6 minutter å lese

Tomt batteri og druknet mobil? Slik gjør du mobilen festivalklar

Gjørme, støv, hopping og tråkking og lange dager. Det er ikke bare føtter og ører som har en røff sommer i vente. Festivallivet kan gå hardt utover mobilen din, og det er lite som er kjipere enn en svart skjerm eller tapt telefon når du trenger den som mest – enten det er for å finne vennene dine på sletta eller snappe konserten.

Men frykt ikke – her får du elleve tips som ikke bare redder mobilen din fra en sikker død, men som også vil gjøre festivalopplevelsen hakket bedre.

1. Spar på batteriet

Det er ikke akkurat flust med stikkontakter i teltene, og skal telefonen din holde like lenge på konsertene som deg må du være smart med smarttelefonen. Sett lysstyrken på et minimum, slå av Bluetooth og apper som ikke er i bruk, sett på strømsparings-modus, lås skjermen automatisk etter to minutter, og hold mobilen avkjølt. Og sist med ikke minst: Hvor ofte har du faktisk sett på de lange, grøtete mobilvideoene fra konsertene etter festivalen er over? Spar både prosenter og armstyrke, og ikke bruk opp batteriet på å filme konsertene.

2. Ta med nødlader

Enda så flink du er på å spare batteri kan det lønne seg å ha en nødlader på lur. Ta med deg en praktisk power bank i sekken, veska eller rumpetaska, så holder du både humør og batteri på 100 prosent.

3. Husk låtene!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Slottsfjell 2015. Foto: Christian Hassum/Slottsfjell

Har du noen gang vært på festival og ikke fått med deg hvilken sang som spilles fra scenen, men vet at du vil høre den igjen senere? Sørg for å laste ned Shazam før du stikker på konsert. Det skal ikke mye lyd til før appen gjenkjenner akkurat hvilken låt du hører på, før den tilbyr alt fra å lagre den til spillelistene dine på Spotify til å spille av musikkvideoen på Youtube. Eller hva om du nynner på en låt etter konserten, og gjerne vil høre hva det var Aurora Aksnes egentlig sang i refrenget? På Soundhound  kan du faktisk bare nynne en strofe eller melodi, og vips, så dukker låta opp på skjermen.

Shazam og Soundhound er tilgjengelig via App Store og Google Play.

4. Invester i et vanntett etui

Det er mye væsker i omløp på festival, for å si det forsiktig. Smarttelefonen din setter lite pris på å bli dynket i en blanding av øl, regn, burgerdressing og kokos-is, og før du aner ordet av det er touchen klikk og meldinger umulig å sende. Bruk derfor litt av festivalbudsjettet på en vanntett veske eller pose til telefonen, så er du sikret mot både drypp og dynking, og personer som dette:

5. Slett sjefen fra anropsloggen

Lommeringing er grusomt, men på festival kan det bli katastrofalt. Med fulle konserter og mye kroppskontakt er det lett å komme borti ringeknappen, selv om mobilen ligger trygt i sekken. Du ønsker ikke at sjefen din skal høre deg stamme og stotre til Lars Vaular (det du kaller rapping) klokken 12 om formiddagen. Ta derfor alle forhåndsregler, og fjern sjefen, svigermor og fastlegen fra både anropslogg og andre snarveier på telefonen. Eller enda bedre: Slett nummerne til festivalen er over, så kan du gaule i vei.

6. Finn vennne dine

Skjermbilde 2016-06-20 kl. 13.02.54Skjermbilde 2016-06-20 kl. 13.05.23

Hæ? Var det ikke her vi skulle møtes da? Med tusenvis av mennesker på samme sted kan den i utgangspunktet enkle avtalen om å møtes ved scenekanten fort bli komplisert. Samle gjengen, og skaff dere «Finn vennene mine»-appen asap! Posisjonen til vennen din blir sendt til deg når du ber om den, og du kan enkelt zoome inn på kartet i appen for å finne ut akkurat hvor venninna di skjuler seg på sletta. Men husk at telefoner kan gå tapt i gjørma, så det er uansett lurt å ha en plan b, og å avtale faste møtesteder og møtetidspunkter uavhengig av teknologien.

Finn vennene mine kan lastes ned fra App Store eller Google Play.

7. Skaff deg festivalappene

Image-1-2

Flere av de store festivalene som Slottsfjell, Øya, Trænafestivalen og Roskilde har egne apper der alt i fra nyheter om festivalen til detaljert program oppdateres fortløpende. Last ned appene før festivalen sparkes i gang, og få kontroll over lineupen, sjekk ut hva slags mat du kan gomle i deg på sletta og bli kjent med kriker og kroker på festivalområdet.

8. Drikk vann!

FullSizeRender-2

På festival kan man lett glemme at kroppen trenger påfyll av mer enn øl og musikk. Unngå å miste hovedlineupen fordi du plutselig får en dundrende hodepine, og hold deg dehydrert i varmen. Mora di er ikke på plass for å minne deg på å drikke vann, men det er heldigvis denne appen. Daily Water Reminder varsler deg når det er på tide å ta seg et glass, og holder tellingen for deg slik at du ikke jukser. Vannvittig nyttig!

Daily Water Reminder finner du i App Store, mens Google Play tilbyr Water Drink Reminder.

9. Skriv ned IMEI-nummeret

Om uhellet først er ute og du blir frastjålet telefonen fra enten telt eller konsert, trenger du telefonens serienummer/IMEI-nummer for å anmelde tyveriet til politiet. Det kan være styr å hente fram dette uten telefon eller internett i umiddelbar nærhet, så det lureste er å notere dette på forhånd på en lapp (ja, på gamlemåten) som du bærer med deg på festivalen. Du henter frem IMEI-nummeret med å taste *#06#, noe som funker på både iPhone og Android.

10. Sett dagsprogrammet som bilde på låst skjerm

Ikke alle festivaler har lineupen lett tilgjengelig, og det kan dessuten være slitsomt å rote rundt på festivalappen for å holde styr på hvilke konserter som begynner på hvilke scener NÅ! Løsningen er heldigvis enkel: Start festivalen friskt med å sette dagens lineup som bakgrunnbilde på låst skjerm på mobilen, så holder du deg oppdatert på programmet time for time uten å bruke så mye som en kalori.

11. Bli festivalklar på 1-2-3

Image-1-3

Om du er av typen som ønsker deg alt i en app er Festival Ready å anbefale.Her kan du sjekke ut  festivalværet, få gode tips om alt fra påkledning til camping, krysse av på pakkeliste og sende ut faresignaler ved hjelp av høy lyd eller lys om noe akutt skjer på campen eller under konsert. Hendig og handy, med andre ord.

Festival Ready er tilgjengelig i App Store.

Bonustips: Husk at de fleste festivalene har hotspots med gratis WiFi, i tillegg til ladestasjoner. Gjør deg kjent med festivalområdet, og finn ut hvor du enkelt og gratis kan oppdatere festivalappen, lade opp eller legge ut det nyeste festivalbildet på Instagram. Her finner du WiFi på Roskilde!

God festival!

wifi mindy project

Toppbilde: Slottsfjell 2015. Lisensiert av Jonathan Vivåskise/Slottsfjell