3 minutter å lese

Ikke la skinnet bedra – lille iPhone SE er en kraftkar

Ikke alle har vært helt komfortable med at smart-telefonene bare har vokst og vokst.

Jovisst er det fint med stadig større skjermer – men det skal da være mulig å både holde og bruke telefonen også?

Apple-brukere som (med godt grep) har tviholdt på sin etterhvert aldrende iPhone 5 eller 5s fordi den er akkurat passe stor nok, har nå all mulig grunn til å glede seg over lanseringen av iPhone SE.

iphone_Se

Telefonen kan til forveksling ligne på den klassiske, kantede iPhone 5s-modellen.

Men skinnet kan som kjent bedra. Under panseret finner du den samme 64-bits A9-chipen som også sitter i toppmodellene iPhone 6s og iPhone 6s Plus. Det betyr, kort fortalt, at den telefonen er dobbelt så kjapp som iPhone 5s (og har tre ganger raskere grafikkprosessorytelse).

I tillegg har telefonen et iSight-kamera på 12 megapiksler, med mulighet for Live Photos og 4K-video, samt lengre batteritid og raskere trådløsteknologi for både 4G og Wi-Fi.

Skjermstørrelsen? Fire tommer. Noe som for mange er helt perfekt for en telefon som skal bæres rundt i lomma.

Tripp, trapp ...: Fra venstre finner du iPhone 6s Plus, iPhones 6s og iPhone SE. De har tre forskjellige størrelser, men er alle like kraftige.
Tripp, trapp …: Fra venstre finner du iPhone 6s Plus, iPhones 6s og iPhone SE. De har tre forskjellige størrelser, men er alle like kraftige.

– iPhone SE er en spennende, ny idé – vi startet med en velkjent og ikonisk design, og fornyet den fra innsiden og ut. Resultatet er verdens vakreste og kraftigste telefon med en firetommers skjerm, sier Philip Schiller, global markedsføringssjef hos Apple, i en pressemelding.

Det eneste iPhone 6s og 6s Plus har, som du ikke finner igjen i iPhone SE, er muligheten for 3d touch.

Les også: Fem ting vi digger med nye iPhone 6s

Skal vi dømme ut fra bildene som er sluppet av iPhone SE, er modellen temmelig lik iPhone 5 og 5s – ifølge Apple er designet bare oppdatert med «skrå, matte kanter, fargeavstemt Apple-logo i rustfritt stål og fire lekre metallic-finisher, inkludert rosegull.» Vi vil tippe at dette også gjør det mulig å bruke covere du allerede måtte ha liggende fra iPhone 5-tiden.

I tilleg til den nye rosafargen, kommer iPhone SE i metallic-finisher i stellargrå, sølv, gull, i to modeller med 16 GB eller 64 GB lagringsplass.

Telefonen kommer til salgs i Norge allerede 1. april.

apple_fire

I tillegg til iPhone SE, presenterte Apple også sin nye 9,7-tommers iPad Pro.

Også her er tanken at ikke alle liker at ting blir for stort, i dette tilfellet den første iPad Pro som mange følte de måtte holde med to hender.

I den nye modellen, som veier mindre enn 500 gram, finner du også en forbedret Retina-skjerm som ikke bare har et bredere fargespekter, men som også har en forbedret lysstyrke og mindre gjenskinn.

Ettersom iPad Pro-modellene takket være Apple Pencil gjerne appellerer litt ekstra til folk som er flinke til (eller glade i) å tegne, kan den nye True Tone-visningen komme godt med. Dette er en teknologi som automatisk og dynamisk justerer hvitbalansen, for best visningsresultat.

Les også: iPad Pro: Den «største iPad-nyheten siden iPad ble lansert»

I tillegg har den nye modellen en 64-bits A9X-chip (som er kraftigere enn mange nye bærbare pc-er), fire kraftige høyttalere, et nytt iSight-kamera på 12 megapiksler som kan ta Live Photos og 4K-video, et FaceTime HD-kamera på 5 megapiksler og raskere trådløsteknologi.

Begge iPad Pro-størrelsene blir nå tilgjengelige med 32 GB, 128 GB eller nye 265 GB (dette er første gang en iOS-enhet byr på såpass mye lagringsplass) fra begynnelsen av april.

Til slutt syntes vi det var litt artig å få se et glimt av denne drapsroboten svært effektive resirkuleringroboten Apple har bygget.