2 minutter å lese

Er det på tide å lære selfie-kontroll? Det kan se slik ut …

Siden ordet «selfie» ble årets nyord i Oxford dictionary i 2013 er mennesker verden over blitt stadig mer komfortable med det selvsentrerte bildeformatet.

Nordmenn er definitivt ikke noe unntak. Enten vi er på fest med kolleger, hjemme og ser Netflix og chiller, er på besøk hos bestemor eller viser oss nakne på norske fjelltopper, drar nordmannen frem mobilen og snapper en selfie som om det skulle vært den naturligste ting i verden.

Selfie Skyscraper animated GIF
Giphy

Grunnen til at selfies er blitt så populære har nok først å fremst å gjøre med at nesten alle i dag har fotomuligheter med seg til enhver tid. Med mobilen (som gjerne er spesialdesignet for å ta selfies) i lommen er det i dag bare snakk om noen sekunder fra idéen oppstår til bildet er tilgjengeliggjort for alle.

Noen mener selfies er resultatet av narssisisme, men har vi alle plutselig blitt narsissister? Trolig ikke, selv om overdreven selfie-aktivitet er forbundet med et vell av psykiske problemer.

Denne unge gutten ble reddet av en oppmerksom togfører da han ville ta en selfie nær et passerende tog:

Det er ikke noe galt i litt fokus på en selv – men vit at «selvsentrert fotografering» også kan representere en fare. Faktisk viser det seg at selfies er langt farligere enn mange andre aktiviteter vi regner som farlige.

Haiangrep VS selfie-dødsfall

Screen-Shot-2015-09-21-at-4.13.14-PM

For eksempel dør det fler mennesker i selfie-relaterte aktiviteter enn i haiangrep. Hittill i år er det i internasjonale medier dokumentert åtte haiangrep med dødelig utfall, og hele tolv selfie-dødsfall.

Wikipedia har også en egen oppføring for selfie-relaterte ulykker og dødsfall.

Les også: Mobilen gir oss nytt ganglag

Selfie-formatet gjør også at mange står med ryggen mot objektet de vil ha med på bildet. Hasardiøse selfies dukker opp fra mildt sagt skumle situasjoner som okseløpet i Pamplona, og selfies med ville bjørner.

selfie animated GIF
Giphy

Russiske selfies, på samme måte som russiske dating-bilder, er en helt egen verden. Unge russere har tidligere imponert internett og skremt vannet av bestemødre verden over med sine halsbrekkende stunts. Enten er de på toppen av skyskrapere, på taket av tog i bevegelse, eller på ferie i Shanghai.

Den russiske selfie-trenden har angivelig bitt så ille at det russiske innenriks-minesteriet har gått ut med en offentlig advarsel om å unngå selfies i følgende situasjoner:

Russiske selfie-advarsler:

FOTO: Det russiske innenriksminesteriet

Mer moro fra Russland? Her!

FOTO: Det russiske innenriksminesteriet

PS: Visste du forresten at den aller første selfien ble tatt av kjekkasen Robert Cornelius i 1839. Følg ham på insta …

Robert Cornelius Selfie

Toppbilde: En macaque-ape som tok en selfie med kameraet til naturfotografen David Slater. Rettighetene til bildet tilhører fotografen som tok bildet, altså apen, ikke David Slater. Bildet er tilgjengelig via Wikimedia Commons.