6 minutter å lese

Nordmenn elsker Snapchat. Men hvordan er kjærligheten på Snapchat?

– Snap er litt mer useriøst enn meldinger. Du kan bare sende en snap … mens med sms-meldinger er det litt sånn at du må ha et svar tilbake.

Det sier Sigrid (22), en av flere Oslo-ungdommer i alderen 18-27, som i januar ble intervjuet om kjærlighet på sosiale medier i forbindelse med et forskningsprosjekt ledet av Telenor Research.

– Jeg bruker Snapchat mye mer enn Instagram. Det er mer privat. På Instagram blir det liggende, det blir mer likt som å legge ut noe på Facebook, sier Kaja (20).

Ifølge seniorforsker Wenche Nag i Telenor Research, som gjennomførte samtalene med unge fra Oslo mellom 18 og 27 år, er det nettopp stikkordene «useriøst» og «privat» som kjennetegner bruken av Snapchat i dag.

– Når det gjelder Snapchat og SMS, så virker det som at Snap er blitt tull-og-tøyse-kanalen, mens SMS er for korte beskjeder og for mer personlige meldinger. forteller Nag til Link.no.

– I overgangen fra bekjent til kjæreste er det et punkt der man utveksler telefonnummer, Det virket som at det var et tydeligere uttrykk for interesse å spørre etter telefonnummeret enn å legge hverandre til på Facebook, Instagram og Snapchat, legger hun til.

snap

Likevel vinner du neppe store summer om du vedder på at hjertesymbolet <3 vil bli hyppig brukt på Valentines – og heller ikke om du vedder på at mange av disse hjertene vil bli sendt via nettopp Snapchat.

–  Vi hadde en større spørreundersøkelse i flere land i fjor, og fant at Snapchat var stort i Norge, men ikke i noen av de andre landene, forteller Nag. Dette har hennes forskerkollega Ole Christian Wasenden nylig skrevet om på Link.no.

Ikke overraskende hadde nesten alle som deltok i undersøkelsen altså Snapchat, og de fleste bruker tjenesten svært aktivt. Men hva er det de snapper om? Alt mellom himmel og jord ifølge undersøkelsen:

– Jeg merker at det er mer mellom venner, når venner har vært på fylla eller fest. I hvertfall med mine venner. Vi bruker det når vi er samme og vorser … et kortvarig minne, men som er morsomt å se på dagen etter. Eller om de er et sted jeg ikke er, så sender de morsomme ting, forteller Tonje på 20 år.

– Jeg bruker mest Snap om det teite ting som ikke er viktig. Kaffekoppen om morgenen etter, sier Mads (25).

– … eller på fylla, legger Henrik (21) til.

– Det skjer veldig mange ganger. Det er godt bildene forsvinner av seg selv – med mindre noen tar screenshot, da, sier Espen (23).

– Jeg bruker ikke Snapchat så mye til en aktiv samtale, men på en måte som en slags personlig instagram. I stedet for å legge ut til alle på insta, sender jeg det til noen på snap, sier Frida – som sier hun bruker Facebook eller sms om hun virkelig vil ha en samtale med noen.

Lasse på 27 år mener på sin side at Snapchat og Instagram dekker litt forskjellige behov:

– Insta er å vise seg litt mer frem, Snap er mer en kommunikasjonskanal. Det er mer lavterskel.

Sofie på 20 år er enig:

– Insta er litt mer for å skryte. Det kan være litt kleint å sende en selfie, slik man gjør på Snap. Jeg hadde ikke gjort det i like stor grad på Insta.

Men så var det dette med kjærligheten, da. Hva sier de om Snapchat når søt musikk begynner å oppstå? Hvilken rolle spiller tjenesten?

–  For min del er det via Snapchat, fordi det er litt useriøst. Jeg kan sende bilde av meg selv, som kan være litt sånn nei… men om man er ute og ser noe morsomt, så kan man ta med ham i den meldingen. Så kan det bli en samtale ut av det, i stedet for at man må ta til seg motet og si hei, sier Frida (20) i undersøkelsen.

Nesten alle som var med i undersøkelsen innrømmer at de bruker Facebook for å sjekke opp informasjon om en de lurer på. Men ikke like mange ville opprettet kontakten der først …

– Det begynner ofte med mye teksting, og snapchat-bilder. Om det er et fast forhold så ringer man kanskje hver dag, sier Leo (21).

For Sigrid på 22 år ble det rett og slett for mye Snapchat i forholdet.

– Jeg slettet Snapchat fordi jeg følte det hadde en negativ effekt på forholdet mitt. Fordi kjæresten min liker ikke apper, og så piper det i telefonen hele tiden. «Hvem er det, hva var det?» Nei, jeg bare slettet det, jeg orker ikke, sier Sigrid, og innrømmer at hun slettet appen av hensyn til – eller på grunn av – kjæresten:

– Ikke at jeg gjorde noe hemmelig, men det var hele tiden spørsmål om «hvem er det og hva var det.» Det orker jeg ikke.

– Det er også litt avhengighetsskapende, man får liksom ikke nok. Alle var sånn «du må ha Snapchat, ellers får vi ikke tak i deg.» Så jeg bare endte med å skru av varsler, så jeg ikke får det opp, istemmer Bettina.

Nettopp dette med at man med Snapchat lett kan gi lyd fra seg om man er fra hverandre, kan ha både positive og negative effekter. Flere av guttene brukte Snapchat for å ha kontakt med dama når hun var på fest uten ham:

– Det har vært noen hendelser hvor hun er blitt for full. Da blir jeg urolig, og prøver å holde samtalen gående. Ikke konstant, men ved å sende noen snaps og så videre, så man viser at man har det bra, sier Henrik (21) – som forventer at meldingene går fram og tilbake jevnt og trutt:

– Om det plutselig stopper så blir jeg redd.

– Jeg skjønner hva han sier. Du får en trygghet, og vet at det går bra, skyter Harald (19) inn.

Til slutt er det det litt ømtålelige, men uunngåelige temaet: Nå to stykker med hver sin mobiltelefon har et godt øye til hverandre, har det skjedd at det er blitt utveklset bilder av mer privat karakter. Også blant deltakerne i undersøkelsen.

– Det har skjedd det, ja, på Snapchat, sier Sofie (20).

– Jeg hadde litt noia for det i starten, for å sende feil og sånne ting. Jeg kjenner noen som har kommet bort i My Story (der bildet kringkastes til alle på vennelita, journ.anm.) i stedet for en privat melding, forteller Lisa (20).

– Går det ikke an å slette det, spør Sofie.

– Jo, men det er ikke alltid man husker eller ser det, og bare lukker igjen appen, sier Lisa.

– Jeg sendte feil, og sendte til både ekskjæresten og kjæresten min, innrømmer Sofie til slutt.

Og hva gjorde hun så?

– Jeg sendte bare tre snaps etterpå og sa «shit shit shit» …

Link.no gjør oppmerksom på at sitatene som er brukt i artikkelen er hentet fra fokusgruppe-intervjuene som ble gjennomført av Telenor Research.