3 minutter å lese

Kan datamaskinene danke ut verdens beste kokker?

Tenk å slippe styret med matlaging etter en lang dag på jobben, når blodsukkeret er som lavest og ungene maser og tiden knapt strekker til. Høres det ikke deilig ut?

Skal vi tro «The Jetsons», drømte vi om dette allerede på 60-tallet:

mat

Hvordan ble så fremtiden? Vel, robotene er ennå ikke helt der at de er klare til å lage ferdig et måltid helt fra bunnen av – selv om det nå er noen som forsøker seg.

Det engelske selskapet Moley Robotics har for eksempel laget en robot som, når den lanseres i 2017, visstnok skal klare å kokkelere fram ganske god mat.

Ulempen? Det tar minst like lang tid som om du skulle gjort det selv – samt at roboten ikke er i stand til å improvisere, men må følge nøye innprogrammerte bevegelsesmønstre.

robomat

Kanskje det er like greit å håndtere kokkekniven selv, inntil videre.

Men hva med oppskriftene? Er det kanskje noe hjelp å få fra datamaskinene til å finne på spennende ting å lage til middag, spesielt når hverdagsmaset og sultne familiemedlemmer krasjer for fullt?

Skal vi tro de siste forsøkene som er gjennomført med IBMs superdatamaskin Watson – som med sin kunstige intelligens tidligere har triumfert i både sjakk og Jeopardy – er svaret på det et rungende tja.

Tidligere i år ble boka «Cognitive Cooking with Chef Watson: Recipes for Innovation from IBM & the Institute of Culinary Education» utgitt. Som den kronglete tittelen antyder, handler det om oppskrifter som «kokken» Watson har kommet opp med, basert på hva maskinen måtte tro at vi mennesker er interessert i å spise. Visstnok er flere av disse oppskrifter som er såpass langt utenfor boksen at «mennesker knapt kunne kommet på dem.».

Hmm.

Faktisk er ikke alle oppskriftene i boka så aller verst, skal vi tro Engadget, som har kokkelert seg gjennom mange av dem. Andre var derimot ikke helt etter vår smak, bokstavelig talt – som for eksempel den klassiske drinken Old Fashioned med en kyllingkraft-vri.

At datamaskiner har et litt annerledes forhold til tid enn oss mennesker blir også tydelig ved at enkelte av rettene krever en hel dag med tilberedelser.

Gjennom våren har IBM reist rundt med en foodtruck, og latt folk smake på de nye rettene basert på Watsons oppskrifter. Disse er igjen basert på lærdommen datamaskinen har tilegnet seg etter å ha trålet gjennom 35.000 oppskrifter.

Som dette eple-basert eksempelet viser (klikk for større versjon), har Watson på denne måten lært seg å forså hvilke ingredienser som gjerne går godt sammen, samt hvilke som er populære i de forskjellige delene av verden. Og vips: En oppskrift som (kanskje) kan fungere godt sammen med en menneskelig gane.

eple_ny

Høres dette ut som noe du selv kunne tenke deg å prøve, er ikke det helt umulig – tvert imot.

Nylig åpnet nemlig IBM opp for at hvem som helst kan søke seg fram til maskinelt skapte oppskrifter via webappen til Chef Watson.

Det siste året har IBM samarbeidet med matbladet Bon Appetit om å gjøre oppskriftene og innholdet i appen presentable for oss mennesker, og vi må ærlig innrømme at vi ble sultne av å leke oss med det imponerende systemet.

Ved å taste inn en enkelt ingrediens, klarer Watson umiddelbart å matche den med flere andre som forhåpentligvis går godt sammen – og presenterer deretter flere retter som ligger i det landskapet.

Vi forsøkte oss for eksempel med rødløk, og sier ikke akkurat nei takk til taco-forslaget som dukket opp:

onion

Slå deg løs, og fortell oss gjerne hvordan det gikk om du velger å lage noen av rettene Watson foreslår.

Selv vurderer vi nå å bevege oss utenfor komfortsonen med helgens dessert … for eksempel med denne belgiske baconpuddingen?