3 minutter å lese

– Jeg tror det blir mer og mer jenter i e-sport framover

Benedichte Breistøl er noe så sjeldent som en kvinnelig leder for et e-sportlag. I rollen i League of Legends-laget Celestial Gaming har hun full styring på alt som skjer i klubben, fra reiseplanlegging til drifting av sosiale medier og nettsider.

Hun kjenner ikke til andre jenter i samme rolle i Norge, men ser ingen grunn til at jentene ikke skal være med i e-sportsirkuset.

– Jeg tror det blir mer og mer jenter i e-sport framover. Det er mye man kan holde på med, og noe for alle, sier laglederen.

Enda mer sjeldent enn jenter i lederroller er jenter i konkurransestolene. Jenter og gutter kan spille på samme lag i alle turneringer (ikke i rene jenteligaer, naturligvis) i e-sport. Selv om det ikke er noen fysiske grunner til at jenter ikke skal kunne konkurrere på samme nivå som guttene er det sjelden man ser dem som deltakere i turneringer.

Les også: Overwatch inn i Telenorligaen.

Oftere bak enn i stolene

– Det er ofte jenter på lagbildene, men bare ikke i konkurranserollene. Jenter fyller oftere organisatoriske roller i et e-sportlag, som PR og mediahåndtering, forklarer Benedichte.

Og akkurat det mistenker hun bunner i noe biologisk.

Benedichte Breistøl sammen med League of Legends-laget hun leder, Celestial Gaming. Foto: Privat.
Benedichte Breistøl sammen med League of Legends-laget hun leder, Celestial Gaming. Foto: Privat.

– Jeg tipper vennelisten min i spill er omkring 80-85 prosent gutter, som jo tross alt er mindre enn det var for bare noen år siden. Jentene er jo der, i spillmiljøene. Men jeg tror det beviser at man spiller av forskjellige grunner. Det er ikke sikkert konkurreringen appellerer like mye til jentene som guttene, spekulerer Benedichte.

– Ingen forskning jeg har lest viser at det er noe i hodet eller reflekser som tilsier at gutter skal være bedre egnet til konkurransespilling enn jenter. Det er nok et driv som gjør at forskjellen er så stor, legger hun til.

Kjønnsfordelingen til tross. Benedichte tenker ikke over at hun er del av et guttedominert miljø i det daglige.

– Jeg merker ingen forskjell. Det er ikke så tydelig at det er guttedominert. Det merkes kanskje litt på styrenivå. Menn har nok litt lettere for å samarbeide med menn, mener laglederen.

Skylder på markedsføring

Det er mange teorier om hvorfor jentespillere er såpass fraværende på e-sportscenen. En av de største grunnene skyldes markedsføringen, mener noen.

Fordi konkurransespilling markedsføres mot en veldig spesifikk målgruppe, gutter og menn mellom 21-34, presenteres ikke e-sport som attraktivt for mange jenter. Tall tyder imidlertid på at annonsører snarest bør vurdere en annen tilnærming. Antallet jenter som ser på e-sportturneringer øker kraftig, og jentelag satser mer enn noen gang.

I tillegg ser man en stadig høyere prosentandel av jenter som spiller aktivt – og da spesielt på mobil.

Røft språk

At gamere kan være stygge i målet, er heller ingen hemmelighet. Altfor ofte slenges det litt for mye med leppa i onlinespill, og da gjerne spesielt til jenter.

Er du en av dem som ofte lirer av deg obskøne kommentarer til kvinnelige med- og motspillere, bør du kanskje rette mer oppmerksomhet mot ditt eget spill og ferdigheter.

En relativt fersk forskningsrapport har nemlig funnet indikasjoner på at det er tapere, bokstavelig talt, som oftest oppfører seg uanstendig overfor kvinnelige spillere. Dess dårligere du selv spiller, jo større er sjansen for at du er en aktiv bruker av ufine gloser.

Klare ambisjoner

Snart er det høstsesongstart i Telenorligaen, og ambisjonene for Celestial er krystallklare.

– Vi sikter på topp tre som vanlig. Line-upen vår er ikke satt helt 100 prosent ennå, men vi angriper en ny sesong med den samme tilnærmingen som vi alltid gjør. Og det er en målsetning om å være best og stabile. Det har vi klart ganske lenge, sier Benedichte selvsikkert.

Datoene for påmelding til Telenorligaen er ikke klare ennå, men du kan melde deg på kvalifiseringen til Overwatch allerede nå.