3 minutter å lese

Testet selvkjørende minibuss på Fornebu

I et bedagelig tempo kjører en førerløs buss rundt på Telenor Fornebu. I «baksetet» sitter en smilende byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen.

Plutselig kaster en mann seg foran bussen, mens den er i fart!

Hva skjer?

Bussen stopper umiddelbart – takk og lov.

Det var litt nifst, men også veldig gøy, sier Raymond Johansen om å være passasjer på den førerløse bussen.

Onsdag fikk politikere for første gang reise med en selvkjørende elbuss på Fornebu i Bærum.

Bak piloten står transport- og teknologigiganter som Flytoget, Telenor, Ruter, NHO og konsulentselskapet Acando.

– Jeg tror vi vil se selvkjørende busser på veiene om ikke lenge, sa leder for Stortingets transportkomite, Nikolai Astrup (H) under testkjøringen.

Førerløse busser er bokstavelig talt i farta. I november skal selvkjørende teknologi debatteres i Stortinget. Samtidig jobber regjeringen med å få på plass en prøveordning for selvkjørende kjøretøy i 2017.

Det betyr at førerløse busser og biler kan bli testet ut på norske veier allerede neste år. Satsingen kommer samtidig som blant andre Tesla nå satser kraftig på selvkjørende biler.

unspecified-10
Raymond Johansen mener politikerne må få ut fingeren for å få de selvkjørende bussene raskt ut på norske veier. Foto: Mikael Lunde

– Hvis vi ønsker færre biler på veiene og et grønnere Oslo, så må vi tilrettelegge for gode, kollektive alternativer, sier Raymond Johansen (Ap) og fortsetter:

– Vi vet at det er en bøyg for folk å komme seg hjemmefra til kollektive knutepunkter. Det er et problem selvkjørende busser kan løse. Dette blir en helt ny form for kompiskjøring til jobb, ler Johansen.

Telenor er en av de sentrale aktørene som skal få hjulene på bussen til å rulle. For det er mye som må være på plass for at de førerløse kjøretøyene skal fungere optimalt.

– Den selvkjørende teknologien er en del av «Tingenes Internett».  Vi vil bidra til å sikre god internettforbindelse og infrastruktur til de selvkjørende bussene, sier Eirik Øwre Thorshaug, leder for samfunnsansvar og bærekraft i Telenor Norge.

unspecified-8
Eirik Øwre Thorshaug i Telenor guider oss gjennom Fornebu plassen i den selvkjørende bussen. Foto: Mikael Lunde

I dag er Finland i førersetet på den førerløse teknolgien. Landet har nå igangsatt en prosess for å få nytt regelverk i EU for selvkjørende kjøretøy.

Statssekretær i Samferdselsdepartementet, Tom Cato Carlsen (FrP), ønsker at også Norge skal bli et foregangsland.

– Jeg merker meg at norske kollektivselskap ser muligheter. Norge er langt fremme i digitalisering og bruk av ny teknologi, og da må vi politikere prøve å henge med, sa statssekretæren under testkjøringen.

Også Sveinung Rotevatn, stortingsrepresentant for Venstreer utelukkende optimistisk til å få bussene på veiene:

– Selvkjørende busser er ikke en fjern fremtid, men en teknologi vi har allerede har på plass, konstaterer han overfor link.no

unspecified-9
Sveinung Rotevatn (V) er utelukkende positiv til å få selvkjørende biler på veiene med tiden. Foto: Mikael Lunde

– Hva vil du si til dem som er skeptiske til teknologien, og som er redde for at man vil miste kontrollen over de selvkjørende bussene? 

– Tekniske feil skjer, men menneskelige feil skjer oftere. Bare tenk på flyene – de er så og si selvkjørende i dag.