8 minutter å lese

Nå har iOS 11 kommet: Her er 22 ting vi har gleder oss til å bruke

Nå har Apple sluppet iOS 11, noe som gir iPhone og iPad en rekke nye funksjoner og muligheter. Dette er 22 av de vi har satt mest pris på etter å ha lekt oss med beta-versjonen i noen uker:

• Lyst på ny iPhone? Kjøp med SWAP og betal 0,- i dag

1. Kontrollsenteret er blitt bedre

Kontrollsenteret er «snarvei»-skjermen du kan trekke opp fra bunn av iPhone-skjermen. I iOS 11 er dette nå samlet i én skjerm, som nå også kan tilpasses dine behov. Her er det også funnet plass til masse nye snarveier – noen av dem ser vi nærmere på nedenfor …

2. Kjapp tilgang på batterisparemodus

En av de valgfrie knappene som nå har dukket opp i det nye kontrollsenteret, gir mulighet til å skru Batterisparemodus av og på med et tastetrykk. Dette er noe vi lenge har ønsket oss – av og til er det fint å skru av modusen lenge før mobilen har ladet seg nok opp … og andre ganger er det fint å aktivere den før batteriet allerede er nede på 20 prosent.

3. Apple TV-fjernkontroll med et sveip

En annen kontrollsenter-snarvei vi setter pris på i kontrollsenteret, er Apple TV-fjernkontrollen – som dermed er svært lett tilgjengelig uten å måtte gå via en egen app. Kjekt å ha når den fysiske fjernkontrollen har sneket seg bak sofaputen (igjen).

4. Ny og mer oversiktlig App Store

Med millioner av apper tilgjengelig i App Store er det lett å gå glipp av godsakene. Derfor har Apple nå ryddet opp litt, både ved å dele spill og andre apper inn i to egne hovedsider, men også ved å presentere og fremheve høydepunkter på en egen semi-redaksjonell landingsside.

5. Volumboksen fyller ikke lenger skjermen

At det tidligere har dukket opp en volumboks som dekker skjermen hver gang du justerer lydnivået på en video, har ærlig talt vært mer enn mildt irriterende. Når du ser en video i iOS 11, er boksen byttet ut med en diskret volumindikator øverst på skjermen. Djevelen ligger gjerne i detaljene!

Før … og etter iOS 11.

6. Natteravn? Aktiver «smart» nattmodus

Den nye «smart-inverteringen» av farger, som du nå finner under Innstillinger > Generelt > Tilgjengelighet > Skjermtilpasning, er riktignok ikke en offisiell nattmodus … men det er bedre enn ingenting. Funksjonen er en videreutvikling av den tidligere inverteringsmodusen, og rører for eksempel ikke bilder og videoer på telefonen. Perfekt for oss som liker å surfe på senga (selv om bilder i nettleseren fortsatt blir invertert) – funksjonen kan lett lagres som en egen Tilgjengelighetssnarvei til det nye kontrollsenteret.

7. QR-koder rett i kameraet

Nå trenger du ikke lenger en egen app for å scanne QR-koder – denne funksjonen er med iOS 11 bakt inn i det vanlige iPhone-kameraet. Scan en QR-kode, så sendes du videre til den respektive appen.

8. Ta opp video av skjermen (og bedre skjermbildefunksjon)

Via en egen knapp i kontrollsenteret kan du nå ta opp det som skjer på skjermen som en video. Perfekt når du skal vise foreldrene dine hvordan de skal gjøre et eller annet på sin iPhone, for eksempel … Det er også lettere å redigere skjermbilder før du eventuelt sender dem, via en mer integrert Markup-prosess som dukker opp etter å ha tatt skjermbildet (noe du fortsatt gjør ved å trykke inn hjem- og strømknappen samtidig).

9. Dra flere apper samtidig

Å flytte mange apper på iPhone-hjemskjermen(e) har til nå vært en lang og kjedelig manøver, der du må dra én og én app av gangen. I iOS 11 kan du nå «samle» apper for å dra dem. Hold lenge inne på en app som før, og begynn å dra litt på den mens den «rister». Men ikke slipp! Trykk i stedet på de andre appene du vil flytte, så blir de også med i gruppen av apper du senere kan dra samlet videre.

10. Skriv noe til Siri

Den kunstig intelligente assistenten Siri kan være til god hjelp, men av og til virker det som om hun har bomull i øra – spesielt for oss som snakker norsk. At vi nå kan skrive til Siri, og ikke bare snakke, kan muligens rydde noen misforståelser av veien.

11. Gjør deg utilgjengelig i bilen

Å fikle med mobilen mens du kjører bil, er en uting. I iOS 11 er det en ny «ikke forstyrr sjåføren»-modus som slår av alle varsler om du kjører bil. Denne kan slås på manuelt (veldig lett via det nye kontrollsenteret), eller automatisk når du kobler til bilens Bluetooth eller mobilen registrerer at du forflytter deg raskt. Funksjonen har også et autosvar du selv kan definere, til de som måtte sende deg en melding mens funksjonen er aktivert.

12. Lettere å bruke én hånd

Å rekke over hele tastaturet med én hånd er ikke alltid like enkelt. Det blir lettere nå, ved å holde inne emoji-knappen og velge om tastaturet skal samles mot høyre eller venstre kant av skjermen.

Også det å zoome inn på et kart har tidligere vært vanskelig om du bare har én hånd tilgjengelig – det er vanskelig å både holde mobilen og «klype» inn bildet. I iOS 11 kan du nå zoome inn på kartet ved å dobbelttrykke på skjermen – og holde fingeren der. Beveg deretter fingeren opp eller ned på skjermen for å zoome inn og ut.

13. Bedre oversikt i Filer-appen

Det å bruke en iPhone kan ikke sammenlignes med å bruke en datamaskin, om du tenker på muligheter til å bearbeide og behandle enkeltfiler. I den nye Filer-appen på iOS 11 får du imidlertid litt mer oversikt over de mange filene du måtte ha på tvers av mobilen og skylagringstjenester – i første omgang er den aller mest knyttet opp mot iCloud-filene dine.

14. Notifikasjoner samlet på ett sted

I iOS 11 er låseskjermen og notifikasjonsskjermen (den du får når du sveiper ned fra toppen av iPhone) nå slått sammen. Dette kan kanskje være litt forvirrende i starten, men fordelen er at du har full oversikt over alle varsler – også de du har fått tidligere (du må riktignok sveipe opp en ekstra gang for å nå disse, men vi satser på at det blir en vanesak).

15. Del WiFi-passord lett mellom mobiler

Å være på besøk hos noen med et klønete trådløspassord er ikke lenger en strevsom affære i iOS 11. Bare velg det nettverket du vil koble til, og hold mobilen inntil en iPhone som allerede er koblet til nettverket – som da vil få valget om å dele passordet automagisk.

16. Scan dokumenter rett inn i Notater-appen

Det finnes allerede mange gode scanne-apper på iPhone – men nå er funksjonen også tilgjengelig direkte i den innebygde Notater-appen. Hold kameraet over det du vil scanne inn, og vips er det trygt lagret i god oppløsning på mobilen – samt automatisk beskåret og rettet opp.

17. Auto-fjern apper du ikke bruker

Det er ofte trangt om plassen på mobiler, noe som ofte kan skyldes at du har fylt den opp med apper du kanskje ikke lenger bruker så mye. Å fjerne disse er nå både enkelt og risikofritt i iOS 11. Du aktiverer enkelt og risikofritt «Fjern ubrukte apper»-valget, og appene fjernes fra mobilen. Imidlertid blir dokumenter og data igjen på mobilen, slik at du kan installere appene på nytt og bruke dem som før om du skulle angre.

18. Bedre bildekompresjon = flere bilder og videoer

Under panseret skjer det også mye hver gang iOS-operativsystemet oppdateres – også i iOS 11. Denne gangen har Apple introdusert to nye kompresjonsteknikker for videoer og bilder, noe som kort fortalt betyr at bilder og videoer tar mindre plass på mobilen. Med HEVC (High Efficiency Video Codec) får du plass til opptil dobbelt så mange videoer, mens HEIF (High Efficiency Image Format) også vil gi bilder som støttes på alle andre mobiler.

19. Meldinger-appen har fått en overhaling

Har du egentlig brukt alle mulige plug-ins (klistremerker, gifer etc. fra egne iMessage-widgets) når du har sendt meldinger fra iPhone? Nei? Det kan være fordi de har vært relativt godt skjult. Noe de ikke lenger er i iOS 11, der de nå vil ligge lett tilgjengelig i bunn av skjermen. Så får vi se hvor mye mer de blir brukt …

20. AirPlay 2 støtter multirom

At iOS 11 slippes like før Apple beveger seg inn i høyttalerverden med HomePod, får naturlig nok konsekvenser. Derfor får vi med AirPlay 2 mulighet til å koble mobilen til flere høyttalere, fra flere forskjellige produsenter, i flere rom – samtidig.

21. AR Kit gjør AR til allemannseie

AR – kort for augmented reality, eller utvidet virkelighet på norsk – er noe vi har skrevet masse om her på Link.no. Det meste av dette har vært «fremtidsdrømmer», men med den nye AR Kit i iOS 11 vil det være enklere enn noensinne for utviklere å skape virtuelle opplevelser på toppen av den virkelige verdenen . Det kan være nyttige funksjoner som virtuelle metermål som gir nøyaktige mål av virkelige ting, eller mye tøffere ting som det her:

22. Å sette opp en ny iPhone er superlett

Ok, selv om du kanskje opplever at din gamle iPhone blir «som ny» med iOS 11, er det lite som slår det å faktisk kjøpe en helt ny iPhone – kanskje lanseres det noe du har lyst på i disse dager?

For å sette opp den nye iOS-enheten din, kan du med iOS 11 bare holde den nye mot den gamle – og på «magisk» vis se at alle innstillinger og iCloud-passord blir overført. Dette hjelper deg med å komme igang med den nye mobilen mye kjappere enn før.

• Lyst på ny iPhone? Kjøp med SWAP og betal 0,- i dag