4 minutter å lese

Er du klar for Apples store nyheter?

Apple har kalt inn til pressekonferanse 7. september. Hva som skal lanseres skal vi ikke spekulere for mye i (det er det nok av andre som gjør på internett) – men det er vel ikke helt feil å anta at datoen for arrangementet ikke er tilfeldig …

• Vær først ute med Apples siste nyheter – sett deg på interesselisten!

Som mange andre kommer vi til å følge pressekonferansen tett og i spenning. Med en gang vi vet hva Apple har å tilby, vil du også kunne lese om det her på Link.no og på vår landingsside.

Mens vi venter, kan vi jo se tilbake på noen andre store Apple-lanseringer gjennom historien …

Apple 1

1. juli 1976

Apple_I_Computer
Foto: Ed Uthman / CC BY-SA 2.0

Denne vesle rakkeren ble bygget av Steve Wozniak, og skapte stor oppstandelse da den ble vist fram på Homebrew Computer Club i Palo Alto, i det som senere skulle bli kalt Silicon Valley, 1. juli 1977. Det var Woz’ venn Steve Jobs som mente at det kunne være en god idé å selge maskinen – han solgte like godt folkevognbussen sin for å finansiere produksjonen. Woz spyttet også i med litt midler, etter å ha solgt sin HP-65-kalkulator for 500 dollar. I august i år ble for øvrig en av de få gjenværende Apple 1-maskinene solgt på auksjon for 6,8 millioner kroner.

I filmen «Pirates of Silicon Valley» er denne seansen gjenskapt:

Macintosh

24. januar 1984

jobsmac

Etter den første Apple-maskinen, skulle det følge mange flere – blant dem Apple II og Apple Lisa (oppkalt etter Steve Jobs’ datter). Det tok imidlertid ikke skikkelig av før Jobs med brask og bram introduserte Macintosh (oppkalt etter eplesorten McIntosh), Apples første masseproduserte personlige datamaskin med et integrert, grafisk brukergrensesnitt og en ekstern mus.

Til tross for en høyere pris enn konkurrentene, hovedsakelig IBM PC og Commodore 64, fikk maskinen mange lojale brukere – en fanbase som bare skulle vokse seg større og større, mye takket være Steve Jobs enorme tro på egne produkter og seg selv – samt noen over snittet smarte markedsføringsgrep.

iPod

23. oktober 2001

ipod

Nesten ni måneder etter at Apple hadde rystet musikkbransjen med lanseringen av iTunes, kom et enormt etterskjelv i form av iPod – den bærbare MP3-spilleren «alle» straks måtte ha.

1000 sanger i lomma? WOW.

MacBook

16. mai 2006

macbook

Ok, så begynte Apple med bærbare datamaskiner allerede med Macintosh Portable i 1989, men det var ikke før iBook i 1999 og senere MacBook i 2006 at Apple virkelig gjorde en innsats for at kreative sjeler verden rundt skulle få jobbe på kafé.

Senere er disse bærbare maskinene både blitt kraftigere med MacBook Pro og lettere med den nyeste MacBook – men nå begynner det å bli en liten stund siden den bærbare maskinparken fra Apple har fått en stor oppgradering …

iPhone

29. juni 2007

iphone1

Etter flere år med intens ryktevirksomhet kom endelig Steve Jobs på scenen i 2007 med dette kinderegget av en vidundermaskin (som vi noen år senere knapt skulle klare oss uten): En iPod, mobil nettlesermaskin og mobiltelefon … i én dings!

iPad

3. april 2010

ipad1

Det måtte jo komme – og med drahjelpen iPad hadde fra de mange hundre tusen allerede eksisterende iPhone-appene som kunne lastes ned og kjøres direkte fra AppStore, var suksessen garantert.

At vekten har sunket fra den første versjonen og frem til dagens langt kraftigere og tynnere iPader, er forøvrig en finfin utviklingsbonus.

Apple Watch

24. april 2015

Foto: Apple
Foto: Apple

Mens iPad (og etterhvert iPhone 6s) løste problemene for de som ønsket større skjermer i det håndholdte Apple-universet, kom Apple Watch som kallet for de som ville ha små skjermer rundt håndleddet.

Apple Watch er foreløpig et såpass ferskt produkt at vi fortsatt går rundt med første generasjon på håndleddene våre. Hvordan produktet vil utvikle seg videre de neste årene, blir svært spennende å følge …

Apple TV 4

9. oktober 2015

atv4

Selv om første generasjon Apple TV kom allerede i starten av 2007, er det først med 4. generasjon av tv-boksen at Apple virkelig har begynt å nærme seg det stadig flere mener er tv-fremtiden: Innholdet du vil ha, levert via nett, når og hvor du selv vil se det. Alt dette var mulig også med de første versjonene, men takket være innføringen av en tv-basert AppStore er nå utvalget langt og stadig større og bredere.

• Vær først ute med Apples siste nyheter – sett deg på interesselisten!