3 minutter å lese

Hvordan er e-sport som publikumssport? Vi spurte tilskuerne på SpillExpo

– Jeg tror en må være inne i spillet for å virkelig forstå. Men det er moro å se dem skyte på hverandre, sier Vegard Fluge.

På hver sin side av en diger storskjem foran oss sitter et lag på fem spillere. Hver av dem er utstyrt med en pc – og nærmest umenneskelige reflekser. Én spiller sjonglerer med en kniv, inne i spillet; vi får knapt med oss at han bytter til en rifle med kikkertsikte, før en annen spillers avatar faller om et stykke unna. Tempoet er forrykende.

Det vi ser på, er de innledende finalerundene i skytespillet «Counter-Strike: Global Offensive», bedre kjent som «CS: GO». Telenorligaen spilles direkte fra scenen på SpillExpo i Norges Varemesse, og det er tykt med publikum foran scenen. Sitteplasser er det bare å drømme om. Andre følger med hjemmefra på direkte videostrømmer på nettet (se opptak her).

es1
Erik Fluge, Vegard Fluge og Erlend Juvsett på SpillExpo.

Når ble e-sport så stort her i Norge?

– Det er som å være «stor i Japan», bare at en er stor på nettet. Det er allerede kjempestort, men om du ikke følger med kan det gå deg hus forbi, sier Erlend Juvsett.

Han står blant publikum sammen med Vegard og Erik Fluge. Selv spiller de mest på konsoll (det går i «Halo 5»), men følger med på e-sport-konkurranser på nettet – også pc-spill. De forteller om konkurranser de ser, der én enkelt videostrøm kan ha hundretusener av tilskuere. Noen ganger er det millioner av kroner i premiepotten.

– Det er allerede større enn mye av sporten som blir vist på tv, og det blir mer og mer penger i det. En begynner å nærme seg et punkt i Norge også der en ikke bare spiller om heder og ære, men kan leve av det, sier Erik Fluge.

Han tror at flere enn bare dem som selv spiller, kan synes det er interessant.

– En kan absolutt like det uten å ha peiling på spillene. En skjønner at ting er imponerende, selv om en ikke forstår detaljene, sier han.

På SpillExpo i helgen kunne en oppleve e-sport, prøve nye spill og gadgets – og se flotte kostymer. Se flere bilder her. Foto: Mikael Lunde / Link.no
På SpillExpo i helgen kunne en oppleve e-sport, prøve nye spill og gadgets – og se flotte kostymer. Se flere bilder her. Foto: Mikael Lunde / Link.no

Noen meter unna står Robin Hetland og Alexander Flåten. Hetland har lagt ned flere tusen timer i en annen «Counter-Strike»-variant, nemlig «Source».

– Men det er mer morsomt å se på «DotA»-turneringer, selv om jeg ikke spiller det selv. Det er fascinerende å se på de som er flinke, sier han.

Han tror likevel at e-sport er som fotball: at det er best å se på når en allerede har en interesse for sporten.

– Men er det ikke enklere å få med kjæresten på fotballkamp enn en e-sport-kamp?

Project Morpheus, de kommende VR-brillene til PlayStation, kunne testes på SpillExpo. Foto: Sony
Project Morpheus, de kommende VR-brillene til PlayStation, kunne testes på SpillExpo. Foto: Sony

– Nei, det var faktisk dama mi som spurte om vi skulle dra hit. Hun spiller ikke selv, men visste at jeg ville like det, sier Hetland.

De er to av mange tusen som har funnet veien til Lillestrøm for SpillExpo. Blant annet for å se e-sport.

– Og for å prøve VR. Det er det vi er mest spent på, sier de to.

Andre kommer for cosplay, for å teste nye spill, og kanskje finne noen skatter i butikkene. Eller lære om utdanning i bransjen. Kanskje vil noen bare møte likesinnede.

– Det er med e-sport som det er med cosplay. Interessen er der, men det er først nå det kommer arrangementer der det kommer frem, sier Erlend Juvsett.

Han, sammen med Vegard og Erik Fluge, er på SpillExpo for å konkurrere selv … men da i et arrangement med noe lavere terskel.

– Vi var her i fjor, og da var høydepunktet å være med på «Mario Kart»-turnering, sier Vegard.

mariokart

– I år er det «Diddy Kong». Vi har spilt siden vi var små, og det er artig å konkurrere. En kan være god uten å måtte være profesjonell.