3 minutter å lese

Hva googlet vi nordmenn i 2015?

Nordmenn er åpenbart svært glade i Snapchat. Ikke bare var saken om norske snapchatvaner den mest leste på Link.no i fjor, men vi har også vært ivrige på å google nye Snapchat-funksjoner vi kanskje ikke skjønner så mye av.

I hvert fall om vi skal tro Googles topplister over hva norske Google-brukere søkte mest på i 2015 – der svært mange var på utkikk etter hva denne stjernen betyr:

snapstar

Snapchat-stjernen topper listen over søk som begynner med «hva betyr …», tett etterfulgt av «jordskott», «navnet ditt», «je suis Charlie», «bae», «Snapchat», «pinse», «islam», «anno» … og «thug life».

thuglife

Google har gjennomgått en rekke forskjellige søketrender, og laget lister over disse – du finner topplister for hva som var mest populært i alt fra håndarbeid (Magnus-genseren) til podcaster («Serial»).

LES OGSÅ: Hva snakket vi mest om i 2015? Facebook og Twitter har svaret

Aller mest interessant er imidlertid hva som følger etter de klassiske søkeordene hvem, hva, hvor, hvorfor og så videre. Hva folk søker på her er kanskje enda mer interessant (og overraskende) enn svarene de eventuelt måtte finne. Kanskje er denne Google-oversikten noe av det nærmeste vi kommer å kunne kikke rett inn i hjertet av folkedypet?

Her er for eksempel topplista over «hvorfor»-søk:

 1. Hvorfor er kvinner utro
 2. Hvorfor er Australia med i Eurovision
 3. Hvorfor feirer vi sankthansaften
 4. Hvorfor flykter folk fra Syria
 5. Hvorfor streiker Norwegian
 6. Hvorfor stemme Høyre
 7. Hvorfor hikker vi
 8. Hvorfor stemme AP
 9. Hvorfor feires Halloween
 10. Hvorfor stemme FRP

… mens dette er «hvem»-søkene:

 1. Hvem bryr seg
 2. Hvem tror du at du er
 3. Hvem vinner Paradise Hotel 2015
 4. Hvem vant valget 2015
 5. Hvem skal jeg stemme på
 6. Hvem ryker ut av Farmen
 7. Hvem er faren til William
 8. Hvem vant mgp junior 2015
 9. Hvem drepte Tina Jørgensen
 10. Hvem er morderen i frikjent

Av og til kan man også lære ting av slike lister – og kanskje føle seg litt gammel når man åpenbart ikke har fått med deg en av årets desidert største nett-trender. Vi ble nemlig temmelig overrasket her i redaksjonen da vi så topplisten over mest googlede dataspill. Det var nemlig ikke «Fallout 4» (som kom på andreplass), men det for oss mer ukjente «Agario».

«Agario»? Vel, et kjapt Google-søk (selvfølgelig) åpnet dørene for en «viralsensasjon» som vi åpenbart har gått glipp av … men ble sittende og spille litt for lenge nå (spillet finnes også til Android og iPhone).

agario

Men hva med selve topplisten, uansett sjanger? Vær så god (og merk deg nummer tre …):

 1. Popcorn time
 2. Solformørkelse
 3. Agario
 4. Fifty Shades of Grey
 5. Skam
 6. iPhone 6s
 7. Caroline Berg Eriksen
 8. Charlie Hebdo
 9. Pablo Escobar
 10. Martin Ødegaard

Om du lurer på hvorfor i alle dager så mange google «skam», kan kanskje denne velspilte tv-serien fra NRK være en viktig del av svaret:

Google har forøvrig også satt sammen en liten video, som viser noe av det vi søkte mest etter på tvers av alle land:

PS: Lurer du fortsatt på hva Snapchat-stjernen betyr? Den dukker opp ved siden av en person som har fått en snap avspilt to ganger fra én person i løpet av det siste døgnet – altså må vedkommende ha noe spesielt spennende på hjertet?