2 minutter å lese

iOS 9 speeder opp mobilen din

Apples nye operativsystem for iPhone og iPad er rett rundt hjørnet. Om cirka to uker kan du og flere hundre millioner andre oppgradere til en ny, og kjappere hverdag.

Digg.

Blant de største nyhetene er blant annet en ny, norsktalende versjon av Siri, bedre batteritid, nytt keyboard og en haug med andre ting du kan lese mer om lenger ned i denne saken.

birds animated GIF Giphy/Senorgif

Men først, til det aller beste — og mest uventede:

Mobilen din kommer til å bli mye, mye kjappere.

En av grunnene til at mobilsurfing ofte føles «upassende» tregt for en svinedyr tech-sak i 2015, er at reklamene på nettsidene som lastes inn både tar stor plass og krever mye av program- og maskinvaren.

Dette er i ferd med å endre seg.

tim and eric animated GIF Giphy

De mest tech-savy nettbrukerne har for lengst omfavnet bruken av AdBlock — en tilleggsfunksjon i nettleseren som effektivt kutter all reklame.

Resultatet er selvsagt færre glorete annonser, men også raskere nedlastingstid på de aller, aller fleste nettsider.

Forskjellige former for adblockers har stort sett vært forbeholdt pc- og Mac-brukere, men i nye iOS 9 åpnes det (mest sannsynlig) opp for funksjonen som spås å ryste annonsemarkeder over hele verden:

Adblock for mobil.

Nettsiden TheNextWeb har gjort en test av adblockeren Crystal for iPhone. Resultatene deres er mildt sagt spennende.

Sjekk forskjellen i nedlastingstid for Bloomberg med og uten Crystal:

BB_fixed
Thenextweb

Sjekk forskjellen i nedlastingstid for The Verge med og uten Crystal:

vergeit

Ifølge utvikler Dean Murphy reduseres tiden det tar å laste en standard nettside i Safari med hele 74 prosent — siden lastes altså nesten fire ganger så raskt.  Thenextweb skriver også at på store «proffe» sider som New York Times så er forskjellene langt mindre.

Nedlastingstid i antall sekunder:

last ned

Siden nettleseren på telefonen slipper å laste ned all reklamen, vil også datamengden reduseres betraktelig. Diskusjonen går høyt om Apples motiver for eventuelt å tillate denne type adblockers i det nye iOS9. Noen mener det er et påskudd for å tvinge mediehusene over i Apples nyhetsapp «News», som også kommer i iOS9.

Sidestørrelse i antall MB:

last ned (1)

I videoen her kan du se flere av nyhetene som kommer i iOS 9.

Vi gleder oss!