3 minutter å lese

Livet i rullestol: Når smarttelefonen ikke er så smart

Godt over halvparten av Norges befolkning har skaffet seg smarttelefon. Jeg har jobbet for Telenor i fem år, og vet hvor geniale smartenhetene kan være. Men spør du meg, er de ikke smarte nok ennå.

Så hva er problemet?

Jeg har cerebral parese og sitter i rullestol. Til tross for redusert motorikk i begge armer, går det fint å skrive denne teksten på data.

Harald_link

Men straks jeg beveger meg på over på smarttelefonen jeg tester om dagen, møter jeg på store problemer. Bare det å sende en kort SMS er vanskelig, selv om jeg bruker de innebygde tilpasningsfunksjonene.

• Les mer om innstillingsmulighetene på Android og iPhone

iph

Det fintfølende smarttastaturet krever nemlig en fingerpresisjon jeg rett og slett ikke har. Å ringe er heller ikke enkelt – i tillegg til at det kan være risikabelt. Tenk om jeg med et upresis sveip i kontaktlista plutselig ringer politiet istedenfor pappa?

På den annen side kan det kanskje være lurt å varsle ordensmakten på forhånd: Smarttelefoner er generelt ikke kjent for å være slitesterke, og skulle jeg miste testobjektet i bakken kan jeg raskt ende opp med et uaktsomt mobildrap på samvittigheten.

I forrige uke prøvde jeg den tradisjonelle tastemobilen Doro PhoneEasy 520X. Den svenske telefonen har store knapper, hurtigtaster for anrop og SMS, samt automatiske ordforslag. Du som ikke liker å skrive kan også sende beskjedene dine som talemeldinger.

For deg som ikke ser behovet for smartfunksjoner, kan jeg anbefale Doro PhoneEasy 520x – spesielt ettersom den tåler en real omgang juling:

For meg er imidlertid ikke dette nok: Jeg ønsker meg smarttelefonenes friheter.

Heldigvis er mulighetene for folk i min situasjon blitt bedre i det siste. Nyere iPhone-modeller lar seg nå, i likhet med Android-telefoner, diktere på norsk. Jeg kan altså bruke stemmen, og trenger ikke ta i telefonen for å ringe, surfe på nettet eller sende meldinger. Stemmestyring er fantastisk, og løser mange av mine utfordringer.

I hvert fall så lenge jeg holder meg hjemme. Er jeg derimot på et offentlig sted, blir det vanskelig å talestyre telefonen når andre hele tiden snakker i munnen på meg. Og hva med de som lytter? Den i overkant sosiale taxisjåføren hadde kanskje blitt henrykt over å høre de ikke fullt så diskrete tekstmeldingene mine, men personen i kinosetet ved siden av blir sannsynligvis ikke like begeistret.

Moderne mobiler bør jo ideelt sett være mobile – og kunne brukes i offentlighet av alle.

Som rullestolbruker må jeg planlegge dagene mine nøye. Folk er riktignok hjelpsomme, men kanskje er det vel mye å forvente at de skal løfte både meg og min 150 kilo tunge elektriske rullestol opp trappetrinnene jeg tilfeldigvis må bestige. Via det nettbaserte kartet Wheelmap kan jeg orientere meg i det kuperte byterrenget.

wheelmap

Med en smarttelefon i lomma hadde imidlertid konseptet nådd nye høyder. Da kunne jeg brukt den tilhørende appen og søkt etter tilgjengelige utesteder, shoppingsentre og idrettsarenaer, uansett hvor i verden jeg befant meg. Jeg hadde vært mye mindre sårbar for uforutsette kjepper i hjulene.

Det kanadiske firmaet Tecla kan ha funnet løsningen på utfordringene mine. Sjekk bare ut videoen under. Hvis denne smarte dingsen funker på rullestolen min, får til og med jeg fordelene touchmobiler fører med seg … samt muligheten til å bli enda mer hekta på Angry Birds.