2 minutter å lese

Hva om du kunne svare mobilen med et sveip på jakka?

Forrige uke kunne vi fortelle om et svært imponerende prosjektene fra Google ATAP (kort for Advanced Technology and Projects), som snart kan gjøre det mulig for oss å styre dingser ved gestikulere med henda i løse lufta.

Som vi kanskje kan forvente av de langt over normalt smarte folka i Googles temmelig tøffe prosjektavdeling, klarer de å jobbe med flere ting samtidig.

Nylig avslørte de derfor en annen teknologi under utvikling, som i likhet med luft-gestikuleringen også handler om styring av dingser – men denne gangen gjennom berøring av for eksempel klærne dine.

mobstoff

I tilfellet Project Jacquard (oppkalt etter Joseph Marie Jacquard, oppfinneren av den første programmerbare veven) kan det nemlig bli mulig å gjøre tilnærmet alle typer klær til avanserte styringsflater for all mulig elektronikk.

– Om du kan gjemme eller veve interaktivitet eller inputmetoder inn i materialer, vil det være det første steget i å gjøre datamaskiner og datakraft til en usynlig, integrert del av gjenstander, materialer og klær, sier Ivan Poupyrev, leder av Project Jacquard hos Google ATAP, i presentasjonsvideoen du kan se litt lenger ned i saken.

Ved å bruke tråder med ledende evner, har forskerne klart å veve inn touch- og gestikulasjonsbasert interaktivitet i vanlige tekstiler, ved hjelp av helt standard industrivever.

Dermed kan alt fra klær til møbler bli gjort om til avanserte styringsflater – noe som igjen gir uante bruksmuligheter. Helt raskt kan vi se for oss alt fra styring av gopro-kameraet via snowboard-jakka og volumkontroll i jeansen … til en garasjeåpner i dressjakka?

swipe

Eksemplet du ser over her er faktisk demonstrert via en skreddersydd dress fra Saville Row, noe som sier litt om hvor anvendelig teknologien faktisk kan bli. Kanskje også for de hemmelige våpendingsene til fremtidige James Bond-generasjoner?

Ettersom disse interaktive styringsflatene kan veves inn i stoff av alle typer og kvaliteter, kan vi forvente å finne teknologien i alt fra helt vanlige jeans (Google snakker allerede med Levi’s), men også i materialene fornemme London-skreddere gjerne henter ned fra øverste hylle.

Med i pakka hører ikke bare de innvevde spesialtrådene, men også tilhørende elektronikk som kan benytte seg av feedbacken du gir via for eksempel klesplagget.

Disse trenger ikke være større enn en liten knapp, og kan videre sende signalene til for eksempel en mobiltelefon eller hva som helst ellers annet man måtte ha behov for å styre eller gi input til.

I tillegg er det mulig å utstyre klesplagget med ting som gir feedback, som for eksempel haptiske vibrasjoner, LED-lys eller andre tilbakemeldingsmetoder som gir brukeren litt mer kontroll over kontrolleringen sin.

Selv om det kanskje blir litt å vente, ser vi fram til både innebygde fjernkontroller i sofatrekket og mobilstyring i de varme hanskene vi slipper å ta av oss om vinteren. Hva håper du å kunne bruke denne teknologien til?