seg som får den til å stå ut i mengden, og den leverer på alle de nevnte punktene: For eksempel er batteriet noe av det beste vi har vært borte i. I vår test har mobilen vart i flere dager uten å måtte innom laderen.

Skjermen er også blant de største i en toppmobil på markedet, nærmere bestemt en 6-tommers OLED-skjerm, med HDR10. HDR-kapabiliteten gjør kort sagt at svart virkelig er svart, og hvitt er hvitt – du får større kontrast og lysstyrke, og naturlige farger.

I likhet med noen av konkurrentene har Huawei klart å skrelle vekk det meste av rammer omkring skjermen. Sammenlignet med forgjengeren, Mate 9 Pro, har skjermen vokst med 0,5 tomme – samtidig som selve kroppen bare er marginalt større. Og den er unektelig svært, svært lekker.

Huawei Mate 10 Pro (til venstre) sammenlignet med fjorårets Mate 9 Pro

Huawei Mate 10 Pro har en viss «wow»-effekt når du viser den frem, som vi ikke så ofte ser lenger. Med den digre skjermen og metallrammen omkring, sammen med avrundede kanter og en kropp i 3D-glass, ser og føles mobilen ut som «en million dollars».

På baksiden ligger fingeravtrykkleseren på linje med to kameraer med optikk fra Leica, med et slags bånd av stripet tekstur bak linsene, som er det eneste som bryter opp en ellers helt ren, blank overfalte. På design og skjerm skårer denne høyt.

Smart kamera

Hva med innmaten?

Vi har allerede vært innom mobilens unike «NPU». Denne hjelper både på ytelsen og batterilevetiden for AI-relaterte oppgaver. Fordelen med at mye slik prosessering kan skje lokalt (til forskjell fra «i skyen»), er ikke bare at du sparer tid ved å slippe å sende dataen ut og tilbake. Det gir også en fordel med tanke på personvern. Bilde- og stemmegjenkjenning kan skje lokalt, i stedet for å sendes via en ekstern server.

Stemmestyring av telefonen, talesøk og tale til tekst har kommet forholdsvis langt nå, men her på berget er vi strengt tatt satt litt på sidelinjen i denne utviklingen – fordi norsk ikke akkurat er et verdensspråk.

Fotografi er imidlertid et universelt språk, og i vår test er det stedet bildegjenkjenning at vi først og fremst har sett fordelene av NPU-en i Mate 10 Pro. Og da spesielt i hvordan det samarbeider med kameraet.

Mate 10 Pro-kameraet kan nemlig gjenkjenne motiver og stabilisere bilder allerede før du trykker på knappen.

Du kan selvsagt kjøre innstillingene på kameraet manuelt, men i praksis kommer du antagelig til å starte kameraet, peke og klikke. I stedet for en enkelt «auto»-funksjon, har mobilen 13 sett med forhåndsinnstillinger, som aktiveres ut ifra hva det er du tar bilde av.

Ved hjelp av NPU-en vil Mate 10 Pro nemlig kjapt kunne tolke hva kameraet «ser» – for eksempel et menneske, en hund eller katt, mat, eller et dokument med tekst – og optimalisere innstillingene deretter.

Du vil se et lite symbol (en blomst, en hund, en person) dukke opp på skjermen når du peker på ulike motiver som mobilen gjenkjenner og har et matchende oppsett for.

Kameraet er for øvrig svært godt. Huawei fortsetter samarbeidet med Leica, og har her et dobbelt bakre kamera der begge linsene har blender på F/1.6, som tar inn masse lys. Sammenlagt skal det gi tidenes største blender i et mobilkamera, og gir gode bilder også i krevende lysforhold.

Den ene kamerabrikken er på 12 megapiksler og farger, den andre er på 20 megapiksler og monokrom. Som med andre dual-kameraer gir det også bedre optisk zoom og mulighet for flotte, slørete bakgrunner for portretter. AI-en kommer inn igjen når du zoomer videre inn digitalt, nemlig ved å fange opp bevegelser og stabilisere bildet.

Foto tatt med normalt/standard utsnitt (over), sammenlignet med foto tatt med 2x optisk zoom (under).

Lærer deg å kjenne

Allerede med Mate 9 Pro i fjor, merket vi oss at Huawei har bygget inn maskinlærings-funksjoner som gjør at mobilen over tid tilpasser seg din bruk. For eksempel lærer den at du vanligvis åpner Facebook rett etter du har sjekket Twitter. Da vil den gjøre klar Facebook i bakgrunnen mens du fortsatt er i Twitter-appen, for at overgangen skal bli så rask som mulig.

Nå er denne typen oppgaver flyttet over til NPU-en, for at det skal bli enda raskere og mer effektivt.

Ikke minst er det for batteriets del at denne type funksjoner blir viktig. Mobilen vil optimalisere batteribruken etter hvordan du vanligvis bruker den, når du trenger mye kraft, og når du pleier å lade. Basert på oppførselen din kan den også forutse at den kanskje ikke vil klare seg gjennom dagen på gjeldende batterinivå, og gi deg et varsel om å lade. Mobilen kommer med TUV-sikkerhetsgodkjent hurtiglading, og batteri på 4000 mAh.

Bare én port

Vi nevnte at designen er minimalistisk. Faktisk er det bare én port på mobilen, en usb-C – og ingen hodetelefoninngang. Til gjengjeld følger det med gode usb-C-øreplugger i boksen, samt en 3,5mm-adapter så du kan bruke ditt gamle favorittheadset.

Apropos usb-C-inngangen har mobilen en veldig stilig funksjon: Ta en kabel rett fra mobilen (eller via en dock/overgang) til en ekstern skjerm, så går du automatisk over i skrivebordsmodus. Du kan med andre ord kjøre den som en pc, uten annet ekstrautstyr enn en kabel. Apper vil automatisk gå over i skrivebordsmodus på den store skjermen, mens du fortsatt kan bruke mobilen som normalt ved siden av. Du kan få opp en virtuell styreflate og tastatur på mobilskjermen, eller koble til mus og tastatur med Bluetooth (den støtter to separate Bluetooth-enheter parallelt).

Operativsystemet er en tilpasset versjon av Android 8, nemlig EMUI 8.

Mate 10 Pro koblet til projektor (skimtes i bakgrunnen) via en enkel USB-kabel.

Av øvrige spesifikasjoner, kommer Mate 10 Pro med 128 GB internminne. Den støtter imidlertid ikke eksternt minnekort. I stedet har du plass til to separate 4G-simkort som kan operere samtidig.

Mobilen støtter LTE Cat. 18, og dermed inntil 1,2 Gbps nedlastning(!), og har fire separate antenner for å gi god dekning uansett hvordan du holder den. Den er IP67-sertifisert, altså vann- og støvresistent.

Det kommer også en Lite-versjon, Mate 10 Lite.

Mate 10 Pro kommer med et gjennomsiktig plastdeksel i boksen, og med en beskyttende plastfilm på skjermen, for å hjelpe deg å unngå riper og skader. Den kommer i toner av brun, blå og grå.