3 minutter å lese

Del 2: Kan dette være den neste Galaxy-telefonen fra Samsung?

Vi er alle så vant til det flate, glassaktige designet at det krever annerledes tanker å kunne forestille seg fremtiden. Derfor inviterte Samsung fem av Norges mest innovative hoder til å komme med sine ideer for fremtidens Galaxy. De fem er en gullsmed, en PhD-kandidat i nanoelektronikk, en filmregissør, en industridesigner og Eirik Ulltang (24).

Eirik vokste opp på det lille tettstedet Øystese i naturskjønne Hardanger. I dag er han den eneste i Norge som driver med bike trial på fulltid og er rangert som den 17. beste bike trial-utøveren i verden. Kort fortalt er bike trial som parkour, bare med sykkel, så Eirik hopper på og mellom objekter med sykkelen sin, både i naturen og i bybildet. Og så er han miljøentusiast.

Responsiv hardware

Eirik bruker telefonen sin mest til å filme og analysere egen innsats når han trener på bike trial. Det kreves eksplosiv kraft for å hoppe opp på et objekt med sykkel, og under trening ble skjermen til Eiriks støtsikre telefon knust. Etter noen timer med googling fant han ut at telefonen hans kunne styres med mus.

– Folk ser litt rart på meg når jeg drar denne opp av lomma på trikken.

Han tar frem musa og telefonen fra lomma og demonstrerer hvordan han har satt sammen moderne high tech med en av datahistoriens eldste navigasjonsverktøy. Og selv om han fant en brukbar løsning på problemet, ønsker han seg mer av fremtidens smarttelefon.

– Jeg vil ha en telefon som faktisk er støtsikker. Denne skal visstnok være det, men ble knust. Vi må kunne lage telefoner i mer fleksible materialer. Man kan ikke knuse deig. Det hadde vært bra om telefonen var som en slags deigklump som kunne formes slik vi ønsket det. Kall det responsiv hardware; i stedet for at designet på nettsiden tilpasser seg telefonen, kan telefonen tilpasse seg designet på nettsiden

Framtidstelefoner-skisser-ulltang

Flere sensorer og mer miljøfokus

Eirik håper også at fremtidens mobiltelefon vil kunne hjelpe ham med å analysere egen innsats på trening.

– Hvis telefonen kunne integreres i sykkelen, kunne vi ha utstyrt den med sensorer som målte kraft, høyde og presisjon på hoppet. Det kunne også vært nyttig for andre idrettsutøvere som for eksempel snowboardere. Hvis telefonen kunne analysere snowboarderens bevegelse og sende informasjonen til treneren, kunne han fortalt utøveren at han ville klart 180 grader til, hvis han bare la litt mer kraft i rotasjonen ut fra hoppkanten.

24-åringen fra Hardanger ønsker også at fremtidens smarttelefon skal bli mer miljøfokusert og har klare tanker om hvordan teknologien kan hjelpe oss til å gjøre mindre skade på planeten vår.

– Jeg er opptatt av at vi skal ta vare på miljøet. Under krigen fikk soldatene utdelt en cyanid-pille som de kunne bruke til å ta sitt eget liv, hvis de ble tatt til fange. Jeg vil at telefonen skal ha den samme funksjonen. Hvis jeg for eksempel mistet telefonen i naturen kunne jeg ha trykket på en knapp som startet en biologisk nedbrytingsprosess som bryter ned hele telefonen i løpet av én måned.

Ny energi

Eirik vet godt hva han vil ha hvis han får bestemme og mener at fremtidens telefon også vil trenge andre former for energi.

– Batterier og lading er gammeldags. Vi må gå bort fra litium og se til andre energi-kilder. Kanskje kan vi finne nye og miljøvennlige måter å utnytte atomkraft på? 0,014g med Plutonium ville vært nok til å drive telefonen i årevis.

Innovasjonskraften Samsung har funnet i den unge, norske bike trial-syklisten er det hvertfall ikke noe galt med. Frem til Samsung lanserer den nye telefonen på søndag får vi selv velge hvilke rykter vi vil tro på, men Samsungs nye flaggskip vil nok ikke være en batteriløs og biologisk nedbrytbar klump med deig.

Se flere rykter om Samsungs nye flaggskiptelefon på www.samsung.com/no/isthisthenext/