4 minutter å lese

Hva er egentlig Peach – og trenger vi appen?

Husker du det nye sosiale mediet Ello?

Da det ble lansert i 2014, ble det omtalt som en reklamefri Facebook-konkurrent. Og siden er det vel strengt tatt ikke så veldig mange som har hørt noe mer fra den kanten.

crickets

Utover Facebook og Twitter, har de aller fleste av oss landet trygt på sosiale medier som Instagram og Snapchat … med enkelte spennende nykommere som klarer å fange interessen vår i kortere eller lengre tid.

Vine? Meerkat? Periscope? Beme? Qik? Line? Jodel? Hvor mange av disse har funnet en like fast plass i hverdagen din som nettopp Facebook, Snapchat, Twitter og Instagram?

Sist ut er sosiale medier-appen Peach, som er så fersk at den foreløpig bare finnes til iPhone (men den skal snart komme til Android, lover utviklerne).

IMG_0578

Men hva er det?

Hva er så Peach? Når du starter appen første gang, er ikke det helt enkelt å forstå. Du blir bedt om å taste inn en liten statusoppdatering, som du kan dele med de av vennene dine som måtte ha funnet veien til Peach.

Du kan blant annet dele et bilde, en video, en GIF, hvor du befinner deg, hva slags musikk du hører på – og du kan se hva andre deler og like dette. Eller en av de forhåndsinnstilte emotikonene, som et vink eller en kake.

Noe av moroa ved dette er at det hele skjer via «hemmelige» kodeord. Skriver du for eksempel «draw», kan du tegne en liten tegning. «Gif» lar deg søke opp og sende en animert gif-fil, «here» deler plasseringen din i et kart, «move» oppgir hvor langt du har beveget deg, «rate» lar deg gi mellom en og fem stjerner til hva som helst … og så videre.

peach

Kjapt og … godt?

Poenget er at det hele skal være en enkel måte å kommunisere med vennene dine på. Og da snakker vi ikke om de dype samtalene, men en liten «titt-tei» for å minne dem om at du lever/tenker på dem/kjeder deg.

Nettopp denne kjappe formen er litt av grunnen til at leksikonkjempen Merriam-Webster nå har omfavnet Peach, mens de ennå ikke har laget seg kontoer på Instagram eller Snapchat. De har rett og slett bedre ting å bruke tiden sin på (som å finne ut hvordan tjene penger på leksikon i en nettverden, kanskje?).

IMG_0579

Såå … trenger vi egentlig Peach for å dele alt det du allerede deler gjennom alle de andre sosiale mediene du bruker daglig?

Skal vi tro den umiddelbare hypen som oppsto rundt Peach rett over nyttår, kunne man kanskje tro det. Appen steg raskt på nedlastingslistene over gratisapper i App Store, og mange kastet seg på i det som skulle bli en av de første nye hypene i 2016.

Kanskje var det endelig mulig å sikre seg favorittnicket før alle andre?

Forsvant raskt

Når vi også vet at Peach er det nye hjertebarnet til Dom Hofmann, som var med på å lage Vine, var det jo en viss sjanse for at dette kunne være noe som var verdt å sjekke ut tidlig.

Samtidig kjenner vi etterhvert så altfor godt til hvor fort allting kan gå på internett. En dag «hot», neste dag «not» – så også for Peach, kan det virke som.

Allerede den 11. januar dukket det opp artikler med titler som «Death of Peach», der det helt riktig ble poengtert at appen forsvant like raskt fra topplistene som den dukket opp.

Når vi i skrivende stund sjekker ut den norske topplisten over gratisapps, er ikke Peach lenger å finne blant de 150 mest populære appene. Og kikker vi gjennom feedene til de få som faktisk har signet seg opp i vennekretsen, begynner det allerede å bli noen dager siden siste oppdatering … som gjerne også er famlende førsteposter.

Umoden eller råtten fersken?

Mye kan kanskje tyde på at folk allerede har bestemt seg for at det ikke er plass til nok et sosialt medium i livene våre. Spesielt ikke når det er så vanskelig å forstå hva man faktisk skal gjøre med og i tjenesten.

Kanskje er Peach fortsatt umoden, og har livets rett straks flere oppdager tjenesten. Eller har kanskje tjenesten på rekordtid rukket å falle til bakken som en råtten nedfallsfrukt? Bare tiden vil vise.

Imens lener vi oss tungt på det Stine Friis Hals sier i sin Peach-introduksjonsvideo, som hun har publisert på bloggen sin: Vi forstår ikke helt hva vi skal bruke Peach til.