6 minutter å lese

Hvor viktig er det egentlig å være «Facebook official»?

– Jeg legger aldri ut noe på Facebook. Jeg har et profilbilde, men har ingen statuser eller bilder der, forteller Sebastian (20).

Han er en av deltakerne i en intervju-undersøkelse gjennomført av Telenor Research, der Oslo-folk mellom 18 og 27 år snakker om sin kommunikasjon – også av det romantiske slaget – over internett, på SMS og via telefonsamtaler.

Felles for nesten alle deltakerne, er at de holder seg langt unna den såkalte «Facebook-veggen» – altså statusoppdateringer som er åpne for hele omverdenen å se.

– Det er bare tanter og sånn som har tatt over der, sier Stine (20).

– Ja, det er det morsomste – når tanter kommenterer på statuser til kompiser, stemmer Lasse (27) i.

not_u_grandma.jpg

Men betyr dette at Facebook er gammelt nytt for en helt ny generasjon, som holder seg unna tjenesten?

Nei, skal vi tro svarene som kom fram i samtalene som ble gjennomført. I tillegg til at mange bruker messenger-funksjonen til Facebook hyppig for å chatte med hverandre, er det også et glimrende verktøy til å finne ut litt mer om en du har fått et godt øye til …

– Jeg stalker litt da, sjekker ut hvordan det ligger an, forteller Tonje (20), og utdyper:

– Facebook hjelper meg til å vite litt mer hvordan bakgrunn han har. Det er ikke alle som legger ut så personlige ting, men det går kanskje an å finne litt personlig info, som hva han har drevet med før. Noen ganger er det greit å vite litt hvem det er.

Untitled-1

Også Bettina (18) sjekket ut sin nåværende kjæreste på Facebook før det kunne utvikle seg noe mer.

– Jeg måtte jo finne ut hvem han er med. Vi går på samme skole, men han har venner fra andre skoler også, felles venner jeg ikke vet om. Man må stalke litt først.

Noen tar det store steget og tar kontakt på Facebook, men kanskje enda flere bruker andre og mindre «seriøse» kanaler som Snapchat for å opprette videre kontakt.

Men det å gi en «like» kan også være et tydelig signal på at du er interessert i han eller hun. Men å kombinere «stalking» med for mye «liking» kan raskt utvikle seg til bli en risikosport …

– Om du blar deg tilbake fire år og begynner å like, da er du avslørt, sier Sofie (20).

– Ja, det er et faresignal. Jeg ville ikke tatt det som en kompliment – det er jo en kompliment – men jeg ville nok vært litt skeptisk. Det er en ganske voldsom graving med en gang, der noen sjekker alt som er tilgjengelig, legger Lasse (27) til.

– Du vet jo selv hvor ekkelt det er når du selv får den varselen, at noen har sett på dine bilder fire år tilbake. Du vil ikke være den personen som gjør det, sier Lisa (20).

stalking-is-fun

Om man ikke klusser til ting på veien, kommer man kanskje til det punktet at man faktisk blir sammen. Og da oppstår dilemmaet for mange: Skal man endre status på forholdet sitt på Facebook, slik at alle som vil kan se at dere er blitt sammen?

– Det er jo ikke sant før det står på Facebook, sier Espen (23) ironisk – men er egentlig enig med de andre gutta som sier at de unngår «in a relationship»-statusen så langt det lar seg gjøre.

– Det er mange som velger å holde det av Facebook, for hva om man slår opp? Bruddet blir veldig offentlig da. De jeg vil at skal vite at jeg har kjæreste, de vet det, sier Jonas (18).

– Jeg har bodd i USA, og der var alle «Facebook official». Det er en annen kultur, sier Leo (21).

facebook-relationship2

Men dette er det altså gutta i undersøkelsen som sier. De fleste av dem er imidlertid sammen med en jente, og hva har så de å si om denne saken?

– Jeg er egentlig helt enig, men dama mi synes det er viktig at det står at vi er i et forhold. Jeg gir litt F, sier Aksel (25).

– Kjærestene våre tror at de har den beste kjæresten i verden, og vil vise ham til alle kvinner som er på Facebook. Det er viktig at det står at han er opptatt, hvis ikke blir det bråk, sier Henrik (21).

Når jentene i undersøkelsen selv blir spurt om dette, er det ikke nødvendigvis bare fordi de vil vise frem kjæresten sin til verden at de synes det er ålreit at det står at de er i et forhold på Facebook.

– Jeg synes det er greit å ha det på Face, da er det ingen som sender meg upassende ting, sier Sigrid (22) – som får med seg de andre jentene i at det kan være greit at folk får klart svar om de leter dem opp på Facebook.

Mark-Zuckerberg-in-a-relationship

Det gjelder i høyeste grad også for gutta deres.

– Vi har vært sammen i halvannet år, men vi er ennå ikke Facebook official. Vi har snakket om det, men det er ikke viktig for oss. Om det holder ut videregående da – han drar til millitæret neste år, og kanskje blir det til at vi gjør det da. Som en liten forsikring, sier Bettina (18).

– Å gå «Facebook official» var nok aller viktigst når man ikke bodde på samme sted, for eksempel når kjæresten dro i militæret eller flyttet for å gå på skole. Da ble det en slags forlovelsesring light, sier seniorforsker Wenche Nag som ledet arbeidet med undersøkelsen i Telenor Research.

– Men når de bodde på samme sted, var det egentlig mer stas med bilder som viste at paret hadde det gøy sammen enn å ha på plass sivilstatusen. Bilder ble en måte å skryte av forholdet, og samtidig en måte å fortelle omverden om det, legger hun til.

Men svært få av deltakerne i undersøkelsen synes det er noe særlig ålreit med offentlig «kjærestekliss» på Facebook – som Sigrid (22) sier det:

– Det er ikke noe romantisk med sånt på Facebook. Overrask heller kjæresten din med blomster!

Det kan kanskje være greit å ikke oppføre seg som dette ... Foto: TLDR.no
Det kan kanskje være greit å ikke oppføre seg som dette … som heldigvis bare er humor. Foto: TLDR.no

En annen ulempe som blir trukket fram ved å offentliggjøre at man er sammen på Facebook, er at det også blir veldig offentlig om det forholdet skulle ta slutt en dag.

– Jeg trodde jeg var i et seriøst forhold, men så sa veninnen min i norsktimen «er det slutt?». Han hadde endret sivilstatus på Facebook til singel. Da føler man seg veldig lite verdig, sier Tonje (20).

Og hvis det først er slutt, må man da fjerne eksen fra Facebook – eller er det innafor å fortsatt være venner?

– Du kan jo være venn med dem på Facebook, for eksempel. Jeg synes ikke man behøver å slette dem, sier Sigrid (22).

– Jeg sletta ikke eksen, jeg gjorde bare sånn at jeg skjulte alt han kom med på Facebook, sier Bettina (18) om sin eks.

Også Vilde (22) har fortsatt ekskjæresten som venn på Facebook:

– Men på Skype blokket jeg ham. Han dukket opp hele tiden da han logget på, og da ser du det lett. Det er litt slitsomt …

Link.no gjør oppmerksom på at sitatene som er brukt i artikkelen er hentet fra fokusgruppe-intervjuene som ble gjennomført av Telenor Research.