Illustrasjon: Link.no

2 minutter å lese

Kunstig intelligens: Slutten på alt liv slik vi kjenner det?

Om vi ikke passer oss de neste årene, kan utviklingen av kunstig intelligens gå fra å være et nyttig verktøy til et potensielt mareritt, advarer nå en rekke av klodens smarteste folk oss om.

Advarselen kommer i form av et åpent brev fra det forholdsvis nye Future of Life-instituttet, signert av blant andre fysikeren Stephen Hawking, Tesla-eier Elon Musk og nobelprisvinner Frank Wilczek.

Brevet åpner riktignok med å beskrive hvordan utviklingen av kunstig intelligens allerede har gitt oss mye bra, og at vi garantert har mer bra i vente.

Allerede har vi programmer som Siri, Google Now og Cortana i mobiltelefonene våre, Google har sendt en førerløs bil ut på veiene og datamaskiner triumferer i både sjakk og Jeopardy.

Foto: Google
Prototypen til Googles førerløse bil. Foto: Google

– Kunstig intelligens har gitt oss bemerkelsesverdige suksesser innen diverse områder som stemmegjenkjenning, bildeklassifisering, selvdrevne kjøretøyer, maskinoversettelse, gående roboter og systemer som gir svar på spørsmål, står det i det åpne brevet, som fortsetter:

– De potensielle nytteområdene er enorme. Ettersom alt denne sivilisasjonen har å tilby er et produkt av menneskelig intelligens, kan vi ikke forutse hva vi kan oppnå når denne intelligensen forsterkes av verktøyene kunstig intelligens kan tilby – men utslettelse av sykdom og fattigdom er ikke utenfor rekkevidde. På grunn av dette store potensialet til kunstig intelligens, er det viktig å forske på hvordan man kan dra nytte av utviklingen samtidig som man unngår potensielle fallgruver.

Hvilke fallgruver er det så snakk om?

I boka «Our Final Invention: Artificial Intelligence and the End of the Human Era» skriver forfatter James Barrat om hvordan vi om bare et tiår kan oppleve at den kunstige intelligens forbigår den menneskelige – og at den da også godt mulig vil utvikle overlevelsesinstinkter som ligner våre. Menneskeheten vil da bli nødt til å konkurrere med en rival som både er smartere og sterkere enn oss selv – samt mer fremmed enn vi kan forestille oss.

Vi kan kjenne igjen scenarioene fra filmer som «A.I.», «2001: En romodyssé», «I, Robot», «The Matrix» og «Terminator» – samt nå senest (den totalslaktede) Johnny Depp-filmen «Transcendence».

Men ifølge «verdens smarteste mann» og nobelprisvinner Stephen Hawking er dystopien i disse filmene helt fjernt.

– Lykkes vi med å skape kunstig intelligens, vil det bli den største hendelsen i menneskets historie. Dessverre kan det også bli den siste, om vi ikke lærer hvordan vi skal unngå risikoene, skrev Hawking sammen med blant andre Frank Wilzcek i et innlegg i The Independent i fjor.

Selv mener Tesla og SpaceX-gründer Elon Musk – som tidligere i år donerte ti milloner dollar til saken – at forsking på kunstig intelligens kan sammenlignes med å «påkalle en demon», og at teknologien potensielt kan være farligere enn atombomber.