Foto: Samsung

3 minutter å lese

Hva synes anmelderne om Samsung Galaxy Note Edge?

Det blir stadig vanskeligere for produsenter av mobiltelefoner å finne opp kruttet når de skal lansere nye modeller.

Av og til drar de til med nye funksjoner, som ofte er helt på kanten av hva folk er villige til å bla opp sparepengene sine for.

Og ingen er mer på kanten enn det Samsung nå er med sin Galaxy Note Edge – en Android-telefon som går der ingen andre mobiler har gjort før, nemlig ut på nettopp kanten.

På innsiden er ikke Galaxy Note Edge stort annerledes enn Galaxy Note 4 – men det er en ekstra skjerm på 160 piksler, bøyd rundt høyre kant, som utgjør den store forskjellen.

Her kan en rekke apper bruke plassen slik de ønsker, noe som faktisk viser seg å være på ganske mange vis. Stort sett vil plassen bli brukt til forskjellige varsler, men du kan også bruke den til å styre musikkavspilling – eller hva med å måle noe med en linjal?

samsung_side
Foto: Samsung

Telefonen, som har vært en snakkis siden den første gang ble vist fram på IFA-messen tidligere i år, er nå endelig til salgs her i Norge.

Om du vil ha fatt i, melder imidlertid Dinside at du må skynde deg – det er nemlig svært få til salgs nå før jul, og de går raskt unna.

Men hva synes egentlig anmelderne om telefonen? Vi har lest gjennom en rekke anmeldelser på nettet, og sakser i vei:

Forbes skriver at dette er Samsungs mest interessante telefon til dags dato – og at den sier mer om fremtiden enn den gjør om mobiltelefoner i dag.

– Dette er hovedgrunnen til at jeg liker Note Edge: Den virker. Samsung satte seg fore å bevise at en mobiltelefon kunne være mer enn et stykke svart plast, og her har de virkelig tenkt utenfor boksen. Selv om den bøyede kanten er en slags gimmick, kan den fortsatt brukes til noe. Måten appene brukes på beviser at det lille kantdisplayet kan bli noe av en foregangsfigur for hvordan telefoner skal designes, skriver anmelderen.

En rimelig optimistisk anmeldelse – noe også denne videogjennomgangen er. Men felles for dem, er at de kanskje er enda mer spente på hvor denne teknologien beveger seg videre:

Også The Guardian er fornøyde i sin anmeldelse, selv om de synes telefonen kanskje er litt for stor til å bruke komfortabelt med én hånd (et gjennomgangstema for alle såkalte phablets, det) – og da spesielt om den ene hånden er en venstrehånd.

– Å ha virtuelle knapper og rask adgang til enkelte apps, varslinger og oppdateringer er nyttig – men det er ikke den neste evolusjonen i smarttelefon-design helt ennå. Den viser hva som er mulig med alternativ skjermteknologi, og en dag kan vi snart bøye skjermene rundt begge sider – og kanskje også baksiden?

Hmm, det minner oss om en annen telefon vi nylig skrev om …

Foto: Samsung
Foto: Samsung

Som med de fleste andre produkter som prøver på noe nytt, mener også flere anmeldere at Galaxy Note Edge neppe kommer til å selge mer enn sin konvensjonelle «storebror», den mer trygge Galaxy Note 4.

Nettstedet The Verge skriver at Galaxy Note Edge er en flott telefon fordi Galaxy Note 4 er en flott telefon – og at «gimmicken» med kantskjermen gjør veldig lite for å ødelegge nettopp det.

– Det mest pessimistiske man kan si om Note Edge er at det er litt tøffere versjon av den beste Samsung-telefonen til nå, skriver anmelderen.

Også Techradar er fremtidsoptimister:

– Samsung Galaxy Note Edge er et varsel om ting på vei, skriver anmelderen – som mener at dette kan være en (litt overpriset) test før Samsung skal følge opp med tilsvarende funksjoner i Galaxy S6, som kommer i 2016.