2 minutter å lese

LEGO vil inn i skolen med roboter som lærer barna å programmere

Når du som voksen ser på [fyll inn: dagens mediebilde, sosiale medier, osv.] er det lett å tenke at alt var bedre før i tiden – og du vil kanskje prise deg lykkelig over at du ikke vokser opp i dag.

Men så kommer LEGO på banen med sin splitter nye pedagogiske robot WeDo 2.0 … og brått ønsker vi oss tilbake på skolebenken.

legorobot

WeDe 2.0 er like mye leketøy som læringsverktøy, og en kraftig oppdatering fra den opprinnelige WeDo (som ble lansert for åtte år siden).

Ifølge LEGO – som altså ønsker å få det hele inn i skolen – vil elever på barneskoletrinnet med denne selvbygde roboten kunne utforske nye og spennende aspekter innenfor (det vi i hvert fall i gamle dager kalte) naturfag eller o-fag.

Med en WeDo 2.0 i klasserommet oppmuntres elevene til å stille spørsmål, analysere data og kommunisere funnene sine, noe som visstnok også oppfyller store deler av (det amerikanske) pensumet innen de aktuelle fagene. LEGO har ifølge Techcrunch utviklet et 40-times faglig opplegg rundt WeDo 2.0, som tilsvarer det amerikanske fjerdeklassinger skal lære på skolen.

Det holder heller ikke bare å sette sammen WeDo 2.0 fra de 280 delene som følger med i pakken – robotens såkalte «smarthub» må også programmeres via den medfølgende programvaren.

Ikke ulikt det mange muligens kjenner igjen fra den mer avanserte LEGO Technic-serien, eller den noe mer tilgjengelige Mindstorms-serien (som også er glimrende for å lære barn å programmere).

WeDo 2.0 skiller seg fra forgjengeren blant annet ved at den gamle USB-kabelen er byttet ut med en Bluetooth LE-hub, som igjen styrer motoren og tilt-sensorene.

Når vidunderet er ferdigbygget, kan elevene så programmere hvordan roboten skal oppføre seg via et enkelt operativsystem – tilgjengelig på iOS- og Android-nettbrett, pc-er og Mac.

Foreløpig er WeDo 2.0 planlagt lansert i USA og Storbritannia, der det tilpasses de respektive læreplaner. Tør vi håpe på at både LEGO og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen også åpner norske skoledører for litt oppbyggelig LEGO-lek?