3 minutter å lese

iPad Pro: Den «største iPad-nyheten siden iPad ble lansert»

Da Apple i dag lanserte sin iPad Pro, og kalte det «den største iPad-nyheten siden iPad ble lansert», mente de det faktisk bokstavlig:

– Dette er den største skjermen som noen gang har kunnet by på iOS-opplevelsen, sa Apple-sjef Tim Cook.

Og hvor stort er det? Skjermen måler hele 12,9 tommer diagonalt. Det gjør at bredden på iPad Pro faktisk er like stor som høyden på iPad Air, noe som åpner for at multitasking og oppdeling av skjermen (en av de nye funksjonene i kommende iOS 9) til forskjellige programmer faktisk begynner å gi mening.

Les alt om nye iPhone 6s og 6s Plus!

Skjermen klarer også å dytte hele 5,6 millioner piksler – det er flere piksler en en 15-tommers MacBook Pro med Retina-skjerm!

Samtidig har det store nettbrettet en variabel skjermoppdateringsfrekvens, som betyr at den sparer på strømmen når det ikke skjer altfor mye på skjermen.

ipadinni

Under «panseret», som forøvrig ikke er tjukkere enn 6,9 millimeter (til sammenligning er iPad Air 6,1 mm), finner vi en helt ny 64-bits chip kalt A9X.

Ifølge Apples markeddsjef Phil Schiller kan denne virkelig sparke fra seg, med ytelse «helt på høyde med desktop»-maskiner – og 90 prosent raskere enn alle laptop-maskinene som er blitt solgt de siste par årene.

Ti ting som blir bedre med iOS 9

Og hvor lenge varer batteriet? Hele ti timer, samtidig som vekten likevel ikke er mer enn 712 gram. I hvert hjørne av iPad Pro finner du også en høyttaler, noe som endelig sørger for ordentlig surroundlyd når du ser på film, enten du ser i høyden eller bredden.

Med en slik størrelse og kraft, er det imidlertid ikke bare filmtitting den nye monsterdingsen duger til. Også til profesjonell bruk åpner det seg nå mange nye muligheter, mye også takket være det nye tilbehøret.

Et helt nytt kominert cover og tastatur, kalt «Smart keyboard», byr på samme tasteteknologi som på nye MacBook (den er faktisk ganske god å skrive på straks du blir vant til det). Av og til er det ålreit med et fysisk tastatur, selv om det virtuelle tastaturet på iPad Pro faktisk er så stort at du kan skrive på skjermen uten at det blir kronglete. Tastaturet festes med en ny såkalt smart-connector, som sørger for både kraft og data via en magnetisk kobling.

ipadpencil

Det blir også mulig å tegne på iPad Pro med større presisjon enn vi klarer med fingertuppene, takket være en ny digital penn – naturlig nok med navnet Apple Pencil.

Avanserte sensorer i blyanten gjør at iPad Pro merker både hvor kraftig du tegner med blyanten, samt i hvilken vinkel du holder den for forskjellige uttrykk.

«Blyanten» har også en lightning-plugg innebygget i baksiden, noe som gjør at du enkelt kan lade den opp ved å plugge den inn i selve iPad Pro. Pass bare på å ikke brekke den av …

Den minste iPad Pro-størrelsen blir på 32GB, men du får den også i to 128GB-modeller – med og uten 4G-støtte.