3 minutter å lese

We have a successfull lift off! I dag skyter Telenor 82.500 bolter, skruer og brikker ut i verdensrommet

Oppdatering 2: Ariane 5 ble skutt opp søndag og Thor 7 er på vei til sin geosynkrone posisjon 250 kilometer over jorden. Se oppskytningen her:

Oppdatering 1: Oppskytingen av THOR 7 er utsatt etter at det ble funnet en feil på oppskytingsrampen. Ny oppskytingsdato vil bli offentliggjort i løpet av dagen.

I kveld mellom 21.38 og 23.32 norsk tid skyter Telenor opp satelitten THOR 7 fra Kourou i Fransk Guyana, Sør-Amerika. Prislappen? Svimlende 1.6 milliarder norske kroner, som vil gå i omløp 35.786 kilometer over jordoverflaten.

Du kan følge oppskytingen live på Telenorsat.com. Nedtellingen har allerede begynt!

Satelitten er bygget av Space Systems/Loral i Palo Alto i USA, og ifølge Satelittprogrammets leder Oddveig Tretterud fra Telenor Satellite Broadcasting er det ikke småtterier som må til for å få alt på plass i det 4600 kilo tunge beistet.

– Det er en diger prosess som er sparket i gang. 82.500 bolter, skruer og brikker er brukt, og Loral har hatt mer enn 2600 personer involvert. Sammen med Loral har Telenor brukt 687 000 timer på prosjektet.

Og så har du selvfølgelig raketten som skal transportere THOR 7 ut i bane. Den involverer ifølge Tretterud innsatsen til 10 000 mennesker for at THOR 7 skal kunne slutte seg til Telenors andre satelitter i den geostasjonære banen over Ekvator.

Raketten som tar med seg THOR 7, døpt Ariane 5, er 60 meter høy og veier mer en 700 tonn, ifølge oppskytingssjef Lene Marthinsen.

– Det er like høyt som skihoppet i Holmenkollen, og det er samme vekt som to 747-fly med full tank, sier hun i sitt foredrag.

Oppskytingen er i særklasse den mest dramatiske fasen. Selv vil Marthinsen befinne seg i et kontrollrom 13 kilometer unna.

– Selv om vi er mange kilometer unna kan vi kjenne hele bygningen riste. Du hører et massivt brøl fra motorene idet raketten passerer over hodene våre. Det er litt av en opplevelse.

Det er store krefter i sving. For å forsikre seg om at satelitten kan overleve turen opp i rommet har den ifølge prosjektsjef Tretterud blitt utsatt for alt fra vibrasjonstester til lydbølger.

– Under oppskytingen vil det være ekstremt høye lyder fra oppskytingsfartøyet som vil skape og påføre press.

Vel oppe i rommet kobles satelitten fra raketten og kan folde ut solcellemoduler og antenner, lik en romrose slynget ut i vårlig blomstring.

– Vingespennet er nesten 25 meter langt, like langt som fem Tesla Model S-biler på linje etter hverandre, sier Tretterud.

Selv er vi svært misunnelige på tittelen Oppskytingssjef, men Telenor sender ikke 1.6 milliarder i lufta kun for at folk skal ha kul jobb. Tretterud presenterte formålet med prosjektet under et foredrag hos EXPO på Fornebu.

– Forretningene våre går så bra at vi nesten ikke har ekstra kapasitet å selge til kundene våre.

Slik kan man jo ikke ha det. Dermed skal THOR 7 blant annet tilføre økt bredbåndskapasitet, støtte til Telenor-satelittene THOR 5 og 6, og satellitt-tv til Sentral- og Øst-Europa.

Det som kanskje er det viktigste målet er likevel å gjøre livet litt mer tilkoblet for dem som ikke befinner seg på fastlandet.

– Vi vil bli i stand til å tilby høyhastighets datatrafikk til brukere som befinner seg på sjøen, forklarer Tretterud.

Satelittprogrammets leder Oddveig Tretterud (t.v) og oppskytingssjef Lene Marthinsen
Satelittprogrammets leder Oddveig Tretterud (t.v) og oppskytingssjef Lene Marthinsen