4 minutter å lese

I dag lanserer Telenor superfart på mobilen

Denne påsken ble det slått ny rekord på databruk i Telenors mobilnett: I løpet av en uke ble det brukt over 1000 terabyte mobildata – altså én millard megabytes.

Sammenligner man med påskeuka i fjor, er veksten på 70 prosent – og med påsken før det igjen formidable 260 prosent.

– Under Ski-VM i Falun så vi like høy trafikk noen ganger om dagen, under de store hendelsene – mens det nå i påsken var høy trafikk gjennom hele dagen, fortalte Bjørn Ivar Moen, leder for privatmarkedet i Telenor Mobil, på et pressemøte hos Telenor i dag.

paskemobil

Timingen er med andre god når Telenor i dag har skrudd på den langt raskere 4G+, med en teoretisk topphastighet på 300 Mbit/s.

I dag er 4G tilgjengelig på tre forskjellige mobilfrekvenser på 800-, 1.800- og 2.600-megahertz. Enkelt forklart innebærer 4G+ at Telenor nå åpner for at en telefon som støtter teknologien kan benytte seg av to frekvensbånd samtidig – på fagspråket kalles dette LTE Advanced Carrier Aggregation.

– 4G sitter allerede godt som et begrep i marked, og 4G+ signaliserer overfor folk flest at dette er noe ekstra utover det, forklarer Moen navnevalget med.

Dermed kan man i områder med god dekning bruke 2600MHz- og 1800MHz-båndene samtidig, noe som gir en teoretisk topphastighet på 300 Mbit/s. Om man i stedet kobles til de to laveste frekvensene, 1800MHz- og 800MHz, blir den teoretiske topphastigheten 225 Mbit/s.

Dette er kanskje ikke helt enkelt å forstå – selv ikke for erfarne teknologijournalister. For å enkelt forklare til de fremmøtte noe av prinsippene bak utbyggingen, ble derfor denne videoen vist fram.

I praksis vil man neppe oppnå den en slik teoretisk topphastigheten når man selv er ute på farta – men i en fartsmåling teknologidirektør Magnus Zetterberg gjennomførte rett før pressesamlingen målte han hele 295 Mbit/s nedhastighet på mobilen.

I en livetest som ble gjennomført foran pressen – i et rom mange også satt koblet til 4G-nettet på egne telefoner – ble hastigheten også helt akseptabel med en måling på rett over 271 Mbit/s.

fartsmaaling
Til venstre en telefon koblet til med 4G+, i midten en telefon med 4G og til høyre en telefon med 3G. Foto: Snorre Bryne

– I dag er det 20.000 mobiltelefoner i det norske markedet som støtter 4G+, men innen årets utgang regner vi med at det er 300.000 – og at vi kanskje ser en million om et år, fortalte Moen.

De aller fleste av disse 20.000 er i dag Samsung Note 4, men også Samsung-modellene Alpha, Note Edge, S5 Active og S5 Plus, samt Huawei Honor 6 og Ascend Mate 7, HTC One M9, LG Flex 2 og Google Nexus 6 støtter i dag 4G+.

Allerede i morgen blir det mest sannsynlig mange flere, når Samsung Galaxy S6 og S6 Edge med full støtte for 4G+ lanseres i Norge – sistnevnte selges eksklusivt hos Telenor de første fire ukene.

samsung_s6edge

De som er tidlig ute, og som enten allerede eier en telefon som støtter 4G+ eller kjøper en ny, kan ut juli glede seg over at de får aktivert full fart på sitt Telenor-abonnement uten ekstra kostnader.

– Innføringen av 4G+ vil gi en bedre kundeopplevelse. For dem som har en telefon som støtter 4G+ vil det først og fremst gi merkbart bedre surfehastigheter, sa Zetterberg.

Men også for dem som ennå ikke har en slik telefon, vil oppgraderingen til 4G+ kunne merkes.

– Surfeopplevelsen blir bedre for alle 4G-abonnenter, ettersom folk får sine behov dekket raskere og så forsvinner fra nettet – noe som igjen gir bedre kapasitet som andre kan benytte seg av, forklarte Zetterberg.

Med lanseringen av 4G+ i dag kan allerede innbyggerne i 200 norske kommuner glede seg over økt fart. Innen sommeren vil det tallet være økt til 260 kommuner – og ifølge Moen vil all fremtidig 4G-utbygging i Norge være 4G+.

– Det blir en fortetting i de fire største byene samt Nord-Norge utover 2015, og innen 2015 vil mesteparten av nettet være oppgradert, forteller Telenor dekningssjef Bjørn Amundsen – og nevner eksempler på nordnorske områder som nå får 4G+:

– Karasjok, Kautokeino, Alta, Skaidi, Hammerfest, Vadsø, Vardø … det er eksempler bare i Finnmark. Vi har hatt og har en helt særegen situasjon i Nord-Norge, og den har vi ikke tenkt å gi fra oss. Så vi vil ligge et hestehode foran – eller et elefanthode, om du vil, sa Amundsen.

Utsnitt av 4G-dekningen fra Telenors dekningskart.
Utsnitt av 4G-dekningen fra Telenors dekningskart.

Så kan man jo spørre seg: Vil ikke dette også bety at man bruker mer data i årene som kommer? Det er ikke Moen fremmed for – men han kan ikke si noe konkret om hvordan Telenor vil endre på sine abonnementer for å tilpasse seg nye brukermønstre:

– Vi justerer opp størrelsene på abonnementene i takt med hvordan behovet øker, så vi er i takt med kundene.